Karamehmet, BP’nin eski CEO’sunu ortak aldı, Kuzey Irak’ta petrole yüklenecek

Güncelleme Tarihi:

Karamehmet, BP’nin eski CEO’sunu ortak aldı, Kuzey Irak’ta petrole yüklenecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2011 00:00

Mehmet Emin Karamehmet ile Mehmet Sepil’in Kuzey Irak’taki petrol şirketi Genel Energy, BP’nin Meksika Körfezi’ndeki sızıntıdan sonra istifa eden CEO’su Tony Hayward ile ortak olacak. Hayward’ın ortak olduğu İngiliz Vallares’le, Türk ortakların şirketi Genel Energy, 4.2 milyar dolarlık yeni bir şirket kuracak.

Haberin Devamı

İNGİLİZ petrol devi BP’nin eski CEO’su Tony Hayward ile Çukurova Grubu’nun sahibi Mehmet Emin Karamehmet Kuzey Irak’ta ortaklık yaptı. Geçen yıl Meksika Körfezi’nde yaşanan sızıntı olayının ardından istifa eden ve İngiliz petrol şirketi Vallares’e ortak olan Tony Hayward, Karamehmet’in ortak olduğu Genel Enerji International ile yeni bir şirket kurdu. Genel Energy Plc adını alan şirkette iki tarafın da yüzde 50 payı olacak.

Sepil başkanlık yapacak

Yeni şirkete Vallares, 2.1 milyar dolar hisse ihraç ederken, Genel Enerji de sahip olduğu lisansları ve mevcut petrol rezervini şirkete aktaracak. Böylece, Genel Energy Plc adıyla kurulan şirketin değeri 4.2 milyar doları bulacak. Şirketin CEO’su Tony Hayward, Başkanı Mehmet Sepil olacak. İşlemin gerçekleşebilmesi için, Kürdistan Bölgesel Hükümeti’nin onayı gerekliyor.

Haberin Devamı

Bundan 2 ay önce dünyada gelişen yeni pazarlardaki petrol ve gaz projelerine 2 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıklayan Vallares Plc, yeni ortaklığını bu planın hayata geçirilmesi olarak görüyor. Kuzey Irak’ın en büyük petrol üreticisi olarak bilinen Genel Energy International ile beraber petrol üretecek olmasını Hayward, “Vallares tam zamanında pazara girerek büyük bir avantaj yakalayacak” sözleriyle anlattı.

Londra Borsası’na kote

Öte yandan Genel Energy International’ın, Vallares Plc ile birleşmesi sonucunda kurulan Genel Energy Plc, ‘Londra Borsası’na kote ilk Türk ortaklı şirket’ özelliği de taşıyacak. Şirket, toplam rezerv ve üretim kapasiteleriyle Londra borsalarında işlem gören petrol arama ve üretim şirketleri arasında ilk 3’e yerleşiyor. Ancak şirket Londra Borsası’nda işlem görmek için ekim ayında izahname yayımlayacak. Bu sürede Vallares hisseleri işlem görmeyecek.

1.4 milyar varil rezerv

Dünyada 2 üretim sahasına ve 4 adet potansiyeli yüksek arama lisansına sahip olan Genel International’ın bu sahalarda, hissesine  karşılık gelen kanıtlanmış petrol rezervi 356 milyon varili buluyor. Bu hacim, muhtemel rezervler ile beraber 1.4 milyar varil petrol eşdeğeri rezerv toplamına ulaşıyor. Genel International’ın ortak olduğu sahalarının toplam üretim kapasitesi günde 155 bin varil. Bu üretim, Kerkük-Yumurtalık boru hattı (ITP) üzerinden Türkiye ve dünya pazarlarına taşınabilecek.

Haberin Devamı

Sepil: Çevik bir şirket doğdu, yeni satın almalarla büyüyecek

GENEL Enerji’nin CEO’luğunu yapan, yeni şirkette de başkanlığı üstlenecek olan Mehmet Sepil, dünya devleri arasına girme yolunda önemli bir adım atıldığını belirterek, şunları söyledi: “Irak Kürt Bölgesi’ndeki, hidrokarbon keşiflerinin geniş ölçeği önemli bir etki yarattı ve bu keşifler devam edecek. Birleşme, uluslararası, iyi finanse edilmiş, çevik bir şirket doğuruyor. Sağlanan mali kaynakla yatırımlara hız verilecek. Yeni satın almalar yoluyla şirketin güçlü bir şekilde büyümesi amaçlanıyor.”

Hayward: 12 ay içinde 5 kuyu daha planlıyoruz

VALLARES’in CEO’su Tony Hayward, yatırımcılarının değer kazanan bir işe yatırım yaparak, büyümek için muazzam bir potansiyel elde ettiğini belirterek, “Fakat yatırımcılarımıza en cazip gelecek olan şey, varil başına 1.5 dolarlık giriş fiyatı” diye konuştu.  Hayward, “12 ay içinde 5 kuyu planlanıyor. 5 yıl içinde önemli yükseliş bekliyoruz başka yerlere de yayılmak istiyoruz. Irak’taki petrolle ilgili beklentiler hiç bu kadar parlak olmamıştı. Kürt bölgesi Irak’ın sakin, istikrarlı ve güvenli bölgesi. Ülkedeki ilişkiler gitgide rayına oturuyor” dedi.

Haberin Devamı

Kızı yönetimde yer alacak

KURULACAK şirketin operasyonları Ankara’dan yürütülecek. Teknik servisler ve lojistik, Genel Enerji’nin 50 kişilik ekibinin yanı sıra sahada görev alan 430’un üzerinde çalışanı tarafından sağlanacak. Şirketin yönetimine bakıldığında ise Tony Hayward’ın CEO’luk görevine, Julian Metherell’in ise CFO’luk görevine getirildi. Genel Enerji’nin yüzde 56.18’ine sahip olan Mehmet Emin Karamehmet kızı Gülsün Nazlı Karamehmet’i oy hakkı olmayan yönetim kurulu üyeliğine, Genel Enerji’de yüzde 29.06 oranında hissenin sahibi olan Mehmet Sepil ise Murat Yazıcı’yı aday gösterecek. Sepil, yönetim kurulunda yer almadan başkanlık statüsüne yükselecek.

Haberin Devamı

BP’ye 17 milyar dolarlık zararla veda etmişti

İNGİLİZ petrol devi BP’nin Meksika Körfezi’ndeki petrol sızıntısı başladığında CEO olan Tony Hayward, şirket 2010’un ikinci çeyreğinde 16.9 milyar dolarlık rekor zarar edince, görevinden olmuştu. Yönetim kurulunun ortak kararıyla 1 Ekim 2010’da görevinden ayrılan Hayward’ın yerine Meksika Körfezi’nde petrol temizleme çalışmalarının başında olan Robert Bob Dudley geleceği açıklanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!