‘Karbon fiber pazarı büyüyor’

Güncelleme Tarihi:

‘Karbon fiber pazarı büyüyor’
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2023 07:00

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından binaların depreme dayanıklılığını artıran karbon fiber güçlendirme yöntemi en çok merak edilen konuların başında geldi.

Haberin Devamı

Karbon fiber çelikten beş kat daha güçlü ve dört kat daha hafif olması sebebiyle çelik veya betonarme mantolama uygulamalarının yerini alabiliyor. Deprem anında yıkılma ve çökmenin önüne geçilebilen bu yöntem ile bina hasar alsa bile binayı boşaltacak kadar zaman kazandırıyor ve can güvenliğini artırıyor. Türkiye, global büyüklüğü 5 milyar dolar olan karbon fiber pazarının önemli ülkelerinden biri. Lastik, kompozit ve inşaat güçlendirme alanlarında faaliyet gösteren Kordsa karbon fiber kullanımıyla ilgili bir toplantı yaptı.

‘İSTANBUL’DA 100 BİN BİNA GÜÇLENDİRİLMELİ’

Kordsa CEO’su İbrahim Özgür Yıldırım toplantıda, kompozit ve yapısal güçlendirme teknolojileri hakkında bilgi verdi. Yıldırım, “Kompozit ve inşaat güçlendirme alanında 2015’ten bu yana Ar-Ge yapıyoruz. Bir deprem ülkesiyiz. Öncelikle ülkemiz, ardından dünya için fayda yaratacak yenilikçi teknolojilere odaklanıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

İstanbul’da 90-100 bin civarında güçlendirilmesi gereken bina olduğunu söyleyen Yıldırım, şöyle devam etti: “Depremden sonra gördük ki herkes güçlendirmeye talip. Çin’den gelen siyah polipropileni karbon fiber diye satmaya çalışıyorlar. Karbon fiber kullanımı binanın yapısı, metrekaresi, konumuna göre değişiyor. Çalışma 3 ila 6 ay arasında sona eriyor.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!