‘Katarakt sömürüsünü durduracağız’

Güncelleme Tarihi:

‘Katarakt sömürüsünü durduracağız’
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2013 01:24

Katarakt ameliyatı sayısının 4 yılda 300 binden 2 milyona çıktığını belirten Dünyagöz Hastaneler Grubu Başkanı Eray Kapıcıoğlu, 90 ameliyattan 80’inin gereksiz olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Kapıcıoğlu, “25 milyon liralık bütçe ile bu ‘sömürüyü’ durdurmak için ücretsiz ameliyat yapacağız” dedi.

17 yıldır sağlık sektöründe hizmet veren Dünyagöz Hastaneler Grubu, SGK’lı hastalar için katarakt muayene ve ameliyatını fark ücreti almadan yapma kararı aldı. Bu kararı katarakt ameliyatında gerçekleşen sömürüyü engellemek için yaptıklarını ifade eden Dünyagöz Hastaneler Grubu Başkanı Eray Kapıcıoğlu, 1 yıl boyunca bu uygulamayı sürdüreceklerini belirtti. Yapılacak ameliyatların 622 lirasını devletin karşıladığını söyleyen Kapıcıoğlu, bir ameliyatın maliyetinin 1500 lira olduğunu, aradaki farkı kendilerinin karşılayacağını dile getirdi. Bu iş için 25 milyon liralık bütçe ayırdıklarının altını çizen Kapıcıoğlu, “SGK daha önce bu ameliyatların 410 lirasını veriyordu. Şimdi bu rakamı 622 liraya çıkardı. Devlet bir adım attı, biz de karşılık verdik. 1500 lira olan katarakt ameliyatının geri kalanını cebimizden karşılıyoruz” dedi.

KÖYLERDEN TOPLADILAR

Uygulama ile birlikte Dünyagöz’e günde binlerce telefon geldiğini kaydeden Kapıcıoğlu, 4 yıl öncesine kadar 300 bin kişinin katarakt ameliyatı olduğunu, şu anda bu rakamın 2 milyon olduğunu ifade etti. Kapıcıoğlu, “Bir çok göz polikliniği köylerden, kahvelerden insanları toplayıp göz muayenesi yapmaya başladı. İmamlarla, muhtarlarla anlaşıp bir çok kişiyi hastanelerine getirdiler. ‘Ücretsiz muayene ve ameliyat yapıyoruz’ diyerek insanları kandırdılar. Zaten muayene ücretlerini devlet karşılıyor. Çin’den getirttikleri gözlükleri de promosyon olarak verdiler. Gerekli, gereksiz bir çok insanımızı ameliyat ettiler. 1 günde 90 katarakt ameliyat yapan poliklinikler ortaya çıktı. Bu ameliyatların 80’e yakını boşu boşuna yapıldı. İnsanların sağlıyla oynayan polikliniklerin önünü kesmek istiyoruz. Katarakt sömürüsünü durduracağız” dedi

MALZEMELER ÜCRETSİZ

Katarakt ameliyatında kullanılmak üzere yurtdışından malzemeler getirildiğini ifade eden Kapıcıoğlu, 5-6 milyon dolarlık malzemenin ücretsiz olarak yurtdışından alındığını söyledi. Malzemelerin FDA onaylı olduğunu anlatan Kapıcıoğlu, “ABD başkanı katarakt ameliyatı olsa bile bizim kullandığımız malzemeler ile ameliyat olur” dedi. Dünyagöz olarak 15 milyon liralık bütçelerine yurtdışından getirilen malzeme fiyatıda eklendiğinde 25 milyon liraya çıktığını kaydeden Kapıcıoğlu, bütçenin 1 yıldan önce bitmesi halinde dahi uygulamanın devam edeceğini söyledi. Yılbaşına kadar 81 ilde insanların bilgilendirileceğini ifade eden Kapıcıoğlu, uygulamanın sonunda devletin kasasından katarakt ameliyatı için çıkan parada azalma olacağını söyledi. Bir branş hastanesinin 25-30 milyon dolara kurulduğunu söyleyen Kapıcıoğlu, “700 bin dolar yatırım yapıp klinik açıyorlar. İnsanları 2 dakikada muayene edip ameliyata karar veriyorlar. İnsanların sağlıyla oynuyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Anadolu’da 5 hastane

KAYSERİ, İzmir, Gaziantep, Konya ve Erzinca’da hastane inşaatlarının devam ettiğini ifade eden Eray Kapıcıoğlu, yurtdışında da Moskova ve Makedonya’da 2 hastanenin açılacağını söyledi. 7 hastanenin de 2014 Nisan’da açılacağını belirten Kapıcıoğlu, hastaneler için toplam yatırım bedelinin 85 milyon liralık olduğunu söyledi. Şu anda 1500 kişiyi istihdam ettiklerini belirten Kapıcıoğlu, yeni hastaneler ile 750 kişilik ek istihdam sağlayacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Ozon tabakası inceldi katarakt ‘gençleşti’

KATARAKT göz bebeğinin arkasında doğuştan var olan doğal merceğin (lens) şeffaflığını kaybederek matlaşması hastalığı. Katarakt görmede yavaş yavaş azalma, ışığa hassasiyet, kamaşma, çift görme, okuma zorluğu, gece görüşün bozulması, renklerde, soluklaşma veya sararma, gözlük numaralarının sık değişmesiyle kendini belli ediyor. Tek tedavi yöntemi ameliyatla matlaşan merceğin çıkarılarak, yerine yenisinin yerleştirilmesi. Yakın zamana kadar kataraktın sadece yaşlı hastalığı olduğu sanılıyordu. Artık klinikte 20’li yaşlarda hastalara rastlanıyor. İşte uzmanların konuyla ilgili görüşleri:

· Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan (Avrupa Göz Grubu Medikal Direktörü): Katarakt ameliyatlarındaki artışın nedenlerinden biri yaşam süresinin uzaması. 60-70 yaşından sonra katarakt yüzde 40 sıklıkta görülüyor. Güneş altında, tarım alanında çalışanlar katarakt açısından daha büyük risk altında. Vakalarımızın hemen hemen çoğunluğu SGK’lı hastalar.

· Dr. Sinan Göker (İstanbul Cerrahi Hastanesi Göz Merkezi Direktörü): Çok genç hastalarda katarakt görüyoruz. 25 yaşında katarakt hastası genç kız gördüm. 45-50’li yaşlarda çok sayıda katarakt hastamız bulunuyor. Katarak ameliyatlarında kullandığımız lenslerle miyop, hipermetrop, astigmat gibi kırma kusurlarını da düzeltebilmemiz de mümkün.

· Ertan Sunay (Veni Vidi Göz Hastanesi Medikal Koordinatörü): Yeryüzünün ultraviyole ışınlarına daha yoğun maruz kalması katarakt sayısını tüm dünyada artırdı. Çiftçi ve denizcilerde kataraktı daha sık görüyorduk. Şimdi şehirli insanlarda da ultraviyoleye maruz kaldıkları için daha sık katarakt tanısı almaya başladık. Katarakt riskini azaltmak için ultraviyoleyi filtre eden güneş gözlükleri kullanılmalı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!