Kıbrıs'ta marka ve akıllı şehirleşme için yol haritası şart

Güncelleme Tarihi:

Kıbrısta marka ve akıllı şehirleşme için yol haritası şart
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2022 07:00

‘Şehir Markalaşması’ oturumunda konuşan, Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı (KENTSEV) Kurucusu ve Genel Sekreteri Dr. Haldun Ersen, marka ve akıllı şehirler için önce hedeflerin belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Ersen, “Şehirlerin bir yol haritası olması şart. Bunun için de kamu liderliği gerekiyor. Şehrin hikâyesi ve datası yoksa yatırım da alamıyor” dedi. Tüm dünyanın ilgilendiren iklim kriziyle mücadele sürecine dikkat çeken Ersen çözümleri de şöyle özetledi:
“Karbon salımı azaltılması, tüketim alışkanlıkların değişmesi, enerji verimliliğinin artması, ormanların korunması, geri dönüşüm tesislerinin artması, su kaynaklarının yönetimi, afet risk yönetimi, ekosistemlerin korunması, sağlık tedbirleri, tarım ve gıda güvenliğinin sağlanması en önemli başlıklar olmalı.”

ŞEHİRLER YARIŞIYOR

Dünya nüfusun yarısında fazlasının kentlerde yaşadığını belirten KTMMOB Şehir Plancıları Odası Başkanı Dr. Gizem Caner, “Artık ülkeler yerine, şehirler yarışıyor. Markalaşma kavramı da böyle doğdu ve önemli bir araç haline geldi. Ancak şehirlere ürün gibi bakmak, marka şehir olmak için hatalı bir yaklaşım. Marka kent olmak istiyorsan birçok açıdan en iyi kent olmalısın” dedi. Bunun için de bütüncül bir strateji gerektiğini belirten Caner, “Markalaşmayı bir fırsata çevirmeli, şehirlerin kimliğini ortaya koymak için araç olarak kullanmalıyız. Biz de şehrimizin kendi dinamiklerini özelliklerini dikkate almalıyız. Hangi noktada olduğumuzu doğru saptamalı ve toplumun her kesimini sürece dahil ederek, görüşlerini alarak ilerlemeliyiz. Unutmamak gerekir ki bir şehri marka yapmak, sadece yatırım çekmekle olmaz. Siz orada yaşayan insanları mutlu edemiyorsanız, kaliteli yaşam sunamıyorsanız tek başına yatırım gelmesi anlam ifade etmez” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

‘HİKÂYEMİZ OLMALI’

ARKIN Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi (ARUCAD) Rektör Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Dalkılıç “Markalaşmak vaad etmek, bir söz vermektir. Ancak önemli olan sözü vermek değil, sözü tutmak” dedi. Kuzey Kıbrıs’ın hikâye eksikliği sorunu yaşadığını belirten Dalkılıç, şunları söyledi: “Markalaşmış şehirlerin tamamında bir hikâye var. Barcelona denilince sanat kültür, Milano denilince moda, Paris’te ise aşk akla geliyor. Bu şehirler bir deneyim vaad ediyor. İşte Z kuşağı da bunun peşinde. Örneğin kahve çekirdeğini farklılaştıran unsur, ürüne tüketirken geçirdiğiniz süreç. Bugün iyi bir kahvede o parayı harcatan oradaki deneyimdir. Bizim de şehirlerin markalaşmasına bu açıdan bakmamız lazım. Tüm mesele bir hikâye verebilmek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!