Kısa, kısa

Güncelleme Tarihi:

Kısa, kısa
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2000 00:00

Haberin Devamı

Rover'a fast-food'cu damat

ALMAN Otomotiv devi BMW'nin gözden çıkardığı İngiliz Rover'ı İngiliz fast-food devi Alcemy şirketi satın alıyor. BMW'de ağırlıklı hissesi olan Quandt ailesinin bir sözcüsü, Rover ve MG'nin isim haklarının ve Longbridge'deki en büyük fabrikanın Alchemy yatırım şirketine satılacağını açıkladı.

1994'te BMW bünyesine katılan, geçen yılki zararı 1.28 milyar doları geçen Rover'in devri için İngiliz yatırım şirketi Alchemy desteğinde bir konsorsiyum kuruldu.

Uzmanlık alanı fast-food lokantalar ve pub'lar olan Alchemy bu durumda Rover'in en büyük fabrikası olan Longbridge'ı 9 bin çalışanıyla birlikte devralacak.

ROVER ALCEMY'İ İSTİYOR

Rover Pazarlama Sorumlusu Kevin Morley, zarardaki şirketi satın alma umudundaki Alchemy'nin İngiliz konsorsiyumunun arkasında olduğunu belirterek,‘‘Yönetim Kurulu toplantısında Alchemy için sıkı bir pazarlık yapacağız’’dedi. Rover pazarlama sorumlusu, ‘‘Alchemy'ye Rover'i önermeleri halinde Longbridge ve Cowley'deki fabrikalardaki personel ve otomotiv modellerinin aynen korunacağını hatırlatacağız’’dedi.

Alman otomotiv devi BMW Yönetim Kurulu ise Rover'in kaderini görüşmek üzere dün toplandı. Şirket merkezi Münih'te bugün bir basın toplantısıyla zarardaki, ‘‘İngiliz Hasta’’ Rover'in elden çıkarılması tasarısına ilişkin ayrıntıları açıklayacak.

İngiltere Başbakanı Tony Blair önceki gün yaptığı açıklamada, Rover'in ulusal ekonomi açısından önemini hatırlatırken, İngiliz sendikacılar ise Münih'e gidip, BMW yetkilileriyle bir görüşme yaptılar.

İngiltere Ticaret ve Sanayi Bakanı Stephen Byers, BMW Yönetim Kurulu'nun dün toplandığını ve Rover'in geleceğinin masaya yatırıldığını doğrularken, önceki gün konuyu Rover yönetimi ve BMW Başkanı Joachim Milberg ile görüştüğünü belirtti. Byers ‘‘Yönetim Kurulu, Rover'in derhal kapatılması ya da bir başkasına satılması arasında bir tercih yapacak’’ dedi.

Muhalefetteki muhafazakárlar , ‘‘Rover satılırsa ya da kapatılırsa Byers istifa etsin’’ çağrısı yaparken, Rover'in zor durumda kalmasının faturası Avrupa Komisyonu'na çıkartıldı. Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, Rover'in en büyük fabrikası Longbridge'ı 243 milyon dolarlık destekle kurtarma önerisinin 9 aydır Komisyon'da bekletildiğini hatırlattılar.

İNGİLİZ OTO TUTKUNU

Alchemy 1997 doğumlu genç bir yatırım şirketi. Kurucusu Jon Moulton, İkinci Dünya Savaşı tarihine ve İngiliz otomobillerine tutkun bir yatırımcı. Sektörün iddialı ismi Moulton, başkalarının cesaret edemediği alanlara yatırım yapmasıyla biliniyor. Alchemy, Rover'e talip olarak fast-food ve pub'dan sonra ağır sanayiye ağırlığını koymaya hazırlanıyor ve İngiltere'nin gözbebeği Rover'i eski, güzel, şanlı günlere taşımayı amaçlıyor.

Japon Nissan'a Fransız başkan

GİRDİĞİ ağır borç yükünden kurtulmak için, Fransız Renault şirketi ile ortaklığa gitmek zorunda kalan Japonya'nın ikinci büyük otomotiv şirketi Nissan'ın başkanlığına Fransız Carlos Ghosn'un getirileceği bildirildi. Renault'nun geçen yıl, Nissan'ın yönetimde kontrolü sağlamasına yeten yüzde 36.8 hissesini satın almasından sonra, Ghosn, yeniden yapılanma faaliyetlerinin yürütülmesinden sorumlu kılınmıştı. Bu nedenle, Nissan yönetim kurulunun onayıyla kesinleşecek olan atama, fiili durumun resmileşmesi anlamına geliyor.

İngiliz çikolatasına 30 yıllık AB yasağı kalkıyor

İNGİLTERE ile AB arasındaki çikolata savaşlarında Londra Yönetimi önemli bir cephe kazandı. Avrupa Parlamentosu, nebati yağ ihtiva ettiği için ucuz İngiliz çikolatasına 30 yıldır uyguladığı yasağı kaldırma yönünde karar aldı. Ancak bu tasarının 15 AB Bakanı tarafından da onaylanması gerekiyor.

