Karacan bastırınca Kombassan kayda girdi

Güncelleme Tarihi:

Karacan bastırınca Kombassan kayda girdi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 1997 00:00

Haberin Devamı

Kombassan Holding'in Başkanı Haşim Bayram, Cuma günü SPK Başkanı Ali İhsan Karacan'la görüştü. Bayram, Karacan'dan ‘‘Kararlarınız bizi zorluyor. Tıkanıyoruz. Önümüzü açın'' talebinde bulundu. Karacan da, ‘‘Siz kurallara uyun, işleriniz kolaylaşır. Aksi halde zorlanırsınız'' dedi. Görüşmeden sonra SPK, Bayram'ın şirketteki imtiyazını bitiren ana sözleşme değişikliğini yaptı ve şirketin kayıtlı sermaye sistemine geçiş başvurusunu kabul etti.

Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) girişimiyle 14.9 trilyon lirasına ihtiyati tedbir konulan Kombassan Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Haşim Bayram, SPK Başkanı Ali İhsan Karacan'la geçtiğimiz cuma günü uzun bir görüşme yaptı. Bu görüşmeden sonra, SPK şirket ana sözleşmesinde yaptığı değişiklikle hisse senetlerini A ve B grubu olarak ikiye ayırarak Haşim Bayram'ın yönetim imtiyazına son veren kararı aldı ve Kombassan'ın kayıtlı sermaye sistemine geçme başvurusunu kabul etti. Kombassan'ın SPK'dan bütün taviz taleplerine Karacan'ın yanıtları net oldu: ‘‘Siz de diğer halka açık şirketler gibi kurallara uymak zorundasınız. Kurallara uyarsanız, işiniz kolaylaşır. Aksi halde daha da zorlanırsınız.''

İhtiyati tedbir kararının alındığı günden beri Ali İhsan Karacan'la görüşmeye çalışan Haşim Bayram'ın bu isteği, 11 Temmuz Cuma günü gerçekleşti. Karacan'ın Bayram'a ilk sözleri şöyle oldu:

‘‘Hem benim, hem de Kurum hakkında ileri geri konuştunuz. Bunu, düştüğünüz sıkıntının yarattığı ruh halinize bağlıyoruz. Ancak, ihtiyati tedbir kararını önceden bağlantı kurduğumuz mahkemeye aldırdığımız iddialarınız çok yersiz.''

SİSTEME GİRİN

Karacan, daha sonra, Kombassan'ın sistem içine çekilmesi konusundaki önerilerini sıralamaya başladı:

‘‘Bizim size tavsiyemiz bir an önce sisteme girme çalışmalarınızı başlatın. Bakın size ana sözleşme hazırladık. Bu sözleşme çerçevesinde bir an önce genel kurulunuzu toplayın. Ortaklarınızın listesini çıkarın. SPK'nın gerektirtiği kurallara göre yeni hisse senetlerinizi bastırın. Eskilerini bunlarla değiştirin. Hisse senetlerini Takasbank'daki saklama merkezine teslim edin. O zaman işleriniz rayına girer.''

BİZE UYGUN DEĞİL

Ardından Karacan'la Haşim Bayram arasındaki diyalog şöyle gelişti:

Bayram: Bizim ortaklarımıza verdiğimiz hisse senetleri var. Yenilerini basmamıza ne gerek var?

Karacan: Sizin hisse senetleriniz SPK kurallarına uygun değil. Siz de diğer şirketler gibi kendinizi bize uydurun.

Bayram: İlan vermesek olmaz mı?

Karacan: Hayır olmaz.

Bayram: 20 bin dolayında ortağımız var. Biz bunların elindeki hisse senetlerini nasıl değiştireceğiz? Onları tek tek kaldırıp Türkiye'ye mi getirelim? Bu işin altından kalkamayız.

Karacan: Merak etmeyin. Siz yeter ki kurallara uygun hisse senetlerini bastırın. Değişim konusunda biz size yardımcı oluruz. Gerekirse posta yolunu açarız.

BORÇ SAYALIM

Bayram: Peki hisse senetlerini Takasbank'a vermesek olmaz mı?

Karacan: Hayır, sistem neyi gerektiriyorsa harfiyen yerine getirmeniz lazım.

Bayram: Çıkaracağımız hisse senetlerine binaen hesaplarımızda duran 14.9 trilyon lirayı borç olarak göstersek olmaz mı?

Karacan: Bırakın başka çıkış yollarını zorlamayı. Başınız daha beter derde girer. Bakın biz kötü niyetli değiliz. Tek derdimiz Kombassan'ın SPK ve diğer hukuk kuralları çerçevesinde işlerini yürütmesi. Eğer siyasi tavır koyup üstünüze gelseydik, o zaman sizlerin yurt dışına çıkışınızı yasaklar, daha sert tedbirler de uygulardık. Hem bakın Ülker'le, İhlas'la herhangi bir problem yaşıyor muyuz? Onlar kurullar çerçevesinde hareket ediyor. Siz de bunu yapmalısınız.

Bayram: SPK'nın üstümüze gelmesinden sonra zorlanmaya başladık. Bizim kaynak sağlamamız lazım. Önümüzü açın.

Karacan: Genel kurulunuzu yapın. Ortaklar listenizi çıkarıp bize bildirin. Hisse senetlerini basmaya başlayın. Bunları ortaklarınıza dağıtma girişmlerinizi başlatın. Biz de o zaman duruma göre belki ihtiyati tedbiri yumuşatabiliriz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!