Kepez:İletim hakkımızın alınması yasal değil

Güncelleme Tarihi:

Kepez:İletim hakkımızın alınması yasal değil
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2002 11:29

Çukurova Elektrik ve Kepez Elektrik, elektrik üretim, iletim, dağıtım ve ticareti yapma imtiyazlarının, bilahare çıkarılan kanun/yönetmelikle alınmasının açıkça Anayasa'ya aykırılık teşkil edeceğini savundu.

Haberin Devamı

Çukurova Elektrik ve Kepez Elektrik, 2 şirketin durumuna ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdürlüğü'nün önceki gün Borsa'ya gönderdiği, ''Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından hazırlanan Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği'nin geçici 3'üncü maddesinin ikinci bendinde, (Bu tüzel kişiler, üretim ve dağıtım faaliyetleri ile ya da kanunda öngörülen sınırlamalar ve kısıtlamalar dahilinde üretim ve dağıtım faaliyetleri ile iştigal edebilir.

İletim faaliyetine ilişkin tüm hak ve yetkiler, birinci fıkrada belirtilen yönetmelik hükümleri uyarınca TEIAS'a geçer) hükmü yeralmaktadır'' yazısıyla ilgili olarak Borsa'ya birer açıklama gönderdiler.

Açıklamalarda, Kepez Elektrik'e 1955 yılında, Çukurova Elektrik'e 1953 yılında enerji üretim, iletim, dağıtım ve ticareti imtiyazı verildiği kaydedildi.

Haberin Devamı

Şirketlerin, 3096 sayılı kanun çerçevesinde ''görevli şirkete dönüşme'' istemlerinin, 1988 yılında Bakanlar Kurulu tarafından kabul edildiği belirtilen açıklamalarda, buna dayanılarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile 9 Mart 1998 tarihinde ''Görev Verilmesine İlişkin İmtiyaz Sözleşmesi'' imzalandığı vurgulandı.

Bu sözleşme hükümlerine göre, Çukurova ve Kepez Elektrik'in 2058 yılına kadar görev bölgesinde elektrik üretim, iletim, dağıtım ve ticareti imtiyazına sahip olduğu bildirilen açıklamalarda, şirketler ile Kurul arasında iletimle ilgili imtiyaz sözleşmesinde herhangi bir tadilat yapılmadığı kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!