Kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu? 2021 kıdem tazminatı tavan ücretini Hazine ve Maliye Bakanlığı duyurdu

Güncelleme Tarihi:

Kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu 2021 kıdem tazminatı tavan ücretini Hazine ve Maliye Bakanlığı duyurdu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2021 22:38

Kıdem tazminatı tavanı yeni memur maaşlarının açıklanmasının ardından belli oldu. Milyonlarca kamu çalışanını ilgilendiren, mali ve sosyal haklarıyla ilgili bilgiler ile tazminattan asgari ücrete artış oranlarını içeren genelge Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlandı. Bakan Lütfi Elvan imzasıyla yayınlanan genelgede 2021 kıdem tazminatı tavan ücretinde kesin rakam duyuruldu. İşçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık tavan tutarı 7.638,96 TL oldu. İşte, merakla beklenen 2021 kıdem tazminatıyla ilgili bilgiler.

Haberin Devamı

Kıdem tazminatı tavanı için beklenen açıklama geldi. 1 Temmuz-31 Aralık için 7 bin 117,17 lira olarak uygulanan kıdem tazminatında yeni rakam belli oldu. İşçinin her bir yıllık çalışma süresi karşılığında bir brüt ve giydirilmiş maaşı olarak hesaplanan kıdem tazminatı 7638,96 TL olarak belirlendi. 

2021 KIDEM TAZMİNATI TAVANI

Hazine ve Maliye Bakanlığı kamu çalışanlarının mali ve sosyal haklarıyla ilgili bilgiler ile tazminattan asgari ücrete artış oranlarını içeren genelgeyi yayınladı. Genelgede kıdem tazminatı tavan ücreti, brüt asgari ücret ve kamu personelinin tavan ücretleriyle ilgili bilgiler de yer aldı. Kıdem tazminatı ile ilgili genelgede, "1/1/2021 tarihinden itibaren işçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık tavan tutarı 7.638,96 TL’dir. " ifadesi yer aldı. 

Haberin Devamı

Kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu 2021 kıdem tazminatı tavan ücretini Hazine ve Maliye Bakanlığı duyurdu

Kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu 2021 kıdem tazminatı tavan ücretini Hazine ve Maliye Bakanlığı duyurdu

 

KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?

Çalıştığı işyerinde en az 1 yıllık kıdemi bulunan ve iş sözleşmesini haklı nedene dayanarak fesheden, yahut iş sözleşmesi işveren tarafından İş Kanunu’nun Madde 25/2’de, “Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri’’ başlıklı maddede sayılan sebeplerden birine dayanmaksızın feshedilen işçi kıdem tazminatına hak kazanabilmektedir. Kıdem tazminatının hesaplanmasında, söz konusu asgari süre, aynı işverenin aynı veya değişik işyerlerinde sürekli veya aralıklı çalışma süreleri toplamı esas alınarak hesaplanır. İşyerinin devri veya intikali veyahut başka bir işverene geçmesi, sonucunu değiştirmez. Kamu kuruluşlarında çalışmış olanların hizmet süreleri ise birleştirilir.

Kıdem tazminatı, işçinin her bir yıllık çalışma süresi karşılığında bir brüt ve giydirilmiş maaşı olarak hesaplanmaktadır. Yani işçiye çalıştığı her bir yıla karşılık 30 gün­lük brüt ve giydirilmiş ücreti kadar bir ödeme yapılması gerekmektedir. Tazminat miktarını hesaplarken karşımıza son brüt ücret kavramı çı­kacaktır. Son brüt ücret kavramı, işçinin iş ilişkisi kapsamında iş gördüğü ve ücrete hak kazandığı en son net ücretinin gelir vergisi, SGK primi vb. kesintilerinin yapılmamış halini ifade eder.

Haberin Devamı

Öncelikle bu brüt ücretin bulunması gerekmektedir. Sonrasında ise bu brüt ücrete işçiye her ay düzenli olarak yapılan diğer ödemeler ve yan haklar da eklenir. Bu ekleme işlemine giydirme denmektedir. İşçiye ödenen bu ücret eklerinin kıdem tazminatının hesabında son brüt ücrete dahil edilebilmesi için süreklilik arz etmesi yani her ay düzenli olarak işçiye ödenmesi gerekmektedir. Görüldüğü gibi kıdem tazminatı hesaplanırken, İş Kanunu Madde 32’de belirtilen, işçiye emeği karşılığı verilen ücretler haricinde para veya para ile ölçülebilir nitelikteki yapılan yardımlar da dikkate alınmaktadır. Bu eklerin neler olabileceği hususuna kısaca değinecek olursak, aşağıda sayılan yan hakların her ay düzenli olarak ödenmesi kararlaştırılmışsa kıdem tazminatının hesabında dikkate alınacağını söyleyebiliriz. Öncelikle bu brüt ücretin bulunması gerekmektedir. Sonrasında ise bu brüt ücrete işçiye her ay düzenli olarak yapılan diğer ödemeler ve yan haklar da eklenir. Bu ekleme işlemine giydirme denmektedir. İşçiye ödenen bu ücret eklerinin kıdem tazminatının hesabında son brüt ücrete dahil edilebilmesi için süreklilik arz etmesi yani her ay düzenli olarak işçiye ödenmesi gerekmektedir. Görüldüğü gibi kıdem tazminatı hesaplanırken, İş Kanunu Madde 32’de belirtilen, işçiye emeği karşılığı verilen ücretler haricinde para veya para ile ölçülebilir nitelikteki yapılan yardımlar da dikkate alınmaktadır. Bu eklerin neler olabileceği hususuna kısaca değinecek olursak, aşağıda sayılan yan hakların her ay düzenli olarak ödenmesi kararlaştırılmışsa kıdem tazminatının hesabında dikkate alınacağını söyleyebiliriz.

BAKMADAN GEÇME!