Kanun böyle, elektrikte TRT payı kalkacak

Güncelleme Tarihi:

Kanun böyle, elektrikte TRT payı kalkacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2002 02:08

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, yeni enerji rejiminin başladığı dün sabah saatlerinden itibaren, 18 tüzel kişinin üretim lisansı için kendilerine başvurduğunu açıkladı. Günay, elektrik fiyatları içinde maliyet unsuru olarak yer alan TRT payının kaldırılmasının kanunları gereği olduğu söyledi.

Kanuna göre, elektrik üretim ve satış faaliyetlerinin serbest rekabet ortamında yürütülmesinin başlangıcı olan 3 Eylül dolayısıyla basın toplantı düzenleyen Günay, enerji sektöründeki yenilikleri anlattı.

EPDK'nın göreve başladığı Kasım 2001'den bu yana geçen dokuz ayda, bazı ülkelerin dört yılda tamamlayabildiği hazırlık dönemini bitirdiklerini ve mevzuat çalışmalarını tamamladıklarını söyleyen Günay, şu değerlendirmelerde bulundu:

GERÇEK MALİYET DÖNEMİ:

Reform kanunumuzdan önce, sektördeki faaliyetler kamu hukuku kapsamında yürütülüyordu. Bu yapıda, sanayiciye ve diğer bütün tüketicilire, gerçek maliyetleri yansıtmayan, ülke genelinde tek tip tarife uygulanmak zorunda kalındı. Bugünden sonra, özel hukuk hükümlerine göre faaliyet gösterecek ve gerçek maliyetleri yansıtan piyasa yapısının oluşacağı döneme giriyoruz. Bu yapıda, bundan böyle piyasa dışı hiçbir unsur, tarife içinde yer almayacak ve maliyetlere yansıtılamayacaktır.

ÖZEL SEKTÖR RİSKİ ÜSTLENECEK:

Piyasada yer edinebilmenin temel belirleyicisi, rekabet olacak. Yatırımlar, merkezden yapılan planlara göre kamu tarafından değill, mali yük ve ticari risklerin kendilerince üstlenilmesi suretiyle özel sektör tarafından yapılacak. Her girişmci kendi hesabını kendisi yapacak. Zaman içinde vatandşalr daha kaliteli elektriği çok daha ucuza tüketebilecek.

BÖLGESEL TARİFE GELİYOR:

Toptan satış, perakende satış, ithalat ihracat başlayacak. Yeni piyasada tek tip tarifeden bölgesel tarifelere geçilecek. Çapraz sübvansiyonlara yer verilmeyecek. Sübvansiyon uygulaması, ancak ihtiyaç duyulan kaynağın, genel bütçeden karşılanması kaydıyla tüketicilere doğrudan gelir desteği biçiminde olacak.

SERBEST TÜKETİCİ KAVRAMI:

3 Mart 2003'den itibaren, yılda 9 milyon kilovatsaatten daha fazla elektrik tüketenler, diledikleri tedarikçi şirketten, şartları müzakere ederek elektrik satın alabilecekler. Ayrıca toplu konutlar, üniversite, hastana, belediye organize sanayi bölgeleri, bankalyar, büyük market ve otel zincilrei aralarında anlaşarak talep birleştirebilecekler. Taleplerin birleştiren kurumlar, ikili anlaşmalarla belirlenecek fiyattan elektrik alabilecek.

HERKESE EŞİT MESAFEDEYİZ:

Piyasada yer alan kamu ya da özel, yerli ya da yabancı her aktöre eşit mesafede olacağız. Amacımız, fiyatların yapay yöntemlerle düşmesini sağlamak değil.

Üç bakanın imzası kaldı

ENERJİ Piyasası Kurulu Başkanı Yusuf Günay, ‘‘Elektrikte TRT payı bir maliyet unsuru. Bunun kaldırılması kanunların gereği’’ dedi. Günay, 3 Eylül itibariyle elektrik üretim ve satışında yeni dönem başladığını söyledi.

EPDK Başkanı Yusuf Günay, TRT'nin elektrik payının kaldırılması konusundaki soruları cevaplarken, ‘‘Kararnamenin çıkacağı konusunda ümitliyim. Üç imza kaldığını öğrendim’’ dedi. Günay, TRT Genel Müdürü Yücel Yener'in tepkisinin sorulması üzerine, ‘‘Yücel Bey ile iyi arkadaşız. Kendileri tabii karşı çıkacak. Sevinmeleri beklenemez’’ dedi.

Günay, elektrik fiyatlarındaki gerçek maliyein çıkarılabilmesi için DSİ'nin elindeki barajların devredilmesinin şart olduğunu söyleyerek, ‘‘DSİ herhalde bu barajları kendi parasıyla yapmadı. Sonuçta Hazine'nin işi bu. Eğer DSİ devredilmezse, gerçek maliyetleri saptayamayız’’ dedi.

EPDK Başkanı, daha önce Hürriyet'e açıkladığı pahalı elektrik üreten Yap İşlet Devret santrallarını işleten şirketlerden fiyatı aşağıya çekmelerini isteyeceklerini tekrarlayarak, bu işin Ocak 2003'de bitmiş olacağını açıkladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!