Kavi, hükümete ‘hayallere son verin’ çağrısı yaptı

Güncelleme Tarihi:

Kavi, hükümete ‘hayallere son verin’ çağrısı yaptı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hükümetten geçici mutluluklara ve hayallere son vermesini isteyen İstanbul Sanayi Odası Başkanı Hüsamettin Kavi, ‘‘Gecikmeden alınacak önlemleri görüşelim’’ dedi. Kavi, sanayicilere de, ‘‘Özkaynaklarınıza dönün, likid olun ve 99'a stoksuz girin’’ uyarısında bulundu.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsamettin Kavi, hükümetten, ‘‘geçici mutluluklara, hayallere son verilmesini’’ isteyerek, global krize karşı alınacak tedbirlerle ilgili olarak ‘‘gecikmeden görüşme’’ talebinde bulundu.

İSO, global kriz ve gelişmelerin Türk Sanayii'ne muhtemel etkilerine yönelik olarak Hükümete, sanayicilere ve bankacılık sektörüne yönelik öneriler hazırladı.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsamettin Kavi, İSO ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi arasında imzalanan işbirliği protokolü töreninin ardından, önlem mesajlarını açıkladı.

HÜKÜMETE

Dünya mali piyasaları ve reel sektördeki gelişmelerin, kendilerini ürküttüğünü kaydeden Kavi, tüm sıkıntıları açacak olan anahtarın üretim olduğunu vurguladı.

Üretimin sürmesi halinde ihracat, istihdam ve verginin gerçekleşebileceğini ifade eden Kavi, ‘‘ihracat düşüyor, dış ticaret dengesi çok önemli. Ödediğimiz verginin yüzde 1'i olan 100 trilyonu Eximbank'a aktarın. Kobi'lere çare kredi bulalım’’ dedi.

Kavi, geçici mutluluk ve hayallere son verilmesini de isteyerek, ‘‘Ekonominin gerçeklerini, zorluklarımızı korkmadan, dürüstçe topluma anlatalım. Süratle dış kredi kabiliyetimizi nasıl artırabiliriz, çareler arayalım, bulalım. Bu koşullar aşılabilir, ancak, sakin, telaşsız, gecikmeden alınacak tedbirleri görüşmek üzere bir araya gelelim’’ diye konuştu.

SANAYİCİLERE

Kavi, sanayicilerden de, özkaynaklarına dönerek likit olmalarını isteyerek, borçlarını süratle küçültmeleri, küçülen dış piyasalar ve zorlaşan ihracat nedeniyle müşterilere sahip çıkmaları tavsiyesinde bulundu. Kavi, ‘‘Döviz borcunun-alacağının dengesini kurun, stoklarınızı azaltın. 1999'a sıfır stokla girmeyi hedef alın. Masraflarınızı kısın, kontrol altına alın’’ dedi.

BANKACILARA

Dünyada faizlerin düştüğünü, reel ekonominin ayakta tutulmaya çalışıldığını ifade eden Kavi, sanayi ve bankacılığın bir bütünün parçaları olarak, birbirlerine destek olmak, işbirliği yapmak zorunluluklarının bulunduğunu kaydetti. Kavi, ‘‘Üretime, ihracata mutlaka fon ayırmalısınız. Faizleri aşağıya çekebilmek için uygulanacak yöntemleri belirlemek ve takibi için işbirliği yapalım’’ diye konuştu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!