Kısa, kısa...

Güncelleme Tarihi:

Kısa, kısa...
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bankalar faiz indiriyor

KOÇBANK mevduat faiz oranlarında indirim yaptı. Koçbank'tan yapılan açıklamaya göre, 1 ve 3 aylık mevduat faiz oranları yüzde 33 ve yüzde 35 olarak aynı kalırken, 6 aylık faiz oranı yüzde 35'e, bir yıllık faiz oranı ise yüzde 37'ye indirildi. İktisat Bankası da dövize endeksli tüketici kredisi faiz oranlarını düşürdüğünü açıkladı. İktisat Bankası, nakit oto dolar faiz oranını 24 aya kadar yüzde 1.3, mark için yüzde 1.2, nakit ev için dolar faiz oranını 36 aya kadar yüzde 1.50, mark içinse yüzde 1.4'e çekti. Osmanlı Bankası ise hem Türk Lirası hem de dövize endeksli tüketici kredi faiz oranlarını düşürdü.

Soda Sanayii halka açılıyor

İŞ Bankası iştiraklerinden Şişe Cam Kimyasallar Grubu'na bağlı olarak faaliyet gösteren Soda Sanayii A.Ş.'nin hisseleri halka arz ediliyor. Soda Sanayii, 21 trilyon liralık sermayesinin yüzde 15'ini halka açacak. 7 bin 200 liradan satılacak hisse senetleri için 13-14 Nisan tarihlerinde talep toplanacak. Soda Sanayii bünyesinde iki fabrika yer alırken, Soda fabrikası soda ve krom bileşikleri sektörlerinde dünyanın 7'inci, Kromsan Krom Bileşikleri fabrikası ise dünyada 5'inci sırada yer alıyor.

Dünyanın poliüretan lideri Bayer

BAYER, Lyondell Chemical'ın poliol üretimin bölümünü satın alarak dünyanın en büyük poliüretan üreticisi pozisyonuna yerleşti. 2.45 milyar dolarlık yatırımla poliüretan sektöründe uzun vadeli teknolojik işbirliğine giren Bayer ve Lyondell, birlikte yeni propilenoksit üretim tesisi kuracak. Dünya lideri Bayer, Lyondell poliol üretim tesisini devr almasıyla dünya pazarındaki payını yüzde 25'in üzerine yükseltti.

Leeds, 6 trilyon lira kár etti

GALATASARAY'ın UEFA Kupası yarı finalindeki rakibi İngiliz Leeds United, tam anlamı ile para içinde yüzüyor. Leeds United'ın geçen yıl kárını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 89 artırdığı bildirildi. Leeds United'ın bağlı olduğu ‘‘Leeds Spor Şirketi’’ tarafından yapılan gelir açıklamasında, klübün 1998 yılında 3.4 milyon sterlin olan faaliyet gelirlerinin 1999 yılında 6.4 milyon sterline (yaklaşık 6 trilyon lira) yükseldiği belirtildi. Ancak, bu tutara oyunculara yapılacak ödemeler de dahil olduğundan şirketin kasasına girecek net kár bu rakamın biraz altında olacak. Aynı dönemede, televizyon gelirlerini yüzde 49 artışla 7 milyon sterline, bilet satışlarını yine yüzde 49 artışla yüzde 6.1'e, klübün markasıyla üretilen malların satışlarını yüzde 42 artışla yüzde 2.7 milyon sterline çıkaran klübün toplam cirosunun ise 29.3 milyon sterlini bulduğu kaydedildi.

Vergi rekortmenleri açıklanıyor

1999 yılı kazançları üzerinden illerinde 2000 yılında en fazla Gelir Vergisi ödeyecekler açıklanmaya başlandı. Sivas'ta ilk sırayı 52 milyar ile müteahhit Esat Özkan aldı. Eskişehir'de 1999 yılı kazançları üzerinden en yüksek vergiyi 227 milyar 643 milyon lira ile Eti Bisküvi sahiplerinden Firuz Kanatlı ödeyecek. Artvin'de ise en fazla gelir vergisini 13 milyar 881 milyon lira ile Osman Seher Akşehir ödeyecek. Balıkesir'de ise Banvit A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Vural Görener, tahakkuk eden 236 milyar 700 milyon liralık vergiyle ilk sırada yer aldı.

EGS ve Siemens işbirliği yaptı

SIEMENS A.G'nin Türkiye Genel Temsilcisi Simko Ticaret ve Sanayi A.Ş ve EGS Grubu, öncelikle EGS Gayrımenkul Yatırım Ortaklığı'nın (EGSGYO) sahip olduğu gayrimenkullerin işletilmesi ve yönetilmesi amacıyla ortak bir şirket kurmak için ilke kararı aldılar. EGS Grubu'nun sahip olduğu gayrımenkul kaynakları ve Simko A.Ş'nin sahip olduğu yüksek teknoloji ve bina yönetimi konusundaki uzmanlığın birleşiminden oluşacak bu işbirliğiyle, gayrımenkul yatırım ortaklığı bina yönetimi ve işletmesi sektörlerinin gelişimine katkı sağlamak amaçlanıyor. Şirkette, EGS'nin yüzde 49, Simko'nun ise yüzde 51 oranında hissesi olacak.

Beyaz eşyada yüzler gülüyor

GEÇEN yılın son aylarından itibaren iç talepte gözlenen canlanma eğilimi, beyaz eşyacıların yüzünü güldürüyor. Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) verilerinden yaptığı belirlemeye göre, yılın ilk iki ayındaki toplam buzdolabı, bulaşık makinası, çamaşır makinası ile fırın üretiminde yüzde 42.2'lik artış yaşandı. 1999'un ilk iki ayında 572 bin 358 olarak gerçekleşen beyaz eşya sektörünün toplam üretimi, bu yılın aynı döneminde 813 bin 701 oldu. Buzdolabı üretimi yüzde 60 artarak 399 bin 302'ye, çamaşır makinası üretimi yüzde 73.5 artarak 230 bin 280'e, bulaşık makinası üretimi yüzde 5.8 artarak 71 bin 657'ye ulaştı. Fırın üretimi ise yüzde 8.1 azalarak 112 bin 462'ye indi.

Otokar'dan 1.768 taktik aracı

İÇ pazarda oluşan talep daralması nedeniyle geçen yıl ticari araç üretim ve satışı etkilenen Otokar A.Ş.'nin yüzünü, Milli Savunma Bakanlığı için yapılan araç üretimleri güldürdü. 1999'da satışlarını yüzde 81 artıran Otokar A.Ş., 1.768 adet taktik arazi aracı teslimatı yaptı. Otokar Ortak Girişim Grubu, ‘‘Leopard2 A5’’ ile katıldığı ana muharebe tankı ihalesinin sonuçlanmasını bekliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!