Kara para bombası

Güncelleme Tarihi:

Kara para bombası
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 1997 00:00

Haberin Devamı

Show TV ve Cine-5'in sahibi Erol Aksoy'un AKS şirketinin ihracat belgelerinde tahrifat yaparak, kara para akladığı ortaya çıktı. Olay, geçen yıl televizyonculuk alanında faaliyet gösteren AKS'ın, hiç ilgisi bulunmadığı halde yurt dışına tişört ihraç etmesi ile patladı. AKS'ın ihracat belgelerinde elle sonradan rakamlar eklenerek, meblağın büyütüldüğü belirlendi. Bu iş için Aksoy'un İktisat Bankası kullanıldı.

Show TV ve Cine-5'in sahibi Erol Aksoy'a ait AKS şirketinin, ihracat belgelerinde tahrifat yaparak, rakamları büyüttüğü ve bu yolla yurda milyonlarca doların illegal şekilde sokulduğu ortaya çıktı.

Olay, gümrük müfettişlerinin Avrupa'ya giden boş TIR kamyonlarının dikkati çekmesiyle farkedildi.

OLAY NASIL GELİŞTİ?

İstanbul Emniyet Müdürlüğünün de el atığı olay şöyle gelişti:

Erol Aksoy'un televizyon yayınlarıyla ilgili şirketi AKS'ın geçen yıl hiç ilgi alanı olmadığı halde Almanya'ya tişört ihraç etmeye başladı. Bu durum gümrük müfettişlerini kuşkulandırdı.

Bunun üzerine incelemeler yapan müfettişler, AKS şirketinin Almanya'ya tişört ihraç ettiğini gösteren belgelerde tahrifat yapıldığını ve rakamların büyütüldüğünü belirlediler.

Bir kaç yüz tişört ve eşofman karşılığında, Aksoy'un sahibi bulunduğu İktisat Bankası'na milyonlarca dolar paranın girdiğini gören müfettişler bu defa kara para aklama ihtimali üzerine çalışmaya başladılar.

TİPİK YÖNTEM

Gümrük müfettişlerinin yakaladığı bu kara para skandalı üzerine Aksoy ve şirketiyle ilgili olarak Türkiye çapında soruşturma başlatıldı. Gümrük yetkilileri, Gümrük Çıkış Beyannameleri'nin tahrif edilerek rakamların büyütülmesini ‘tipik hayali ihracat ve kaçakçılık girişimi' diye niteleyerek, bu tür tahrifatların ‘hayali ihracat üzerinden milyarlarca lira KDV iadesi almak', ‘kara para aklamak' ya da ‘teşvik taahhüdü almak' amaçlarıyla yapıldığını söylediler.

İstanbul Valiliği’nin 22 Haziran 1996 tarihli yazısında olayın o an için ortaya çıkarılan boyutunu şöyle açıkladı:

‘‘Erol Aksoy'a ait AKS TV ve Reklamcılık Şirketi, sadece 7 bin 850 dolarlık tişört ve pamuklu eşofman ihracatı yapmıştı. Ancak resmi belgeler üzerinde tahrifat yapan şirket yetkilileri, bunu 1 milyon 997 bin dolar haline getirmişlerdi. Yani gerçek rakam üzerinde 2 milyon dolara yakın tahrifat yapılmıştı. Şirket bu şekilde o günkü kurlarla 23.9 milyar haksız KDV iadesi almak istemişti.''

TIRLAR BOMBOŞ

Gümrük müfettilerinin elinde bunun gibi çok sayıda belge vardı. Olayın ortaya çıkmasında Avrupa'ya bomboş giden TIR'ların farkedilmesinin büyük rolü oldu.

Müfettişler, koskoca TIR'ların içinde sadece yüz iki yüz tane tişört gönderildiğini görünce araştırmayı derinleştirdiler. Bunun sonunda gümrüğe bildirilen belgelerdeki rakamların önüne iki veya üç haneli rakamların ilave edildiği ortaya çıktı.

Böylece mesela 100 dolarlık bir meblağ, önüne 31 rakamı eklenerek, 31.100 dolar zhaline getiriliyordu.

Bu müthiş olay ortaya çıkınca, belge tahrifatının arkasındaki güçler de harekete geçtiler. Sonunda olay gümrük işlemlerini yapan bir kaç kişinin üzerine yıkılarak, takipsizlik kararına dönüştürüldü.

Kolombiya gibi

Son yıllarda Türkiye'de bazı kuruluşların kara para aklama girişimleri, Batı'nın da dikkatini çekiyor. Batı'nın bu konudaki titizliğini hatırlatan yetkililer, ‘‘Aksoy'un bu olayının kara para aklama iddialarını iyice arttıracağını'' belirtiyorlar. Hürriyet'e konuşan bir yetkili, ‘‘Bu kişiler böyle sahte ihracatlarla, Türkiye'nin adını Kolombiya gibi kara para cennetine çıkardılar'' dedi.

Nitekim Türkiye'ye son dönemlerde OECD'den sık sık kara parayı önleyecek yasa ve tebliğleri bir an önce uygulaması için uyarılarda bulunmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!