Kısa kısa...

Güncelleme Tarihi:

Kısa kısa...
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 1999 00:00

Haberin Devamı

TÜBİTAK mini uydu fırlatacak

TÜBİTAK'a bağlı Bilgi Teknolojileri ve Elektronik Araştırma Enstitüsü (BİLTEN), hazırlanan çok amaçlı bilgi toplayıp, veri iletişimi sağlayacak alçak irtifa uydusunun önümüzdeki yılın ilk aylarında uzaya fırlatılacağı bildirildi. TÜBİTAK, 100 kilo ağırlığındaki mini uydunun Türkiye ve Orta Asya Cumhuriyetleri algılama bölgesi seçilen 150 metre çözünürlükte bilgi aktaracağını bildirdi. Uydu bu bölgeyle ilgili tarımdan kentleşmeye kadar pek çok alanda araştırma yapaak ve toplayacağı verileri ODTÜ'de kurulacak düşük maliyetli bir yer istasyonuna iletecek. Devlet Planlama Teşkilatı'nın öncelikli proje desteği ve uluslararası kredili ihale yoluyla başlatılan uydu projesinin bu yılın sonunda bitirilmesi hedeflendi.

Ekmeğe komisyon önerisi

Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, üretimde en çok artışlardan birinin ekmekte yaşandığına dikkat çekerek, ekmek fiyatının asgari ücrette olduğu gibi bir komisyon tarafından belirlenmesini istedi. Yetkin, serbest piyasa ekonomisinin ekmeğin fiyatını düşüreceği savunmasına da ‘‘Piyasa ekonomisi içinde de gizli bir tekel var’’ karşılığını verdi. Yetkin, 1998 yılındaki tarımsal durumu değerlendirdiği basın toplantısında tarımsal politikalar üzerinde durdu. 1998 yılının tarımda onarım yılı olduğunu kaydeden Yetkin, ‘‘Zayıflayan bir insanın daha zayıfladığı değil, biraz kilo aldığı ancak yanaklarının al al olmadığı bir yıl olmuştur. Zaman zaman sallanmıştır ama yıkılmamıştır’’ yorumunu yaptı.

Akkuyu'da geri sayım başladı

1970'li yıllardan bu yana Türkiye'nin gündeminde bulunan nükleer enerji santralını kuracak firmanın seçimi, bu yıl yapılacak. Yaklaşık bir yılı aşkın süre önce alınan teklifler üzerinde değerlendirme çalışmaları bitirilemeyen Alman, Kanada ve Fransa firma grupları, TEAŞ'a başvurarak vermeyi taahhüt ettikleri kredi opsiyonlarını bir yıl süre ile uzattılar. Nükleer santralı kurmak amacı ile dünyanın önde gelen reaktör üreticisi firmalarının da yer aldığı gruplarda, Türkiye'nin ünlü inşaat firmaları da yer alıyor. Kıyasıya bir rekabetin yaşandığı nükleer santral ihalesinde, Enka, MNG, Güriş, Gama, Bayındır, Garanti ve Tekfen gibi Türk inşaat firmaları da yarışıyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!