KEY'de dolandırılma riski

Güncelleme Tarihi:

KEYde dolandırılma riski
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2008 10:10

Bilişim Suçları Mücadele ve Mağdurları Derneği’nin hazırladığı bir rapor, KEY ödemelerinin dolandırıcılığa neden olabileceğini ortaya çıkarttı.

Bilişim Suçları Mücadele ve Mağdurları Derneği, Yeminli Teknik Bilirkişi Ercan Kılıç'a KEY ödemeleri ile ilgili bir rapor hazırlattı. Raporda, KEY ödemelerinin dolandırıcılığın önünü açabileceğine dikkat çekildi. Raporda, "Hak sahiplerinin T.C. kimlik bilgileri, kurum sicil numaraları ve alacakları miktarları içeren bu listelerin sorgulama tekniği ile olduğu gibi, toplu indirilebilir şekilde de ilan edilmesi yetkisiz kişilerin bu bilgileri edinme ve çeşitli dolandırıcılık yöntemleri ile kendi yararlarına kullanmaları olasılığını doğurmuştur” denildi.

Kılıç’ın raporunda şu görüşlere yer verildi :

"Söz konusu hak sahiplerinin kimler oldukları ve ne kadar ücret alacakları, bilindiği üzere 'www.keyodemeleri.com' adresinden sorgulanabilmektedir. Buna ek olarak bu kişilere ait listeler Resmi Gazete’de ilan edilmiş ve listeler isim-harf sırası ile de indirilebilir ve okunabilir şekilde Resmi Gazete’ye ait web sayfasında da yayınlanmıştır. Buna ek olarak sözü edilen bu listelerin bazı kişi ya da kişiler tarafından internet üzerinde dosya paylaşım alanlarında yayınlandığı da tespit edilmiştir. Hak sahiplerinin T.C. kimlik bilgileri, kurum sicil numaraları ve alacakları miktarları içeren bu listelerin sorgulama tekniği ile olduğu gibi, toplu indirilebilir şekilde de ilan edilmesi yetkisiz kişilerin bu bilgileri edinme ve çeşitli dolandırıcılık yöntemleri ile kendi yararlarına kullanmaları olasılığını doğurmuştur.

Dolandırıcılık vb. suç ve suç unsurlarının çoğaldığı günümüzde özellikle 5237 sayılı TCK’nın 204. maddesinde düzenlenen 'resmi belgede sahtecilik' vb. suçlarının oluşmasına mahal verilmemesi açısından ödeme yapan memurların dikkatli davranmaları, ayrıca yukarıda açıklanan durumun başka kötü olaylara mahal vermemesi için gerekli düzenlemelerin yapılması gerekmektedir."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!