Kamu bankalarının görev zararı: 13.2 katrilyon lira

Güncelleme Tarihi:

Kamu bankalarının görev zararı: 13.2 katrilyon lira
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2001 00:00


Kamuya ait üç kamu bankasının 14.9 milyar dolar olan görev zararı, dalgalı kura geçişten sonra 9.9 katrilyon liradan 13.2 katrilyon liraya yükseldi.
Haberin Devamı

Kamu bankalarının birikmiş görev zararı alacaklarından mahsup edilmek üzere, yılbaşında Ziraat Bankası ve Halkbank'a toplam 4 katrilyon lira ve 750 milyon dolar değerinde "Özel Tip Devlet Tahvili" verildi.

Devlet Bakanı Recep Önal, FP Erzincan Milletvekili Tevhit Karakaya'nın Başbakan Bülent Ecevit'e yönelttiği yazılı soru önergesini yanıtladı.

Önal'ın verdiği bilgiye göre, 4 Ocak 2001 tarihi itibariyle Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Emlak Bankası'nın toplam 14 milyar 968 milyon 500 bin dolar birikmiş görev zararı alacağı bulunuyor.

Kamu bankalarının birikmiş görev alacaklarından mahsup edilmek üzere, 3 Ocak 2001'de Ziraat Bankası'na 2 katrilyon lira ve 500 milyon dolar değerinde, Halk Bankası'na ise 2 katrilyon 250 lira ve 250 milyon dolar değerinde "Özel Tertip Devlet Tahvili" verildi.

Bu tutarlar düşüldükten sonra, 4 Ocak 2001 tarihi itibariyle üç bankanın görev zararları, o günkü dolar kuru (663 bin 827 lira) ve 2 Mart 2001 günündeki dolar kuru (ortalama 900 bin lira) itibariyle hesaplandı

Görev zararları

Recep Önal'ın yanıtında, kamu bankaların görev zararlarının çeşitli kanun ve kararnameler uyarınca tarım kesimi ile değişik girişimlerin desteklenmesi, TÖBANK ile SÜMERBANK ve Denizcilik Bankası'nın devrine ilişkin olarak bu bankalara verilen görevlerden dolayı ortaya çıktığı belirtildi.

Yazılı yanıtta, ortaya çıkan zararların bu bankaların blançolarında "zarar" olarak değil, aktif hesaplar bölümünde "Hazine'den olan alacaklar" şeklinde yer aldığı kaydedildi.

"Bankalarla ilgisi yok"

Önal'ın yazılı yanıtında şu ifadelere yer verildi: "Bankaların görev zararı alacakları sınırlı bütçe imkanları nedeniyle Hazine'ce zamanında ödenemediğinden bunlara kanun ve kararnamelerle belirlenen faiz oranları tahakkuk ettirilmektedir.

Bankaların görev zararı hesapları bankalar yeminli murakıplarınca incelenmekte; kanun ve kararnamelerle belirlenen usul ve esaslarla bankacılık kurallarına uygun olup olmadığı raporlarla tespit edilerek Hazine Müsteşarlığı'na bildirilmektedir. Raporlara göre kesinleşen görev zararları tamamen ilgili kanun ve kararnamelerde belirtilen destekleme uygulamalarından kaynaklanmakta olup, bankalar ya da diğer finansman kuruluşlarıyla herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır.

Görev zararlarının yıllardır Türkiye genelinde tarım kesimi, esnaf ve sanatkar kesimi ile doğal afetlerden zarar görenlere yapılan kredi desteğinden kaynaklandığı göz önüne alındığında, kişiler, özel şirketler ayırımı yapmak Hazine Müsteşarlığı'nca mümkün olmamaktadır."

Önal'ın yanıtına göre, kamu bankalarının görev zararı alacağı oluşması 33 ayrı kanun ve kararnameyle getirilen yükümlülükten kaynaklanıyor. (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!