Kadınlar savaş değil okul hastane istiyor

Güncelleme Tarihi:

Kadınlar savaş değil okul hastane istiyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2012 00:00

İnsan Hakları ve Toplumsal Cinsiyet konuları Danışmanı, Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçe Uygulamaları Uluslararası Uzmanı Marion Böker, “Kadınlara karşı hala ekonomik bir ayrımcılık var” dedi.

Haberin Devamı

KADINLARIN savaş, silah istemediğini, onun yerine okul, hastane istediğini söyleyen İnsan Hakları ve Toplumsal Cinsiyet konuları Danışmanı, Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçe Uygulamaları Uluslararası Uzmanı Marion Böker, “Kadınlara karşı hala ekonomik bir ayrımcılık var. Bizim amacımız kadınların bütçe döngüsünün bir parçası haline getirilmesini sağlamaktır” dedi. Haklı Kadın Platformu’nun düzenlediği iki gün sürecek “Eşitlikçi Bütçe Çalıştayı” dün Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü’nde başladı.

100 bin kadını temsil ediyor

Ocak 2011’de Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı’nın çağrısıyla bir araya gelen ve 100 bine yakın kadını temsil eden 41 güçlü sivil toplum örgütü, kadın eşitliğini destekleyen kurumlar ve kişiler tarafından oluşturulan Haklı Kadın Platformu’nda kamu kaynaklarının kadınların özgül ihtiyaçlarının gözetilerek dağıtılmasını öngören “Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme” konusunda konuşmalar yapıldı. İki gün sürecek çalıştayın ilk gününe konuşmacı olarak İnsan Hakları ve Toplumsal Cinsiyet konuları Danışmanı, Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçe Uygulamaları Uluslararası Uzmanı Marion Böker’in yanı sıra Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Kamu Harcamaları İzleme Platformu Sözcüsü Prof. Dr. Nurhan Yentürk, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü Ar-Ge Daire Başkanı Göknur Akçadağ, TESEV İyi Yönetişim Programı Direktörü Fikret Toksöz, Kalkınma Bakanlığı Uzmanı Gamze Malatyalı katıldı.

Haberin Devamı

Aksiyon planı çıkarılmalı

Çalıştayın açılış konuşmasını Hürriyet Pazarlama Grup Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Tijen Mergen yaptı. Mergen “Eşitlikçi bütçe konusunda daha fazla neler yapılabileceği konusunda çalışmalarımızı yürütüyoruz. Özellikle STK’lar, Bakanlık ve yerel toplum temsilcilikleri bu konularda çalışmalarını sürdürmektedir. Ancak bu çalışmalar henüz yeterli değildir. Biz çalışmalarımızı sürdürerek hem dünya hem de ülkemiz için somut bir aksiyon planı
çıkarmalıyız” dedi.

Savaş ekonomisi

Marıon Böker Berlin’de cinsiyete dayalı bütçe konularında yaptıkları çalışmaları anlattı. Böker, “Bazı kadın hareketlerinde, kadınların devletin işleyişi konusunda farklı fikirleri var. Kadınlar savaş ve silah istemiyorlar. Bunun yerine hastane okul istiyorlar. Kadınlar bu yüzden bir araya gelip bütçeye fikir beyan ediyorlar. Bizim amacımız kadınların bütçe döngüsünün bir parçası haline getirilmesini sağlamak. Bazı kadın hareketleri ve STK’lar, ABD’de 1985 yılında ilk kez kadın bütçesi konusunu gündeme gelmiştir. Daha sonra ABD’nin bütün ulusal bütçesi bu yönde gözden geçirilmiştir. Burada savunma sanayine ne kadar para harcandığı sorgulanmıştır. Bu nedenle kadınlar savaş ve silah yerine, sağlık ve eğitim konularına harcama yapılmasını desteklemektedir. Türkiye’de de bu bütçeleme konusunu destekleyen ajanslarda çok ciddi çalışmalar yürütülüyor. Cinsiyete duyarlı bütçeleme mekanizmasını uygulamaya sokmak istiyorsanız, bunu ancak belediyede ya da maliye bakanlığının bütçeleme faaliyetlerinde yapabilirsiniz” dedi.

Haberin Devamı

En fazla kadın çalıştıran belediye, Diyarbakır

TESEV İyi Yönetim Programı Direktörü Fikret Toksöz “Yerel yönetimlerde en fazla kadının yer aldığı belediye Diyabakır’dır. Burada yapılan çalışmalar Türkiye’ye ışık tutacak kapasitede. Bir çalışmada Edirne’den bir grup kadını alarak Diyarbakır Belediyesi’ne getirdik. Çok önemli fikir alışverişinde bulunuldu” dedi. Kalkınma Bakanlığı Uzmanı Gamze Malatyalı da “Kadın ve erkeklerden
oluşan gruplar üzerindeki ekonomik kaynakları etkili kullanmak, kadınların ekonomiye aktif katılmasını sağlayacak. Maliye Bakanlığı’nın bu konulardaki çalışmaları sürüyor” dedi.

Devlet verimlilikleri incelemiyor

BİLGİ Üniversitesi Öğretim Üyesi, Kamu Harcamaları İzleme Platformu Sözcüsü Prof. Dr. Nurhan Yentürk
“2009 yılında iktisatçılarla bir araya gelip küçük bir çalışma grubu oluşturduk. Çalışma gurubuna bürokratlar da katıldı. Kadınlara, çocuklara ve ya eğitime ayrılan payların istatistiklerini çıkardık. Bu çalışmalarımızla daha sonra milletvekillerini bilgilendirdik. Bu aşamada birçok eksikliklerle karşılaştık. Şunu anladık ki devlet bu bütçelerin nerelere harcandığını çok iyi denetliyor ama bu çalışmaların verimliliği konusunda yeterli inceleme yapmıyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!