Kayıt parası için Maliye devrede

Güncelleme Tarihi:

Kayıt parası için Maliye devrede
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2016 03:17

Darbe girişiminin ardından FETÖ ile irtibatlı olduğu belirtilen 1000’e yakın özel okul kapatıldı. Şimdi bu okullara kayıt parası yatıran veya tüm ödemeyi yapan veliler, “Paramızı nasıl geri alacağız” diye isyan ediyor. Maliye Bakanlığı konuyla ilgili çalışma başlattıklarını açıklarken, Özel Okullar Derneği Eş Başkanı Cem Gülan ise “Veliler her gün bizi arıyor. Ama henüz net bir şey yok” dedi. 

Haberin Devamı

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye genelinde yapılan operasyonla Fettuhlahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) bağlı 1000’e yakın özel okul kapatıldı. Kapatılıp, tabelaları çıkartılan ve dış cephelerine Milli Eğitim Bakanlığı imzasıyla ‘Bu bina devlet kurumu olmuştur’ yazısı asılan okullarda öğrenim gören çocukların velileri ise isyanda.

Bu veliler yeni öğretim yılı için yaptıkları ödemelerin akıbitenin ne olacağı konusunda endişeli. Kapatılan okullarda okuyan öğrencilerin hangi okullara nakledileceğine yönelik çalışmayı Milli Eğitim Bakanlığı yürütüyor. Ancak velilere yaptıkları nakit veya bankalardan aldıkları kredi ile ödeme konusunda son kararı Maliye Bakanlığı verecek.  Veliler bu ödemeleri geri alıp alamayacakları konusunda endişe duyarken, Maliye yetkililer bu konuda bir çalışma başlattıklarını duyurdu. Yetkililer, velilere ödeme yapılmasına ilişkin bazı alternatifler üzerinde durulduğunu, ancak henüz bir karar verilmediğini söylediler.

Haberin Devamı

135 BİN ÖĞRENCİ VAR
Türkiye Özel Okullar Derneği Yönetim Kurulu Eş Başkanı Cem Gülan ise Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “Veliler her gün bizi arıyor. Ama net bir şey yok” dedi. Türkiye’de 8 bin 250 adet özel okul bulunduğunu ve bunların 1000’e yakınının kapandığını söyleyen Gülan, şu değerlendirmeyi yaptı: “Kapanan okullardaki öğrenciler diğer özel okullara ve devlet okullarına yönlendiriliyor. Okulların açılmasına kısa süre kaldı.

Okulu kapanan 135 bine yakın öğrencinin biran önce bu kayıtları yaptırması gerekiyor. Ancak kayıt döneminde öyle büyük bir talep patlaması yok. Parası kalan veliler beklemede. Birçoğu buradan gelecek para ile farklı özel okullara çocuklarını kayıt ettirmeyi planlıyor. Birçoğu da devlet okullarına yöneliyor. Aslında veliler önce parasını kurtarmaya çalışıyor.”

HENÜZ NET DEĞİL
Daha önce hiç böyle bir durumla karşılaşmadıklarını da hatırlatan Cem Gülan, “Kapanan özel okullar oluyordu. Ancak burada mağdur olan veliler parasını alabiliyordu. Normal şartlarda müfettiş gelip ‘Bu okul eğitime uygun değildir, kapanacak’ raporu verse veli tüm parasını geri alabiliyor. Bu okullar kapanmasa kayyum atanmış olsa belki de veliler paralarını daha rahat alabilirlerdi. Ancak şu an için böyle bir durum yok. Okulların alacak ve vereceklerini incelemek lazım. Gayrimenkul değerlerine bakılmalı. Bu konuda sanırım Maliye Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı bir çalışma yapacaklar. Parasını peşin ödeyen veliler var. Hatta 4 yıllık ücret ödeyenler de var. Biz de henüz ne olacağını tam bilmiyoruz”diye konuştu.

Haberin Devamı

Kolaylık sağlanacak
KONUYLA ilgili olarak daha önce Milli Eğitim Bakanlığı’nın FETÖ’ye ait olan bu kurumlarda öğrenim gören öğrenci ve kursiyerlerin nakil işlemleri için gerekli kolaylığın sağlanması noktasında talimat verdiği belirtilmişti. Yetkililer, bu noktada para ödeyerek kayıt yaptıranların okul yönetimlerinden paralarının iade edilmesini isteyebileceklerini açıklamıştı. Yönetimlerin iade etmemesi durumunda ise velilerin yargı yoluna başvurabileceklerine dikkat çekilmişti.

BAKMADAN GEÇME!