Kısa, kısa...

Güncelleme Tarihi:

Kısa, kısa...
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

Üreticiye 20 trilyon ödenecek

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu, tarım satış kooperatifleri birliklerine ürün bedellerinin ödenmesine yönelik olarak 20 trilyon liralık yeni kaynak aktardıklarını bildirdi. Tanrıkulu'nun yaptığı açıklamaya göre, sözkonusu kaynağın 13 trilyon liralık bölümü fındık üreticisine ödenmek üzere Fiskobirlik'e gönderildi. Zeytin üreticisine ödenmek üzere Marmarabirlik'e 3.5 trilyon, pamuk bedellerinin ödenmesi için Çukobirlik'e 2 trilyon aktarıldı. Tariş'e de pamuk bedeli ödemeleri için 750 milyor, zeytinyağı için 250 milyor, incir için de işletme kredisi olarak 500 milyar lira gönderildi. Tarım satış kooperatifleri birlikleri tarafından şu ana kadar üreticilerden toplam 384 trilyon 869 milyar liralık ürün alımı gerçekleştirildi. Sözkonusu ürün bedellerinin 19 Şubat itibariyle 340 trilyon 605 milyar liralık bölümü ödendi.

İhracatta hedef komşular

TÜRKİYE'nin ihracatta öncelikli hedefi bu yıl komşu ülkeler olacak. Komşu ülkelere ihracat, 1980 yılından itibaren azalma eğilimine girerken, bu ülkelere yapılan ihracatı artırmak için Türk ihraç ürünleri tanıtım gezileri düzenlenecek. Yetkililer, Avrupa ülkeleri için komşu ülkelerle yapılan ihracatınbüyük önem taşıdığını hatırlatırken, Türkiye'nin de yanıbaşında bulunan potansiyeli ihmal etmemesi gerektiğinin altını çizdiler. Bu görüşten hareketle, 2000 yılında ihracatta öncelikli hedefin komşu ülkeler olarak belirlendiğini belirten yetkililer, ilk amacın komşu ülkelerle yapılan ihracatı önceki seviyelerine çıkarmak olduğunusöylediler.

Madende dünyada 12'nciyiz

TÜRKİYE, 13 milyar 990 milyon ton maden rezerviyle miktar açısından dünya 14'üncüsü, değer açısından dünya 12'incisi oldu. Maden rezervlerinde dünyada miktarda ABD, değerde ise Rusya ilk sırayı aldı. Türkiye, bor tuzu, kobalt, korund ve perlit rezervlerinde de dünyada birinci durumda bulunuyor. ABD, 929.7 milyar ton maden stokuyla dünya birinciliğini elinde bulunduruyor. ABD'yi, 264.8 milyar tonla Çin, 202.4 milyar tonla Almanya, 194 milyar tonla Avustralya, 153 milyar tonla Polonya, 57 milyar tonla Hindistan, 51 milyar tonla Moğolistan, 33 milyar tonla Kanada, 31 milyar tonla Rusya, 23 milyar tonla Güney Afrika Cumhuriyeti izliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!