’Kars kaşarı’ coğrafi işaret aldı

Güncelleme Tarihi:

’Kars kaşarı’ coğrafi işaret aldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2016 16:46

’KARS Kaşarı’, SERHAT Kalkınma Ajansı’nın (SERKA) desteği, Kafkas Üniversitesi ve Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği’nin çalışmalarıyla coğrafi işaret aldı. Prof. Dr. Mitat Şahin, 32 farklı bileşenden oluşan ve Almanların ’Dağ Kaşarı’ olarak nitelendirdiği Kars kaşarının, hayvanlar merada serbest otlarken elde edilen sütlerden yapıldığını ve hiçbir katkı maddesi içermediğini söyledi.

Haberin Devamı

SERKA, 2013 yılında Kafkas Üniversitesi ile Boğatepe Çevre ve Yaşam Derneği’nin Kars kaşarının Coğrafi İşaretlenmesi amacıyla verdiği projeyi kabul etti. Proje sürecini yürüten Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mitat Şahin, üç yıl boyunca titiz bir çalışma yaptıklarını ve projenin başarıyla sonuçlandığını söyledi. Coğrafi işaret için 2014 yılında Türk Patent Enstitüsü’ne başvurduklarını belirten Prof. Dr. Şahin, "Bir yıl boyunca sürekli TÜBİTAK Marmara Gıda Enstitüsü’nde analiz yaptırdık. Sonuçlar incelendikten sonra başvurumuz kabul edildi. Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra da resmiyet kazandı" diye konuştu.

ALMANLAR ’DAĞ KAŞARI’ DİYOR
Prof. Dr. Mitat Şahin, Kars Kaşarının 32 farklı bileşenden oluştuğunu ve bu özelliği ile diğer kaşarlardan ayrıldığını belirterek şu bilgileri verdi:
"Bu kaşar, hayvanlar merada serbest yayılımda iken elde edilen sütlerden yapılır. Endüstriyel bir çiftlikte üretilen sütten Kars kaşarı elde edilmez. Hiçbir katkı

’Kars kaşarı’ coğrafi işaret aldı

maddesi içermez. Emek yoğun üretilen bir üründür. Olgunlaştırılmış beyaz peynirin haşlaması sıcak suda yapılır. Kazanda haşlama yapıldıktan sonra kaşar haline getirilir. Başka şekilde üretilen kaşar Kars kaşarı özelliği taşımaz. Doğal bir üründür. Hatta Alman bilim insanları kaşarımızı ’Dağ Kaşarı’ olarak tanımlıyor." 

Haberin Devamı

Coğrafi İşaret’in mikro kalkınmanın bir aracı olduğunu belirten Şahin, Coğrafi İşaret’in alınmasıyla Kars kaşarının başka yerde üretilemeyeceğini ve bu kaşarı üreten üreticilerin de çok önemli avantajlar elde edeceğini kaydetti.

’SAHTESİNİN ÖNÜNE GEÇİLECEK’
SERKA adına projeyi yürüten Uzman Mehmet Su ise, 1937- 1950 yılları arasında düzenlenen peynir yarışmalarında birinci seçilen Kars kaşarının bu projeyle tescillendiğini söyledi. Kars kaşarının sadece Kars’ta üretilebileceğini vurgulayan Mehmet Su şöyle konuştu:
"Coğrafi işaretin alınmasıyla sahte Kars kaşarının önüne geçilecek ve üreticiler daha da güçlenecektir. Coğrafi işarete yönelik bilinci arttırmak ve üreticiler arasında yaygınlaştırıp bu coğrafi işaretli ürünün sadece Kars’ta üretilebileceğini insanların bilmesini istiyoruz." 

BAKMADAN GEÇME!