Karamehmet Genel Sigorta'yı İspanyol devi Mapfre'ye sattı

Güncelleme Tarihi:

Karamehmet Genel Sigortayı İspanyol devi Mapfreye sattı
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 12, 2007 11:19

Çukurova Grubu'na ait Genel Sigorta'nın, çoğunluk hissesi İspanya'nın en büyük sigorta grubu Mapfre'ye satıldı. Mapfre Grubu şirketlerinden Mapfre Re de Genel Sigorta'nın başlıca reasürans şirketleri arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Referans Gazetesi'nde Alp Süer imzasıyla yer alan habere göre Türk sigorta sektörüne yabancı ilgisi olanca hızıyla sürerken, son olarak Çukurova Grubu'na ait Genel Sigorta'nın, çoğunluk hissesi de İspanya'nın en büyük sigorta grubu "Mapfre"ye satıldı. Yüzde 80'e yakın hissenin, Mapfre'ye satıldığı belirtilirken, satış fiyatı konusunda bilgi verilmedi. Anlaşmanın, Genel Sigorta'ya ait Genel Yaşam Sigorta'yı da kapsadığı, bu şirketin de çoğunluk hisselerini Mapfre'nin satın aldığı kaydedildi.

İspanya'nın en büyük sigorta, reasürans, finans, asistans ve gayrimenkul gruplarından Mapfre, İspanya dışında 39 ülkede faaliyet gösteriyor ve gelirlerinin önemli bir kısmını yurtdışından sağlıyor. Mapfre, 2006 yılında bir önceki yıla göre yüzde 33,1 artışla 610 milyon euro net gelir elde etti. 2006'da toplam 13 milyar 583 milyon euro gelir elde eden Mapfre, 2007 yılında 14.5 milyar euro gelir elde etmeyi hedefliyor. Mapfre, 2006 yılı itibarı ile dünya genelinde 21.544 çalışana sahip. Mapfre özellikle "reasürans" alanında da oldukça güçlü konumda. Grup şirketlerinden Mapfre Re, Genel Sigorta'nın başlıca reasürör şirketleri arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Mapfre, Türkiye'de aynı zamanda "asistans" sektöründe de faaliyet gösteriyor. Sektörün önde gelen kuruluşlarından "Tur Assist", Mapfre Grubu'na bağlı Mapfre Asistencia'nın Türkiye kuruluşu. Tur Assist, 1996 yılından beri konut yardım, konut hasar onarım, otocam, otomüzik sistemleri gibi bir çok hizmetin Türkiye'deki ilk uygulayıcısı.

İLK 10'DA YER ALIYOR

1948 yılında Türkiye Kredi Bankası ve dönemin bazı girişimcileri tarafından kurulan Genel Sigorta, 1975 yılından beri Çukurova Holding bünyesinde. Şirketin, ödenmiş sermayesi 350 milyon YTL, öz kaynak büyüklüğü ise 486 milyon YTL düzeyinde. 2006 yılında yüzde 20,36 büyüyen Türk sigorta sektöründe 9 milyar 407.5 milyon YTL'lik prim üretimi (DASK hariç) gerçekleşti. Hayat dışı (elementer) branşta, toplam 8 milyar 21.7 milyon YTL prim üretimine ulaşılırken, geçtiğimiz yıl 263 milyon 304 bin YTL'lik prim üretimi gerçekleştiren Genel Sigorta, sektörde yüzde 3,28'lik pazar payıyla ilk 10 arasında yer aldı.

Haberin Devamı

Gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye'nin taşıdığı potansiyel, yabancıların Türk sigorta ilgisinde de başlıca faktör. Nitekim, 2005 yılı itibari ile hayat dışı prim üretiminin, gayrisafi yurt içi hasıla içindeki payı, Slovenya'da yüzde 3,96, Çek Cumhuriyeti'nde yüzde 2,45, Slovakya'da yüzde 2,30, Macaristan'da yüzde 1,71 seviyesinde. Türkiye'de ise bu oran sadece yüzde 1,30 düzeyinde. Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecinde olması, AB mevzuatı ile uyumlu yeni sigortacılık yasasının önümüzdeki aylarda çıkmasının beklenmesi yabancıların Türk pazarına yönelik iştahını kabartan diğer faktörleri oluşturuyor. Yabancıların Türkiye'deki pazar payı da yüzde 60 civarında bulunuyor.

Haberin Devamı

YENÄ° SATIN ALMALAR KAPIDA

Yabancıların Türkiye'ye ilgisinde 2006 yılında özellikle BaÅŸak Sigorta ve BaÅŸak Emeklilik'in Fransız Groupama'ya satılması önemli bir dönüm noktası oldu. Bu iki ÅŸirketin yanında, geçtiÄŸimiz yıl Ä°hlas Sigorta, Alman HDI Indernational'a, Ä°sviçre Sigorta, Alman Ergo'ya, Åžeker Sigorta ABD'li Liberty Mutual'a, Emek Sigorta, GEM Global Equities'e satıldı. Genel Sigorta'nın ardından bu yıl Türk sigortacılığı yeni satın almalar ve stratejik ortaklıklara gebe. Yabancı gruplar, sektörde bir çok ÅŸirketle yakından ilgileniyor. Garanti Sigorta, Ankara Sigorta, Ankara Emeklilik, Ray Sigorta ve Ak Emeklilik'in de yabancılarla stratejik ortaklık ya da çoÄŸunluk hisse satışı konusundaki görüşmeleri sürüyor. Bu görüşmelerin de 2007 yılı sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.Â

Haberin Devamı

 

Sigorta sektöründe 2006'da yabancılara satışlar
    
ŞirketSatın alan Hisse oranı              Satış bedeli
  
BaÅŸak SigortaGroupama56,67268 milyon $
Başak EmeklilikGroupama41 
Ä°hlas SigortaHDI International10016.75 milyon euro
İsviçre SigortaErgo75         -
Åžeker SigortaLiberty Mutual63,9         -
Emek HayatGEM Global Equities99,991.5 milyon YTL

Yabancılarla stratejik ortaklık ya da satış konusunda görüşmelerin sürdüğü şirketler

* Garanti Sigorta
* Ankara Sigorta
* Ankara Emeklilik
* Ray Sigorta
* Ak Emeklilik

Genel Sigorta'nın sektördeki payı: % 3,28 (hayat dışı DASK hariç)


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!