Kayhan ve Eczacıbaşı'nın hükümete reform önerileri

Güncelleme Tarihi:

Kayhan ve Eczacıbaşının hükümete reform önerileri
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 1997 00:00

Haberin Devamı

Siyasi Partiler Yasası'nın, liderleri egemen kılmayan biçimde değiştirilmesi.

Tüm toplum kesimlerinin tercihlerinin parlamentoya yansımasına elverişli, yönetimde istikrara sağlayacak bir seçim sistemi hazırlanmalı.

TBMM'nin kuruluş biçimi ve işleyişinde demokratiklik ve çoğulculuk esasına göre Anayasa'nın değiştirilmesi. Milletvekili dokunulmazlığı kapsamının yasama göreviyle sınırlandırılması.

Detaylı, tutarlı, iyi açıklanmış bir ekonomik programın ortaya konması. Siyasi iradenin programın arkasında durması. Devlet uygulamalarında kalıcılık sağlanması.

Yargı reformu. Devletin iç soruşturma mekanizmalarını etkinleştirme. Susurluk gibi sıkandalların toplum vicdanında yara açmasını önleme.

Kamu idaresende reformla yönetime şeffaflık kazandırmalı. Devleti rant yaratan ve dağıtan yapıdan çıkarmak.

Vergi sistemini basitleştirmek. İşlevini yitirmiş ve ekonomik gelişmeyi kısıtlayan vergi ve fonların kaldırılmalı. Birkaç temel oran üzerinden birkaç temel verginin alınması. Vergi oranlarının düşürülmeli. Buna karşılık vergi cezalarının artırılması. Vergi vermemenin riskinin büyütülerek, vergi tabanının genişletilmesi. Gayri menkul vergilerinin çarpıcı şekilde artırılması. KDV sistemi basitleştirilerek korunması. Özellikle düşük ücretli üzerindeki vergi yükünün azaltılması. Muafiyetler belirli kalkınma politikası çerçevesinde az sayıda sektör ve bölgeyle sınırlandırılmalı. Vergi affı uygulamasına son verilmeli.

Sağlık sigortasının emeklilik sisteminden ayrılması. Sağlık reformu kapsamında bir genel sağlık sigortası ve sağlık finans kurumuna dönüştürülmesi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!