Kiracınız eşiniz de olsa beyan şart

Güncelleme Tarihi:

Kiracınız eşiniz de olsa beyan şart
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 1998 00:00

Haberin Devamı

BİLGE BEŞLER / ANKARA

Halen SSK'dan emekli maaşı alıyor ve bir işte çalışıyorum. Doktor olan eşim, tapuda benim üzerime kayıtlı daireyi muayenehane olarak kullanıyor. Eşimin serbest meslek faaliyetinde bulunabilmesi için sahibi olduğum daireyi, eşime kiralamak zorunda mıyım? Kira bedeli olarak beyan edilecek asgari bir bedel var mı? Eşimin, benim dairemi muayenehane olarak kullanmasından ötürü, yıllık gelir vergisi beyannamesi vermem gerekiyor mu? Eşimin bu gayrimenkulu benden kiralaması durumunda, stopaj ödemesi gerekiyor mu?

- Mülkiyeti kendinize ait işyeri karşılığında eşiniz tarafından size, nakden veya hesaben ödemede bulunulmaması, yani işyeri kirası karşılığı olarak hesaplarda gider gösterilmemesi halinde, söz konusu gayrimenkul için işletme sahibi tarafından gelir vergisi stopajı yapılmayacaktır. Ancak, işyeri mülkiyeti kendisine ait olan eşin gayrimenkulün emsal kira bedelini, yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edip gelir vergisi ödemesi gerekmektedir. (01.11.1991 tarih/11073 sayılı mukteza)

Bu yöndeki muktezaların varlığına rağmen vergi daireleri, mükellefiyet tescili için mutlaka kontrat talep etmekte sonra da bu kontrata dayanarak stopaj yatırılmaması durumunda cezalı olarak vergi tahriyatı yapmaktadır.

Emsal kira bedeli; yetkili mercilere takdir edilmiş kira, bu suretle taktir edilmiş kira mevcut değilse, Vergi Usul Kanunu'na göre belirlenen vergi değerinin yüzde 5'idir.

Eşinizin bu daireyi sizden kiralaması durumunda, kira bedelini gider olarak yazacak ve gelir vergisi stopajı keserek yatıracaktır. Ayrıca siz de bu kira bedelini yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edeceksiniz.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!