Kanserojen etkisi olmayan biber üretildi

Güncelleme Tarihi:

Kanserojen etkisi olmayan biber üretildi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2015 01:02

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin 2014 yılında meydana gelen kuraklık nedeniyle mağdur olan çiftçilere dağıttığı biber tohumundan yüksek verim elde edildi.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesi’nin Gaziantep’in Türkiye’de biber üretiminde payını yükseltmek, kaliteli, sağlıklı ürün elde etmek ve çiftçiye destek olmak için başlattığı projede, yüzde yüz başarı sağlandı. Bu kapsamda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz, İslahiye’de ekimi yapılan biber tarlasında incelemelerde bulundu.
Yılmaz, burada yaptığı açıklamada, Gaziantep’in Türkiye’de kırmızı biber üretiminin önemli merkezlerinden bir tanesi olduğunu söyledi. Türkiye’de yıllık 45 bin ton kırmızı biber üretimi yapıldığını, bunun yüzde 30’unun Gaziantep’ten karşılandığını ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:
“İlimizde pul biber üretimi Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde gerçekleştiriliyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak ilimizin iki ilçesinde çiftçimizin önemli bir gelir kaynağı olan biberin üretimi ve çiftçimizin gelirini artırmak için çalışma başlattık. Bu amaçla öncelikle biber fidesi üreterek erkenciliği, standardizasyonu sağlamaya ve verimi artırmaya çalıştık. Bu amaçla geçen yıldan yaptığımız çalışmalar sonucu 2 buçuk milyon adet Maraş 1 çeşidi biber fidesini üreterek çiftçilere mayıs ayı başında dağıttık.”

İLK DEFA 'MALÇLAMA' SİSTEMİ KULLANILDI
Dağıtılan fidelerden 15 gün erken hasat alarak erkenciliği sağladıklarına vurgu yapan Yılmaz, ayrıca biber fidelerinin dikimi esnasında ilk defa 'malçlama' sisteminin kullanıldığını belirtti.
Hasadı yapılmaya başlanan biber tarlasında her kökten ortalama 100 adet biber olduğunu dile getiren Yılmaz, “Bu da ortalama 4 tonun üzerinde bir verim anlamına geliyor. Biz eğer Nurdağı ve İslahiye’de bütün çiftçilerimizi eğiterek bu şekilde tekniğe uygun dikim yaparsak yıllık 100 bin ton biber üretebiliriz. Bu da Gaziantep çiftçisi ve ekonomisi için son derece önemli bir rakam” dedi.
Doğru üretim tekniğinin kanserojen bir etkiye sahip olan aflatoksinle mücadelede önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Bitkiler burada toprakla temas etmiyor. Aflatoksine sebep olan aspergillus adlı küf mantarının en önemli kaynağı topraktır. Burada bitkiler ve biberler toprağa temas etmiyorlar. Bildiğiniz gibi özellikle ihracatta aflatoksin Türkiye’nin önemli çözmesi gereken problemlerden bir tanesi ve bizim bu ürettiğimiz ürünlerde aflatoksin problemini de çözmüş olduk. Böylece sağlıklı gıdayı üreterek insan sağlığını koruyarak piyasaya çiftçimizin gelir elde ettiği bir ürünü sunma fırsatı yakaladık.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!