Kefalet devletten!

Güncelleme Tarihi:

Kefalet devletten
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2016 09:30

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hazinenin ihracatçıya yüzde 100, KOBİ'lere ise yüzde 85 kefalet sağlayacak reform niteliğindeki yeni kredi garanti mekanizmasına ilişkin çalışmaların tamamlandığını, bununla finansmana erişimindeki sıkıntıların giderileceğini, bankaların da kredi maliyetlerinin düşürüleceğini bildirdi.

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hazinenin ihracatçıya yüzde 100, KOBİ'lere ise yüzde 85 kefalet sağlayacak reform niteliğindeki yeni kredi garanti mekanizmasına ilişkin çalışmaların tamamlandığını, bununla finansmana erişimindeki sıkıntıların giderileceğini, bankaların da kredi maliyetlerinin düşürüleceğini bildirdi. Şimşek, yeni sistemde getirilen en önemli değişikliğin kefalette portföy garanti sisteminin uygulanması olduğunu, bununla KOBİ ve ihracatçıların bankanın talebi üzerine hiç beklemeksizin kendisine verilen kredi limiti içerisinde Hazine kefaletine sahip olacağını kaydetti.

Bankanın firmaya kredi tahsisini uygun gördüğü anda Hazine kefaletinin otomatikman doğacağına, bu nedenle bir gün içinde kefalet talebinin karşılanmasının mümkün olacağına işaret eden Şimşek, bunun KOBİ ve ihracatçıların kredi temin sürecini hızlandıracağını ve kefaletin daha düşük maliyetli olmasını sağlayacağını belirtti.

Haberin Devamı

REYTİNG SİSTEMİ

Getirilen diğer bir değişikliğin de yüksek hacimli kredi kefaleti taleplerinde mevcut sistemde KGF bünyesindeki kredi onay komitelerinin kaldırılması olduğunu dile getiren Şimşek, "Bu komiteler yerine kredi reyting sistemine geçilecek ve yeni sistem ile mevcut sistemdeki kredi onay komitesinin neden olduğu zaman kaybı ve parasal maliyetler ortadan kaldırılacak. Bu da sisteminin daha verimli çalışmasına yol açacak" diye konuştu. 
Sistemin daha yaygın kullanılmasıyla birlikte faiz oranlarının da daha fazla düşeceğine dikkati çeken Şimşek, "İhracatçılara Eximbank'ın doğrudan sağladığı kredilere yüzde 100’e kadar kefalet sağlanacak. İhracatçılara bankalar aracılığıyla sağlanan diğer kredilerde ise kefalet oranı yüzde 85'e kadar çıkarılacak. İhracatçılarımızla birlikte KOBİ'lerin de daha yüksek oranlı Hazine kefaletinden yararlanabileceklerini yeni düzenleme ile KOBİ’lere sağlanan yüzde 75 kefalet oranı yüzde 85'e kadar yükseltilecek" dedi. Bununla ihracatçı ve KOBİ'lerin rahat nefes alacağını belirten Şimşek, bu amaçla Hazine Müsteşarlığı'nın kefalet için kullanımına tahsis edilen 2 milyar liralık kaynağın tamamının kullanılabileceğini kaydetti.      
Şimşek, söz konusu Hazine kaynağıyla KOBİ ve ihracatçılara 20 milyar liraya kadar kredi imkanı oluşturulabileceğini vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!