Kimseyi dışarıda bırakmadan büyümeliyiz

Güncelleme Tarihi:

Kimseyi dışarıda bırakmadan büyümeliyiz
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2015 01:04

ULUDAĞ Ekonomi Zirvesi’nin ikinci gününde “Liderin SürdürülebilirlikAjandası” başlıklı panelde konuşan TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes, “Şirket ve ülke ne kadar büyürse büyüsün, büyüme herkesi kapsamıyorsa gerçek refah getirmiyor. Bu kapsamda kadının güçlendirilmesi de çok önemli” dedi.

Haberin Devamı

TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Cansen Başaran Symes, iş dünyasının yüksek motivasyonla çalıştığını ancak bunun yeterli olmadığını belirterek, “Şirketler ve ülkeler ne kadar çok ve ne kadar kesintisiz büyürse büyüsün, bu büyüme eğer her kesimi veya şirketteki herkesi kapsamıyorsa gerçek refah getirmiyor” dedi. Türkiye’nin de sürdürülebilir büyüme hedefinin yanı sıra kapsayıcılığı da öne alması gerektiğini kaydeden Cansen Başaran Symes, “Kimseyi dışarıda bırakmadan büyümemiz lazım. Bu kapsamda kadının konumunun güçlendirilmesi büyük önem taşıyor. Gelir dağılımı eşitliğinin sağlanması için daha çok çaba gösterilmeli. Biz TÜSİAD olarak önümüzdeki dönemde girişimcilik ve KOBİ’lere yönelik projeler gerçekleştiriyoru” diye konuştu.

Haberin Devamı

O KADAR DA ZENGİN DEĞİL

Bu yıl 4’üncüsü gerçekleştirilen Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin ikinci gününde ‘Liderin Sürdürülebilirlik Ajandası’ başlıklı panelde konuşan Cansen Başaran Symes, “Türkiye’nin ve şirketlerin her türlü kaynağı son derece verimli kullanması gerekiyor. Bu noktada da sürdürülebilirlik devreye giriyor. İş dünyası işlerini sorumlu bir şekilde yönetmeyecek kadar zengin değil” dedi. Avea CEO’su Erkan Akdemir moderatörlüğünde gerçekleşen panelde Eczacıbaşı Holding Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Borusan Holding CEO’su Agah Uğur, Yaşar Holding Başkanı İdil Yiğitbaşı ve TAV CEO’su Sani Şener de sürdürülebilirlik konusundaki öncelikli gündemlerini paylaştılar.

ŞİLİ VE ALMANYA ÖRNEĞİ

Bu yılın sonunda Paris’te Birleşmiş Milletler’in sürdürülebilirlik zirvesi gerçekleştireceğini hatırlatan Bülent Eczacıbaşı da, ülkelerin sürdürülebilirliğe bakış açısının şirketlerin de bu alandaki faaliyetlerini etkilediğini belirterek, “Sürdürülebilirlik her kesimin gündeminde olunca fark yaratma fırsatı doğuyor. Şili’de güneş enerjisi yatırımları bir yılda yüzde 26 arttı. Almanya da bu konuda iyi örnek. Türkiye bu ülkeler gibi öncü ülkelerden biri olabilir” şeklinde konuştu.

Faydalı şirket olmak

BORUSAN Holding CEO’su Agah Uğur, “Başarının ölçüsü sadece büyümek değil, ne kadar faydalı olunduğu ile ilgili. Çalışanına, ülkesine, topluma, müşterilerine faydalı olan şirketler kalıcı olacak” dedi. Sani Şener ise “Havalimanı işletmeciliği ve havacılık sürdürülebilirlik konusunda en çok gündemde olan sektörler. Bunun yararını görüyoruz, çünkü çevre duyarlılığında en bilinçli sektörüz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ana strateji sürdürülebilirlik

YAŞAR Holding Başkanı İdil Yiğitbaşı, “Karbon ayakizimizi ölçüyoruz, şimdi su ayak izimizi ölçmeye başladık. Sürdürülebilirlik ana stratejimiz” dedi.

