Kısa, kısa...

Güncelleme Tarihi:

Kısa, kısa...
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

Borsa yarım gün açık

İSTANBUL Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Hisse Senetleri Piyasası'nda Ramazan Bayramı arifesi olan bugün tek seans işlem yapılacak. İMKB'de 10 Ocak Pazartesi günü de bayram tatili dolayısıyla işlem yapılmayacak. Hisse senetleri piyasasında 5 Ocak'ta yapılan işlemlerinin takası 11 Ocak'ta, dünkü seanslar ve bugünkü tek seansta yapılacak işlemlerin takası ise 12 Ocak'ta gerçekleştirilecek. Tahvil ve Bono Piyasası'nda ise bugün, aynı gün ve ileri valörlü işlemler saat 09.30-11.30 arasında yapılacak. Bugün yapılacak aynı gün valörlü işlemlere ilişkin nakit ve menkul kıymet takas yükümlülükleri en geç saat 12.15'de, repo karşılığı menkul kıymet bildirimleri ise engeç saat 11.50'ye kadar yerine getirilecek.

Döviz rezervi 23.2 milyar dolara çıktı

MERKEZ Bankası döviz rezervleri, geçen yıl yüzde 17.8 oranında artış gösterdi. Merkez Bankası verilerine göre, 31 Aralık 1998'de 19 milyar 721 milyon dolar olan Banka'nın döviz rezervleri, 3 milyar 514 milyon dolar artarak, 30 Aralık 1999'da 23 milyar 235 milyon dolara yükseldi. Geçen yıl Merkez Bankası döviz rezervleri en yüksek düzeyine, 24 milyar 786 milyon dolarla 22 Ekim'de ulaştı.

Eximbank'tan ihracatçıya faiz desteği

EXİMBANK, faiz oranlarındaki düşüş eğilimine ayak uydurdu ve ihracatçılara kullandırdığı kredilerin faizini 10 puan aşağı çekti. Türk Eximbank'tan yapılan açıklamaya göre, Banka 120 gün vadeli ihracat kredisinin faiz oranını kredi kullanımının büyüklüğüne göre yüzde 35 ile yüzde 43 oranları arasına indirdi. Kalkınmada öncelikli yörelerdeki imalatçı ve ihracatçılara kullandırılan krediler için bu oran yüzde 25 olarak belirlendi. Eximbank, turizm pazarlama kredilerinin faiz oranlarını da vadeye bağlı olarak yüzde 39 ile yüzde 45 arasında belirledi. Böylece Eximbank bir bir aylık süre içerisinde ikinci kez faiz oranlarında indirim yaptı.

Deprem Vergisi esastan görüşülecek

ANAYASA Mahkemesi, kamuoyunda ‘‘Deprem Vergisi’’ olarak bilinen yasanın bazı maddelerinin iptali ve ‘‘yürürlüğünün durdurulması’’ istemini esastan görüşmeye karar verdi. Yüksek Mahkeme dün yaptığı toplantıda, FP'nin, kamuoyunda ‘‘Deprem Vergisi’’ olarak bilinen, ek vergilerle ilgili 4481 Sayılı Yasa'nın 1., 6., 7. ve 9. maddelerinin ‘‘iptali’’ ve ‘‘yürürlüğünün durdurulması’’ istemiyle açtığı davanın ilk incelemesini yaptı. Dosyada herhangi bir eksiklik bulmayan Anayasa Mahkemesi, başvuruyu esastan görüşmeye karar verdi. Yüksek Mahkeme, söz konusu hükümlerin iptal ve yürürlüklerinin durdurulması istemlerini birlikte ele alarak sonuçlandıracak.

Kutan'dan İran gazına savunma

FP lideri Kutan, İran'ın, Refahyol döneminde Enerji Bakanı olarak kendisinin imzaladığı doğalgaz anlaşmasına dayanarak milyonlarca dolar tazminat için Türkiye'nin kapısına dayanmasına garip bir savunma getirdi. Kutan, sözkonusu doğalgaz anlaşmasına, Türkiye'ye almadığı gazın bile parasını ödeme yükümlülüğü getiren hükmü, ‘‘kendilerine güvendikleri’’ için koyduklarını söyledi. ‘‘Biz, bu hattın zamanında tamamlanacağı konusunda kendimize güveniyorduk’’ diyen Kutan, sorumluluğu ise ‘‘beceriksizler’’ diye nitelediği kendilerinden sonraki hükümetlere yükledi.

Enflasyon farkı memura ödensin

KAMU-SEN Başkanı Resul Akay, ülkenin düzlüğe çıkması için bugüne kadar 17 kez IMF reçetesi uygulandığını hatırlatarak, ‘‘Bu 18'nci reçete. Bugüne kadar yapılan uygulamalardaki başarısızlıklardan dolayı 18'nci kez uygulanan bu reçetenin hastaya şifa vermeyeceği kanaatindeyim’’ dedi. Akay, Başbakan Bülent Ecevit'ten enflasyon artışı ile memur maaşındaki artış arasındaki 12.8'lik farkın memura ödenmesini istedi. Akay, dün Başbakan Bülent Ecevit ile Başbakanlık merkez binadaki makamında bir süre görüştü.

Çinli banka borcunu sahte otoyla ödedi

ÇİN'in Kuzeydoğusu'nda yer alan Jilin eyaletindeki Changchun Ticaret Bankası'nın bir tahvil şirketine borçları karşılığında verdiği Audi marka lüks otomobiller sahte çıktı. China Daily gazetesinin haberine göre, bankanın Hubei Tahvil Şirketi'ne yolladığı 10 milyon 600 bin yuan (Yaklaşık bir trilyon lira) değerindeki 22 adet Audi marka otomobillerin motor, şasi ve lastiklerinin, kullanılmış arabalardan toplandığı ortaya çıktı. Otomobillerin tüm evraklarının sahte olduğu ve motor seri numaralarının da değiştirildiği belirlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!