Kira gelir vergisi ne zaman ödenir? Kira gelir beyannamesi hakkında bilgiler

Güncelleme Tarihi:

Kira gelir vergisi ne zaman ödenir Kira gelir beyannamesi hakkında bilgiler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2021 12:33

Kira gelir vergisi, konut ve iş yeri sahibi olan kişilerin araştırdığı konular arasında yer alıyor. İş yeri ve konut sahibi olanların mülkler için elde ettikleri kira gelir beyannamesi her yıl düzenli olarak veriliyor. Mart ayının yaklaşmasıyla beraber kira beyannamesinin hangi tarihler aralığında vereceği vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Peki, kira beyannamesi ne zaman verilir? Kira gelir beyannamesi nasıl verilir? İşte, kira beyannamesiyle ilgili merak edilen bilgiler.

Haberin Devamı

2021 Yılına ait Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi evi ve gayri menkulu bulunan vatandaşların gündeminde yer almaya başladı. Gelirler İdaresi Başkanlığı (GİB) sitesi üzerinden yapılacak gelirler belirlenen tarihler arasında beyan edilecek. İşte, kira gelir beyannamesinin son ödeme tarihi ve kira beyannamesi için yapılacak işlemler...

KİRA GELİR BEYANNAMESİ NE ZAMAN VERİLECEK?

Mükelleflerin, 1 Ocak – 31 Aralık dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için MART ayının 1 inci gününden son günü akşamına kadar beyannamelerini vermeleri gerekmektedir.

Beyanname verme süresinin son gününün resmi tatil gününe rastlaması halinde, tatilden sonraki ilk iş gününün tatil saatine kadar beyanname verilebilir.

Takvim yılı içinde ülkeyi terk edenler, yurt dışına çıkma tarihinden önceki 15 gün içinde beyanname vermek zorundadırlar. Ölüm halinde ise beyanname ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde mirasçılar tarafından verilir.

Haberin Devamı

Beyanname, mükellefin bağlı olduğu vergi dairesine verilecektir. Mükellefler normal olarak ikametgâhlarının bulunduğu yerin vergi dairesine bağlıdırlar.

KİRA GELİR BEYANNAMESİ NASIL VERİLİR?

Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükellefler, istemeleri halinde vergi dairesinden alacakları kullanıcı kodu, parola ve şifreyi kullanmak suretiyle yıllık gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamda doğrudan kendileri gönderebilecekleri gibi elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almış meslek mensubu aracılığıyla da elektronik ortamda gönderebileceklerdir.

Beyanname üzerinden hesaplanan gelir vergisi MART ve TEMMUZ aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödenir. Hesaplanan vergi;

- Vergi tahsiline yetkili olan banka şubelerine,

- Bağlı bulunulan vergi dairesine,

- Bağlı bulunulan vergi dairesinin bildirilmesi şartı ile herhangi bir vergi dairesine
ödenebilir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!