Kıdem tazminatında en yüksek ülkeyiz

Güncelleme Tarihi:

Kıdem tazminatında en yüksek ülkeyiz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2016 20:59

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, tüm çalışanlara zorunlu bireysel emeklilik yapılmasıyla ilgili çalışmayı tamamladıklarını açıkladı.

Haberin Devamı

Çalışmanın Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) görüşüldükten sonra Bakanlar Kurulu’na sevk edileceğini belirten Şimşek, ücretlerden yapılacak kesinti oranını ise paylaşmadı. Şimşek, dünyada kıdem tazminatının en yüksek olduğu ülkenin Türkiye olduğunu söyledi.

NTV’de soruları yanıtlayan Şimşek, zorunlu bireysel emeklilik çalışmasının nedenini “Biz, bu adımla işçilerimizin gelecekte sadece devletin emeklilik maaşına bağımlı kalmalarını ortadan kaldıracağız. Bu çok önemli bir konu. Çünkü devletin emeklilik sistemi, şu anda zaten büyük açıklar veriyor” diyerek açıkladı. Ücretlerden yapılacak kesinti oranlarının ne olacağının sorulması üzerine de Şimşek, “Bir rakam belirledik ama henüz EKK ve Bakanlar Kurulu’nda tartışılıp, nihai şekli verilmediği için rakama girmeyelim. İşin özü şu, iş değiştiren ve yeni işe giren işçi kardeşlerimizin tamamı bu sisteme otomatik girecek, belli bir süre, diyelim maksimum 6 ay kalacak. 6 aydan sonra tamamen gönüllülük esasına dayalı olacak. Devlet bir miktar katkıda bulunacak” yanıtını verdi.

GARANTİYE ALACAĞIZ

Kıdem tazminatına ilişkin görüşlerini de paylaşan Şimşek, dünyada kıdem tazminatının en yüksek olduğu ülkenin Türkiye olduğunu söyledi. “Bu da iş gücü piyasasını katı hale getiriyor” diyen Şimşek, “Bu işi bir fon bağlamında, işçi kardeşimizin hesabına yatıracak şekilde bir çalışmayı uzun süredir tartışıyoruz. Zamanı gelince kamuoyuyla paylaşırız ama burada amaç işçimizin kıdem tazminatını bir anlamda garanti altına almak. Çünkü işveren bir prim olarak onu bir hesaba yatıracak, yatırdıktan sonra nemalanacak ve işçi kardeşimiz iş değiştirmek istediği zaman, ‘Ben tazminatı alır mıyım, almaz mıyım?’ Onu düşünmeyecek. İşveren de sıkıntıya girdiği zaman, ‘İşe yeni eleman alayım veya işten eleman çıkartayım’ sorunuyla karşı karşıya olduğunda ne yapacak?” dedi.

DÖNER İŞ ALEMİNİ VURUR

Haberin Devamı


Murat Çetinkaya’nın Merkez Bankası başkanlığına atanmasına ilişkin bir soru üzerine de, Şimşek söz konusu sürecin iyi yönetildiğini belirtti. Şimşek, “Bankanın içinden deneyimli, dolayısıyla güven veren bir arkadaşımızı seçtik. Ümit ediyorum ki bu iyi başlangıç devam edecek” diye konuştu. İş dünyasından MB’nin yasasının değiştirilmesi yönündeki çağrıları da değerlendiren Şimşek, “Bu, doğru bir tartışma değil. Enflasyon yüzde 9 civarı. Bu yüksek tek haneli bir enflasyondur, bunu düşük tek haneye düşürmek lazım. Yani yüzde 5’in altına kalıcı bir şekilde çekmemiz lazım. Bunu yapmadan diğer bütün değerlendirmeler aslında geri teper, döner iş alemini vurur” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!