ALİ SABANCI:

Başarısız olmaktan korkmayın

Kimseyi dışarıda bırakmadan büyümeliyiz


Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin ikinci gününde Intel sponsorluğunda gerçekleştirilen ‘Girişim: Milyar Dolarlık Şirket’ oturumunda Intel Genel Müdürü Burak Aydın moderatör olarak görev aldı. Oturumda Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Mynet Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli, TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, Ruvix Kurucusu Josep Mambwe, Nord Holding CEO’su Matthias Kues, IG Expansion CEO’su Jose Marin girişimcilik hikâyelerini anlattı.

Ali Sabancı: Türkiye’de 1 milyar dolar değerinin üzerinde birçok firma var. Ancak daha çok çıkabilir. Ancak başarısız olmaktan korkmamak gerekiyor. Mesela ben 2 şirket batırdım. Ama bu başarısızlıklardan bir şeyler öğrendim. Eğer hayal edebilirsek, denemekten ve başarısız olmaktan korkmazsak, müşterilerin ihtiyaçlarından anlayıp, kendi ihtiyaçlarımıza göre değil müşteri ihtiyaçlarına göre şirketler kurarsak, 1 milyar dolar değere sahip şirketler kurabiliriz.
Josep Mambwe: Yeni nesil milyar dolarlık projeleri oluşturmak istiyorsanız gelecekteki problemleri görmeniz gerekiyor. Türkiye’de milyar dolarlık şirket kurmak istiyorsanız hayal kurmak zorundasınız.
Jose Marin: Gelişen pazarlarda yaşadığımızı güçlükler arasında sermaye ulaşım ve büyük düşünen insanları bulmak yer alıyor. Eğer bir şirket kuracaksanız küresel pazarı düşünmeniz gerekiyor.
Matthias Kues: 1 milyar dolarlık şirketlerin sayısını arttırmak için öncelikle istikrarlı ekonomiye sahip olunması gerekiyor. Şirketlerin yetenekleri arayıp bulması gerekiyor.
Ümit Leblebici: Girişim bankacılığı sistemini kurarak insanların projelerini düşünmeye başladık. Melek yatırımcıların daha fazla desteklenmesi gerekiyor. 78 milyon insanız global şirketler için global düşünmemiz gerekiyor.
Emre Kurttepeli: 1 milyar dolarlık şirket sayısının az olması Türklerden mi yok Türkiye’den mi kaynaklı. Ona bakmalıyız. Yurtdışında 4-5 milyar dolarlık şirketler kuran Türkler var. Hayal kurmayı unuttuk gibi geliyor bana.

AZİZ TORUN:

Haberin Devamı

Oturdukları yerden ahkâm kesiyorlar

ULUDAĞ Ekonomi Zirvesi’nde Moderatörlüğünü Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş’ın üstlendiğini ‘Perakendede Değişim Zamanı’ isimli oturumda Torunlar
Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, Özdilek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek, Kiğılı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı, Demsa Group Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, ve Carrefoursa Genel Müdürü Mehmet Nane de yer aldı.

DEFOLU SÜT

Oturumda yaptığı konuşmada Aziz Torun, AVM’lerin kapanması için uğraşan bir grup olduğunu söyledi. “Ankara’da masa başında ahkâm keserek, AVM’leri düzenlemeye çalışıyorlar” diyen Torun, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından AVM’ler ilgili ilgili alınan kararlara katılmadıklarını dile getirdi. Torun, “Outlet konseptli AVM’lere belirli şartlar getiriliyor. AVM’deki mağazalarda satılan ürünlerin yüzde 70’inin seri sonu ürünler olması gerekiyor. O zaman biz outlet konseptli AVM’lere hipermarket açamayacağız. Marketler defolu süt mü satacaklar” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!