Kara elmastan altın madalyalı zeytine

Güncelleme Tarihi:

Kara elmastan altın madalyalı zeytine
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2021 07:00

Aydın’ın Efeler ilçesindeki linyit kömürü sahaları madencilik faaliyetinin sona ermesinin ardından zeytin bahçelerine dönüştürüldü. Bir zamanlar kara elmas denilen kömürün çıktığı arazilerde artık 8 altın madalyalı zeytinler hasat ediliyor.

Haberin Devamı

Efeler’deki 3 bin 600 dekarlık alanda yıllarca linyit kömürü çıkartıldı. Yataklardaki verim düşünce terk edilen maden sahalarına Aydın Linyit Madencilik ve Zetay Tarım tarafından zeytin ağaçları dikildi. Aydın Linyit Madencilik 3 bin 300 dekarlık sahadaki ilk dikimi 2004’de, ilk hasadı 2007’de yaptı. Zeytinlerin işlenmesi için 2014’te bölgeye bir de zeytinyağı fabrikası kuruldu.

Kara elmastan altın madalyalı zeytine

50 TON ÜRETİM HEDEFİ

Geçtiğimiz yıl 36 ton zeytinyağı elde edilen araziden bu yılsonunda 50 ton zeytinyağı üretimi hedefleniyor. Zetay Tarım ise 300 dekarlık alana 2007’de 14 bin memecik türü zeytin ile erozyonu önlemek için 20 bin kapari fidesi dikti. Pazara sunulan zeytinler ilk yıl yurt dışından 8 altın madalya kazandı.

Haberin Devamı

Zetay Tarım İşletme ve Fabrika Müdürü Dursun Ertürk önce zeytin mi yoksa badem mi yetiştirme konusunda ikileme düştüklerini belirterek, “Zeytinin daha revaçta olduğuna karar vererek kolları sıvadık. Arazide zorlu bir çalışma sonunda 14 bin zeytin ağacımız ve Türkiye’de yetişen tüm zeytin türlerini barındıran bir kompozisyon bahçemiz var” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!