Kalite Oskar'ı bu kez Eczacıbaşı-Vitra'nın

Güncelleme Tarihi:

Kalite Oskarı bu kez Eczacıbaşı-Vitranın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

TÜSİAD'la KalDer'in ortaklaşa verdiği ‘‘Kalite Büyük Ödülü’’nü bu yıl Eczacıbaşı Grubu'na bağlı Vitra aldı. Başarı Ödülü ise Anadolu Grubu'na bağlı Erciyas Biracılık'a verildi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile Kalite Derneği (KalDer) tarafından bu yıl yedincisi verilen TÜSİAD-KalDer Kalite Büyük Ödülü'nü Eczacıbaşı-Vitra kazandı. Böylece geçen yıl İpek Kağıt'la Başarı Ödülü'nü alan Eczacıbaşı, Büyük Ödüle bu yıl Vitra ile kavuştu. İlki geçen yıl verilen Başarı Ödülü'nün bu yılki sahibi ise Erciyas Biracılık oldu. TÜSİAD-KalDer Ödülü için bu yıl büyük ölçekli kuruluşlar kategorisinde 13, küçük ve orta büyüklükteki kuruluşlar kategorisinde ise 5 firma başvuruda bulunmuştu. Kalite Ödülü için başvuran 13 büyük ölçekli firma arasında Ardem, Beko Elektronik, Dusa Endüstriyel İplik, Vitra, Erciyas Biracılık, Mako, Türk Elektrik, küçük ölçekli firmalardan da Adel, Beko Ticaret ve Kaynak Teknik finale kalmıştı.

40 yıldır seramik sağlık gereçleri üreten Eczacıbaşı-Vitra'nın bundan sonraki hedefinin Avrupa Kalite Ödülü'nü kazanmak olduğu belirtildi. Eczacıbaşı-Vitra, Toplam Kalite Anlayışını, ‘‘Müşteri odaklı yaklaşım, katılımcılık, çevre ve topluma saygı, sistemlilik, bilimsellik, insan ve sürekli gelişme’’ olarak açıklanıyor.

Bu yıl Vitra'nın kazandığı TÜSİAD-KalDer Ödülü, 1993 yılından bu yana veriliyor. Ödülü 1993 yılında Brisa, 1994'de TEI-Tusaş Motor Sanayi, 1995'de Netaş, 1996'da Kordsa, 1997'de ise Arçelik Büyük Ödülü, İpek Kağıt da Başarı Ödülü'nü aldı.

40 ÜLKEYE İHRACAT

Eczacıbaşı Topluluğu bünyesindeki şirketlerden Eczacıbaşı-Vitra, Türkiye'de ilk seramik sağlık gereçleri üretimine 1958 yılında İstanbul Kartal'da kurduğu tesislerde başladı. 1977 yılında Bozüyük fabrikasının kurulmasıyla toplam kapasitesini yıllık 52 bin tona ulaştırdı. İSO'nun 500 büyük sıralaması içinde 118'inci olan Vitra'nın yıllık cirosu 80 milyon dolar.

Pazarın üst segmentinde yüzde 40 payı elinde tutan Vitra, Türkiye'den yapılan seramik sağlık gereçleri ihracatının yüzde 75'ini gerçekleştiriyor. Vitra, üretiminin yüzde 65'ini, beş kıtada, 40 ülkede satıyor.

1992 yılında ISO 9003 belgesi alan Vitra, 1993 yılında Toplam Kalite eğitimlerine başladı ve Toplam Kalite Yönetimi'ne geçiş kararı aldı. 1994 yılında ISO 9001 belgesi alındı. 1997 yılında TÜSİAD-KalDer Kalite Ödülü'ne başvuruda bulundu. İstanbul Sanayi Odası'nın verdiği Çevre Teşvik Ödülü'nün ardından Teknoloji Uygulama Ödülü'nü kazandı. ISO 14001 Çevre Yönetim Sistem Belgesi, seramik sağlık gereçleri konusunda dünyada ikinci, Türkiye'de ilk defa Vitra'ya verildi. Vitra'da toplam 1300 çalışanın yüzde 48'i lise ve üstü eğitim seviyesine sahip.

TÜSİAD-KalDer Başarı Ödülü'nü bu yıl kazanan Erciyas Biracılık ve Malt Sanayi, özel sektörün ve Efes İçecek Grubu'nun ilk bira fabrikası. Anadolu Grubu bünyesindeki Efes İçecek Grubu, bir dünya markası olmayı hedefliyor. Erciyas Biracılık, Rusya, Türk Cumhuriyetleri, Romanya, Bulgaristan ve Avrupa ülkelerinden oluşan 36 ülkeye yılda 35 milyon dolarlık ihracat yapıyor. 335 kişini çalıştığı Erciyas, yılda 220 milyon litre bira üretiyor.

Kalite CD'sinde virüs çıktı

7'inci Ulusal Kalite Kongresi katılımcılarına dağıtılan CD'lerde virüs saptandı. Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda devam eden kongrenin 2'inci gününde, katılımcılar uyarılarak, çantalarda dağıtılan yaklaşık 2 bin tebliğ CD'isinde çok az tanınan ve geçtiğimiz ağustos ayında ortaya çıkan bir virüsün bulunduğu bildirildi. Katılımcılara, her türlü riske karşı CD'lerin kullanılmadan imha edilmesinin yararlı olacağı belirtildi. Konre merkezinin çeşitli bölümlerine virüslü CD'lerin atılması için kutular yerleştirildi. Tebliğlere ilişkin yeni CD'ler, en kısa sürede katılımcıların adreslerine postalanacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!