Kesinti kaosu

Güncelleme Tarihi:

Kesinti kaosu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan yapılan 'enerji açığı kapanıyor' açıklamalarına rağmen, elektrik kesintileri dün de sürdü. Konuyla ilgili kurumlar açıklama yapmazken, pazartesiye kadar kesintilerin sona erdiği söyleniyor.

Yetkililer, enerji sıkıntısının pazartesi gününe kadar önlendiğini ama havalar soğuduğu takdirde durumun belirsiz olacağını belirtti. TEAŞ tarafından yeni bir kesinti programı da açıklanmadı. Verilen bilgiye göre ülkeye giren doğalgaz miktarında artış olduğu sürece kesintiler de azalacak. TEAŞ'tan bir yetkili, açma kapamalar nedeniyle de arızalar meydana geldiğini, arıza nedeniyle elektriğin kesilemediğini söyledi.

Geçtiğimiz hafta başlayan programsız elektrik kesintileri, önceki gün nihayet bir programa bağlanmıştı. İstanbul'da beş grup belirlenmiş ve her grubun kesinti saatleri basına bildirilmişti. Ancak önceki akşam Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer yaptığı açıklamada, enerji açığının alınan tedbirler ile kapanmakta olduğunu ve bugünden itibaren elektrik sıkıntısı kalmayacağını belirtti.

Gerçekten de dün İstanbul'un bazı semtlerinde elektrik önceden bildirilen saatlerde kesilmedi. Moda gibi bazı semtlerde akşam elektrik kesintisi yaşanmadı. Ancak sabah kesintisi önceden bildirilen saatlerde uygulandı. TEAŞ yetkilileri, enerji ihtiyacı karşılandıkça önce akşam kesintilerinin, ardından da sabah kesintilerinin kaldırıldığını söyledi.

Resmi açıklama yok

Bakanlık'tan aldığımız bilgiye göre, Türkiye'ye giren gaz akışında artış sağlandı. Rusya'nın, gazın büyük kısmını çeken Ukrayna'yı uyarması sonucu doğalgaz girişi 950 bin metreküpe ulaştı. Yetkililer bu rakamın 1 milyona ulaşması halinde Türkiye'nin enerji sorunu kalmayacağını savunuyor. Gaz artışı ile Ambarlı'daki doğalgaz çevrim istasyonunun bir ünitesi çalışmaya başladı. Elektrik üreten ve doğalgazla çalışan termik santraller motorinle çalıştırıldı. Ayrıca önceki gün saat 12:00'den itibaren Bulgaristan'dan alınan elektriğin 8 milyon kw saate çıkması ile de bir miktar rahatlama sağlandı. Ancak kesintilerin sona ermesinde en büyük rolü ısınan hava şartları oynadı. Böylece evlerdeki doğalgaz kullanımı düştü.

İstanbul'da Avrupa Yakası'ndaki bazı semtler Bulgaristan'dan alınan elektrik ile besleniyor. Buralarda dünden beri elektrik kesintisi meydana gelmiyor. TEAŞ yetkilileri Bulgaristan'dan gelen elektriğin Şişli-Etiler bölgesine verildiğini belirtiyor. Ancak neden bu semtlerin tercih edildiğini sorduğumuzda,bir yanıt veremiyorlar. Kaldı ki Etiler'den sabah saatlerinde elektriği kesildiği için bizi arayan okurlarımızın sayısı bir hayli fazlaydı.

Dün elektrik alamayan semtler arasında Maslak, Levent, Etiler, Kadıköy, Koşuyolu, Acıbadem, Balat, Edirnekapı, Fatih ve Alibeyköy bulunuyordu.

Elektrik ile ilgili kurumlar

TEAŞ

(Türkiye Elektrik Üretim A.Ş)

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı bir anonim şirket. TEAŞ, kendisine bağlı termik santrallerde Türkiye'nin ihtiyacı olan elektriği üretiyor. TEAŞ'a verilen günlük gaz miktarı 12.5 milyon metreküp. Kısıtlama ile 5.5 metreküpe düştü. Bu nedenle meydana gelen enerji kaybı 30 milyon KWH.

TEDAŞ

(Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş)

Eski adı TEK (Türkiye Elektrik Kurumu) olan bu anonim şirket de Enerji Bakanlığı'na bağlı olarak çalışıyor. TEAŞ'tan gelen elektrik buradan ortak kuruluşları tarafından kullanıcılara dağıtılıyor.

AKTAŞ

TEDAŞ'ın ortaklarından olan özel sektör ağırlıklı bu kuruluş İstanbul'un Anadolu yakasında TEDAŞ'tan aldığı elektriği dağıtıyor.

BEDAŞ

(Boğaziçi Elektrik Dağıtım AŞ)

Yine TEDAŞ'ın ortaklarından olan bu şirket de İstanbul'un Avrupa yakasında elektriği evlere kadar dağıtıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!