Kağıt toplayana mesleki kimlik

Güncelleme Tarihi:

Kağıt toplayana mesleki kimlik
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2022 07:00

Kamuoyunda kâğıt toplayıcıları olarak bilinen ve herhangi bir işletmeye bağlı olmaksızın atık toplayıcılığı yapan vatandaşların kayıt altına alınması ve mesleki kimlik verilmesi için genelge yayınlandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum imzası taşıyan genelgede, atık toplayıcılara belediyeler aracılığıyla kimlik verileceği ve çalışma standartlarının belirleneceği kaydedildi.

Haberin Devamı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kamuoyunda kâğıt toplayıcıları olarak bilinen atık toplayıcılarının kayıt altına alınarak, istismarlarının önlenmesi ve mesleki statü verilmesine ilişkin genelge yayımladı. Bakanlık genelgesinde belediyeler aracılığıyla atık toplayıcılara kart verileceği, onlar dışında başkalarının atık toplamalarına izin verilmeyeceği vurgulandı. Ayrıca atık toplayıcıların topladıkları atıkları belediyelerin atık getirme merkezi ve geri kazanılabilir atık aktarma merkezlerine ya da belediye sınırları içerisinde bulunan çevre lisanslı atık işleme tesislerine teslim edecekleri; atıkların tartılarak piyasa koşullarında ödeme yapılacağı belirtildi.

Kağıt toplayana mesleki kimlik

MESLEKİ KART

Haberin Devamı

Bakan Murat Kurum imzasıyla yayımlanan genelgeyle, serbest olarak atık toplayıcılığı yapanlar “Sıfır atık bilgi sistemi” ile kayıt altına alınarak yetkilendiriliyor ve çalışma sistemleri düzenleniyor. Plastik, kâğıt ve metal gibi değerlendirilebilir atıkların toplanmasına çekidüzen getiren genelgede mülki idare amirlerinin uygulamaya yönelik gerekli koordinasyonu sağlamaları, belediyelerin ise saha uygulamaları ile sahadaki tertip ve tedbirleri mevzuata uygun olarak yürütmeleri istendi. Genelgeye göre serbest atık toplayıcısı olmak isteyenler faaliyet yürüttükleri yerin belediyesine TC kimlik numarası ve iletişim bilgileriyle başvuracak. Belediyeler, hukuka uygunluğu açısından 18 yaş ve üzeri şahısların başvurularını değerlendirmeye alacak. Bağımsız sıfır atık toplayıcısı olmak isteyen bu kişilerin bilgileri il/ilçe emniyet müdürlüklerine ve jandarma komutanlıklarına belediyelerce bildirilecek.

İLÇEYE ÖZEL YETKİ

Emniyet müdürlükleri ve jandarma komutanlıkları uygun bulunanların listesini ilgili belediyelere gönderecek. Belediyeler tarafından başvuru süreci tamamlanan ilgili atık toplayıcısı, Sıfır Atık Bilgi Sistemi’ne kaydedilecek ve “Bağımsız Sıfır Atık Toplayıcısı Kartı” sahibi olabilecek. Bu kartta belediyenin ismi ve logosu, sıfır atık logosu, atık toplayıcısının fotoğrafı, adı-soyadı, kimlik numarası, Sıfır Atık Bilgi Sistemi kayıt numarası, kartın düzenlendiği tarih, belediye başkanlığının imza ve mührü yer alacak. O ilçede atık toplama yetkisi sadece bu karta sahip kişilerde olacak ve toplayıcı şahıs, kayıtlı olduğu ilçe dışında başka bir ilçede atık toplayamayacak. Bağımsız Sıfır Atık Toplayıcısı Kartı, kart sahibi dışında başka kişilerce kullanılamayacak, kullandıran ve kullananlar hakkında idari işlem yapılacak.

Haberin Devamı

BELİRLİ SAATLERDE

Genelgenin ardından belediyeler çalışma usul ve esasları ilk belediye meclisi toplantısında karara bağlayacak. Belirleyecekleri standartlardaki eldiven, iş kıyafetleri ve atık toplama araçlarıyla çalışmalarını, yine belirledikleri saat aralıklarında ve mevcut sıfır atık sistemine zarar vermeyecek şekilde çalışmalarını sağlayacaklar. Bu esaslara uymayanların izinleri iptal edilecek.

NE KADAR ÜCRET ALACAKLAR?

Düzenlemede atık toplayıcıların alacağı ücretlerle ilgili olarak piyasa koşullarına işaret edildi. Atık toplayıcıları topladıkları atıkları, belediyelerin atık getirme merkezi ve geri kazanılabilir atık aktarma merkezlerine ya da belediye sınırları içerisinde bulunan çevre lisanslı atık işleme tesislerine teslim edecek. Atıklar burada tartılacak ve piyasa koşulları dikkate alınarak ödeme yapılacak. Kâğıt, plastik ve metal gibi değerlendirilebilir atıklar türlerine göre ayrı ayrı toplanacak. Toplanan atıklara ilişkin veriler belediyeler ya da toplayıcının atıkları teslim ettiği lisanslı işletmeler tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın çevrimiçi sistemlerine düzenli olarak girilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!