626 üyeli Avrupa Parlamentosu'nun tasarısında kakao yağı dışında yüzde 5'e kadar bitkisel yağ içeren çikolataları, ‘çikolata’ olarak tanımlama kararı aldı. Tasarı, bakanların da onayını alırsa daha az kakao, buna karşılık daha fazla nebati yağ içeren İngiliz çikolatalarına, Avrupa kapısı açılmış olacak.

Tasarı uyarınca, çikolata ambalajında ne kadar bitkisel, ne kadar kakao yağ ihtiva ettiği açık bir biçimde yazılacak. Nebati yağ içeren ve bu nedenle de AB çikolatalarına göre daha ucuz olan İngiliz çikolatası, AB'de ‘Aile dostu sütlü çikolata’ diye satılacak.

Belçika ve Hollanda, İngiliz çikolatasına karşı çıktı. Avrupalı çikolata üreticileri, İngiliz çikolatasının, çikolata adı altında satılamayacağını öne sürerek, yasağın kalkmasına tepki gösterdiler. Tasarıda, gelişmekte olan ülkelerle ticari ilişkilerin artırılması yönünde ifade yer aldı. AB, dünya kakao üretiminin yarısını tüketiyor.

‘Akıllı evler’ açık kalan elektrik ve suyu kapatıyor

ENERJİ, iklimlendirme, aydınlatma, güvenlik ve haberleşme işlemlerinin kendiliğinden ayarlanabileceği 'akıllı ev' sistemi Türkiye'ye de geliyor.

Siemens'in geliştirdiği, 4 yıldır Türkiye'de uygulanan 'Instabus EIB' sistemi, her türlü cihazın merkezi bir panodan takibini ve kontrolünü sağlıyor. Sistem sayesinde, aydınlatmadan ve cihazların aşırı çalışmasından, ısınmadan doğan enerji kaybı, su sarfiyatı önlenebilecek, yangın ve eve hırsız girmesi gibi korkulan durumlara karşı hazırlıklı olunabilecek.

Simko Ticaret ve Sanayii A.Ş. çalışanlarından Elektrik Mühendisi Vahit Can, sadece bir kablo hattının döşenmesiyle evdeki aydınlatma, jaluzi, ısıtma, su, havalandırma, enerji, haberleşme, güvenlik, hırsız algılama, yangın alarmı, giriş gibi işlemlerin programlanarak, kontrol altına alınabildiğini söyledi. Çoğu insanın tatile ya da işe giderken evdeki cihazların durumuyla ilgili endişeleri olduğuna dikkat çeken Can, ‘‘Örneğin elektrik açık kalabilir, çeşme kapanmamış olabilir ve evi su basabilir, hırsız girebilir. Bu sistem sayesinde, bu konularla ilgili sisteme telefonla ulaşılabilir, bilgi alınarak, gerekli talimatlar verilebilir’’ dedi. Evdeki ısı ve aydınlatmanın odalara göre ayarlanarak tasarruf yapılabileceğini anlatan Can, ‘‘Pencereden girmeye çalışan hırsızlar karşısında jaluzi kendiliğinden kapanır. Eve girişler kontrol altına alınabilir’’ dedi.

Bu sistemle yüzde 30 oranında tasarruf edilebileceğini belirten Can, Türkiye'de uygulanan ve çalışmaları süren 20 projenin bulunduğunu söyledi. Sistemi uygulayan yerler arasında Koç Üniversitesi, Genel Pazarlama (GENPA) Merkez Ofisi ile DHL Merkez Ofisi'nin bulunduğunu anlatan Can, Ankara Rehabilitasyon Merkezi'nde de sistemin kurulmasına ilişkin proje çalışmalarının sürdüğünü anlattı.

Beymen'de yedi dünya markası buluşuyor

BEYMEN, mağazalarında satılan dünya markalarına 7 isim daha ekledi. 2000 ilkbahar-yaz sezonunu karşılayan Beymen, İngiltere'den French Connection, Joseph, Nicole Farhi, İtalya'dan Pollini, L'Altra Moda ile Fransa'dan genç Türk tasarımcılar Ayşe ve Ece Ege'nin yarattığı Dice Kayek ve Dice gömlek koleksiyonlarını mağazalarında buluşturdu. French Connection 50'li ve 70'li yılların yenilenmiş tasarımlarından oluşurken, Joseph, jean, ipek, şifon, kaşmiş ve hatta káğıt kumaşlı koleksiyonları birarada sunuyor.

