Kamu Bankaları'nı özelleştirmeliyiz

Güncelleme Tarihi:

Kamu Bankalarını özelleştirmeliyiz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bugüne kadar ikinci bir merkez bankası gibi kurulan ve kangren haline gelmiş bulunan kamu bankaları sorununa da kamu kesiminde finansal disiplin doğrultusunda kalıcı çözümler getirecek çalışmalar içerisindeyiz. Bu bankalarımızın 1999 sonu itibarıyla ödenmemiş görev zararlarının yüzde 15’i TÜFE’ye bağlı olarak faiz geliri getiren ve daha sonra nakit olarak ödenecek olan menkul kıymetlere çevrilecektir. Ödenmemiş görev zararı stokunun getirisi ise her üç ayda bir aylık hazine bonosu faiz oranları ortalamasına ek olarak, Ziraat Bankası için yüzde 35, Halk Bankası için ise yüzde 21’lik farka bağlı olarak hesaplanacaktır.

Bu farkı, bu bankalarımızın devlete parasız olarak sağlamakta oldukları hizmetin bedeli olarak görüyoruz ve gelecekte bu hizmetleri daha da uygun şekilde fiyatlandıracağız. Kamu bankaları ile ilgili nihai hedefimiz, bu bankaların uygun koşullarda ve kuruluş amaçları doğrultusunda önce özerkleştirmek, ardından da özelleştirmektir.“

Kamu kesimi olarak enflasyonun düşürülmesi konusundaki kararlılıklarını kamu finansmanı ve temel dengeleri yeniden sağlamak amacıyla aldıkları önlemlerle gösterdiklerini ve bunu sürdüreceklerini ifade eden Önal, „Ancak özel kesimin de oyunun kurallarının değiştiğinin farkına varmış olması gerekiyor. Artık kamu finansanında bugüne kadar izlenen tutum ve alışılmış ilişkiler sona ermiştir“ dedi.

Programın beklentilerin önünde gerçekleşeceğini dile getiren Önal, toplumun bu programı benimsediğini söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!