Kazakistan’a 350 milyon dolar yatırdı, spagettiyi sevdirecek

Güncelleme Tarihi:

Kazakistan’a 350 milyon dolar yatırdı, spagettiyi sevdirecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2006 00:00

’Atalarımızın vatanı’ diyerek Kazakistan’a bugüne kadar 350 milyon dolarlık yatırım yapan Okan Holding, Kazakistan’a ilk olarak girdiği ’Sultan’ markası ile ürettiği makarnalarla pazar payını yüzde 80’e çıkardı. Okan yöneticileri, ’Şimdi hedefimiz, Kazaklara spagettiyi sevdirmek’ diyorlar.

KAZAKİSTAN’ın bağımsızlığını kazanmasından sonra bu ülkeye gelen ilk yabancı yatırımcılardan biri olan Okan Holding, bugüne kadar 350 milyon dolarlık yatırım yaparken, inşaat ve tarım-gıda sektöründe yeni yatırımlara imza atıyor. Okan, Türkiye’de 25 şirketli bir grup olarak gıda, inşaat, turizm, pazarlama ve bankacılık sektörlerindeki yatırımları ile Kazakistan’da tanınan bir marka haline geldi. Okan Holding, Kazakistan’daki yatırım faaliyetlerinin 15. yıldönümünü çeşitli etkinliklerle kutladı.

ATALARIMIZIN VATANI:

Okan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Okan, Kazakistan’daki yatırımlarının gerekçesini, "İlki Kazakistan bizim atalarımızın vatanı, ikincisi Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in akıllı ve başarılı yönetiminde ekonomisinin gelişerek büyümesi" sözleriyle anlattı. Okan, Nazarbayev’le sık sık görüşen Gaziantep kökenli bir işadamı. Nitekim, Nazarbayev, hafta başında Antalya’daki konutuna tatile geldiğinde kendisiyle görüşmek istediğini bildirince Okan, Astana’daki 15. kuruluş yılı etkinliklerine katılamadı.

KAMPUS TEMELİ:

İstanbul’da kurulu bulunan Okan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı olan Bekir Okan, Formula 1 yakınlarında 150 dönümlük arsalarına sonbaharda kampüs temelini atacaklarını söyledi. Kardeşi Mehmet Okan, başında bulunduğu Gaziantep’deki gıda, tekstil ve tarım yatırımlarının dışında Kazakistan’da devletten üç bölgede kiraladıkları 30 bin hektarlık arazinin (Küçük Menderes Ovası kadar) işletilmesini üstlenmiş. Bu nedenle ’Okan Agro’ adlı bir şirket kurduklarını ve modern teknoloji ile kaliteli sert buğday ve sanayi bitkisi Kanola’nın ekimine başladıklarını bildiriyor. Kazakistan’daki inşaat ve turizm yatırımlarının yönetim kurulu başkanlığını yürüten Bekir Okan’ın oğlu Ömer Okan "Artık yerel bir Kazak firması olduklarını" belirtiyor. Okan Grubu’nun Kazakistan’da gıdadan inşaata, turizmden bankacılığa kadar uzanan 7 şirketi bulunuyor.

MAKARNA VE ŞEKERLEME:

Bir şantiye görünümündeki 600 bin nüfuslu başkent Astana’dan, Sibirya sınırında Kuzey bölgesinde 170 bin nüfuslu Petroplavlovsk kentindeki yatırımları bir gazeteci grubuna tanıtıldı. Okan, Kazakistan’a ilk kez un-makarna-irmik ile büsküvi ve çikolata üreten ’Sultan’ markasıyla girmiş. Son teknolojiyle günlük 120 ton tutarında 30 çeşit makarna ve irmik mal üretiliyor. Kazakistan piyasasının yüzde 80’ine hakim. 2005’de ’Kazakistan’ın en iyi malları’ fuarında ’Sultan Makarna’ en büyük ödülü kazanmış. Dağıtım şirketi Orbis’in Genel Müdürü Melih Güllü, "Kazakistan’ı etle yenilen ekmek ve patatesten sonra makarnayı 3. gıda ürünü yaptık. Yeni hedefimiz spagettiyi sevdirmek Kazaklara" diyor.

Hedefi Kazakistan’ın en fazla istahdam sağlayan grubu olmak

OKAN’ın Kazakistan’daki yatırımları dışında müteahhitlik hizmetleri de sürüyor. Astana’da, devlete ait 240 yataklı Acil Yardım ve Bilimsel Araştırma Enstitüsü’nün inşaatı sürüyor. Okan’ın bir başka işi de, 11 milyon dolara malolacak ’Eurasia’ bankanın inşaatı. Grup daha önce, kentin en merkezi yerindeki, 21 milyon dolara malolan Kazakistan Milli Müze ve Kültür Merkezi’ni 2000’de tamamladı. Okan’ın işletmelerinde bugün 4 bin kişi çalışıyor, yeni yatırımlarıyla bu sayı 6 bine çıktığında Kazakistan’da istihdam sağlayan en büyük kuruluş olacak.

280 milyon dolarlık ’Başkanlık Sarayı’ manzaralı kompleks

120 milyon dolara malolan beş yıldızlı ’Okan Intercontinental Otel’ grubun Astana’daki ilk yatırımı. Ülkeyi ziyaret eden devlet adamları burada kalıyor. Otel, Rus lideri Putin’in de sevdiği bir otel olarak biliniyor. Henüz yüzde 40 kapasite ile çalışan otelin hemen bitişiğinde 28 milyon dolara mal olan ’Merei İnterconti’ adlı işyeri ve konut kompleksinin açılışını önümüzdeki ay yapılacak. 20 katlı üç blokta 220 dairenin satışları da başlamış. Daire fiyatları 60 ile 100 bin dolar arasında değişiyor. Okan Holding, Astana’nın merkezinde 17 hektarlık eski bir tekstil fabrikasının yıkılmakta olan yerine de ’Jeruyik İş, Ticaret ve Konut Kompleksi’nin temeli 8 haziranda törenle atılacak. Başkanlık Sarayı’na hakim bir alanda 476 bin metrekarelik komplekste 2 bin 84 daire yeralıyor. 2010’da tamamlanacak projenin 280 milyon dolara malolacağı belirtiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!