Divan misafirleri için Taxim Suites'i hazırladı

TAXİM Suites, Divan İşletmeciliği'nde misafirlerini ağırlamaya başladı. Uzun süreli kalışlar için lüks bir evin konforunu aratmayacak şekilde dekore delien Taxim Suites, İstanbul'a sık gelen ve ev konforunu tercih edenler için hazırlandı. 12 Suites ve 2 Penthouse'dan oluşan, Divan Oteli'nin karşısındaki Taxim Suites, beş ayrı şekilde dekore edildi. Yatak odası, jakuzili banyo ve oturma-çalışma odasının yanı sıra, mutfakta konuklar istediği takdirde kendi yemeklerini de yapabilecek.

Manta Chia Türkiye'de Tao öğretisini anlatacak

TAO öğretisinin ustası dünyaca ünlü Mantak Chia, 5-6 Nisan tarihlerinde ‘‘Kurumsal ve Bireysel Gelişimde Tao öğretisi’’ni anlatmak üzere Türkiye'ye geliyor. Alaska'dan Hindistan'a, Amerika'dan Avsutralya'ya kadar yayılan Tao öğretisinin ustası Manta Chia, iki gün sürecek seminerinde, çevreyle uyumlu ilişkiler yaratma, bedensel enerjiyi daha verimli kullanma, sezgisel yöntemlerle isabetli kararlar verebilme, yaratıcılığı artırma, stresten kurtulma, evrenin beş hareket gücünü kavrayarak değişimi kriz olmadan yönetme gibi konularda bilgiler aktaracak.

Swiss Otel'den Akdeniz Baharatları Festivali

SWİSS İstanbul-The Bosphorus'ta, 25 Mart- 1 Nisan tarihleri arasında Akdeniz ülkelerinin mutfaklarından eksik olmayan baharat kültürünü tanıtmak amacıyla Akdeniz Baharatları Festivali gerçekleştirecek. Swiss Otel-The Bosphorusun ev sahipliğinde Sabena Hava Yolları, La Royal Hotel-Lüksemburg ve Doluca'nın katkılarıyla düzenlenen Akdeniz Baharatları Festivali, ünlü Fransız restoranı La Corne d'Or'da bir hafta süresince her akşam, Akdeniz'e mahsus baharat lezzetleri a la carte mönü içinde sunacak.

Sek'ten meyveli yoğurt ve şeffaf puding

SEK, ürün çeşitlerini artırmaya devam ediyor. Sek son olarak meyve parçacıklı yeni meyveli yoğurdu ve Türkiye'nin ilk şeffaf ambalajlı pastörize hazır pudingi piyasaya sundu. Sek Hazır Puding, kakaolu, muzlu, çilekli çeşitleri ile sunulurken, Sek yoğurt ise çilek, muz ve vişne parçacıkları ile bir uyum içinde.

Marmara 34'den 70 cl'lik bira

MARMARA 34, Türkiye'nin ilk 70 cl'lik bira şişesini piyasaya sundu. Nisan 1998 yılında Anadolu Grubu'na katılan Marmara Bira, markasında, üretim teknolojisi ve ambalajındaki değişikliklere devam ediyor. Dönüşümsüz şişelerin tümü bir aile oluşturacak şekilde yenilenen Marmara 34, 33 cl ve 50 cl'lik şişelerin yanı sıra Türkiye'nin en büyük bira şişesi olan 70 cl'lik bira şişesini pazara sunuyor.

Kapital'den Leasing All Risk sigortası

KAPİTAL Sigorta, finansal kiralama yoluyla alınan makina ve cihazları, Leasing All Risk Sigorta poliçesiyle, doğabilecek tüm risklere karşı tek bir poliçe ile teminat altına alıyor. Kapital Sigorta yeni ürünüyle yangın, hırsızlık, makina kırılması ve elektronik cihaz sigortalarını tek bir poliçe altında topluyor. Leasing All Risk Sigorta Poliçesi, Türkiye'de faaliyet gösteren tüm leasing firmalarına yönelik ve ekonomik anlamda da avantajlı.

Emek Sigorta'dan mesaj var!

EMEK Sigorta, 2000 yılında ürün geliştirme ve pazarlama alanındaki iddialı projelerini hayata geçiriyor. Bu projelerden biri de ‘mesajınız var’. Emek Sigorta, başlattığı yeni uygulamayla cep telefonları ile sigortayı hatırlatan mesajlar veriyor. Her ay farklı bir konu işlenen mesajlarda geçen ayın konusu, ‘‘Deprem Sigortası’’ oldu.

Başak Hayat'tan eğitim atağı

BAŞAK Hayat Sigorta tarafından, Ziraat Bankası personeline ürün eğitimi verildi. Ziraat Bankası Genel Müdürlük Binası'nda yapılan eğitim çalışmasına Ziraat bankası'nın İstanbul ve çevresindeki illerde çalışan toplam 100 personeli katıldı. 3 hafta süren eğitim, Banka Acenteleri Departmanı'ndan Nurten Ertürk ve Cengiz H. Ertanı tarafından gerçekleştirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!