Jet lag'ı bitirdik

Güncelleme Tarihi:

Jet lagı bitirdik
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2017 21:06

Türkiye pazarına 2013 yılında giren Air Canada’nın Türkiye Genel Müdürü Nedime Konuksever, “Havacılık sektörü daralmasına rağmen Türkiye’ye yatırıma devam edeceğiz” mesajı verdi. Sahip oldukları uçaklarla fark yarattıklarını dile getiren Konuksever, “Bol oksijenli, kabin basıncı daha düşük Dreamliner uçaklarla jet lag olmak mümkün değil” dedi.

Haberin Devamı

KADIN yönetici oranının en düşük olduğu sektörlerden biri olan havacılık sektöründe Air Canada Türkiye’nin başında başarılı iş kadını Nedime Konuksever var. 2013 yılında Türkiye’deki faaliyetlerine başlayan Air Canada, Türkiye’deki az sayıda Kanadalı şirketlerden. Turizmdeki daralma, terör olayları nedeniyle yaşanan sorunlara rağmen Air Canada Türkiye, 2017’de Türkiye’de atılım yapacak. Konuksever, Türkiye’de faaliyet gösteren tek Kuzey Amerikalı havayolu şirketi olduklarını ve Türkiye’de büyümeye devam edeceklerini söylüyor.

4 YIL ÖNCE GELDİ

Siz Boğaziçi Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Fakültesi mezunusunuz. Havacılıkta kariyer yapmaya nasıl başladınız?

- Aslında çocukluğumda doktor olmak istiyordum. Galatasaray Lisesi’ne girince diplomat olmaya karar verdim, Boğaziçi Üniversitesi’ne girdiğimde ise üretmek, iş geliştirmek istiyordum. İlk General Electric’te çalıştım. Air Canada öncesinde de Air France’ın Türkiye Ülke Müdürü’ydüm. Daha da eskiye, yani çocukluğuma gidersek, babamın görevi nedeniyle Anadolu’yu hep gezdik. İlkokula Ağrı Patnos’ta başladım. Orada askeri havaalanı vardı. Çocukluğumda o uçakların peşinden koşardık, kim bilir belki daha o zamanlar çağırdım bu işi...

Haberin Devamı

2015’ten beri Air Canada Türkiye operasyonunun başındasınız. Air Canada için Türkiye’nin yeri nerede? Son yaşananlardan etkilendiniz mi?

- Air Canada, dünyanın en büyük ilk 20 havayolundan biri. Ve ilk 10’a girmeyi hedefliyor. Türkiye’ye de 2013’te geldi. Air Canada, Türkiye’ye direkt sefer düzenleyen tek Kuzey Amerikalı havayolu şirketi. Türkiye, bizim için çok önemli ve iyi gidiyor.

YENİ UÇAKLAR GELİYOR

Havacılık sektörü hem dünyada hem de Türkiye’de kötü bir yıl geçiriyor. Sizin durumunuz nasıl?

- 2016’da sektör yüzde 16 daraldı. Türkiye’de de hepimizi üzen terör saldırılarından dolayı sorunlar yaşandı. Ancak biz yüzde 20 büyüdük. Bunu da yenilik yaparak, müşterilerimize en iyi hizmeti sunarak yaptık. 2016’da Türkiye’ye Air Canada Dreamliner B787 uçaklarını getirdik. Bu uçakları getiren ilk ve tek şirketiz.

Haberin Devamı

THY’de yok mu bu uçaklardan?

- Yok. THY daha kapasiteli yani büyük uçakları tercih ediyor. Ancak Dreamliner uçakları daha verimli ve müşteri konforu daha yüksek. Biz Türkiye’ye güveniyoruz. Dreamliner’in bir üst modeli olan daha yüksek kapasiteli 900 serisini getiriyoruz.

Dreamliner uçakların ne özelliği var? Okuduğuma göre jet lag yapmıyor...

- Doğru. Çünkü en bol oksijen bu uçaklarda var. Kabin basıncı daha düşük. Bu uçakların oksijeni alış sistemi farklı, kabine temiz hava basılıyor. Yakıtı aldığı noktadan oksijen alıyor diğer uçaklar, bu uçaklar farklı. Kabinler arasında geçiş var. Zaman geçişlerine göre aydınlatma değişiyor. Oksijeni bol olduğu için göz kuruluğu, baş ağrısı yapmıyor. Büyük rahatlıkla uçuyorsunuz. Bu uçaklar filomuza süratle girdi. Giderleri daha düşük, daha uzun mesafeye daha az yakıtla uçuyor. Karşı operasyon yapmamızı sağlıyor.

Haberin Devamı

Sunduğunuz hizmet ve konfor hakkında bilgi verir misiniz?

- Air Canada’da hiçbir şey satılmıyor. Ekonomi kabininde her türlü konfor var. Hizmeti çok iyi. Şirketler ekonomi yapıyor artık ama Air Canada şöyle diyor; ‘insanların ne ihtiyacı varsa onlar ücretsiz olmalı.’  Ulaşılabilir lüks sunuyoruz. Ayrıca business uçuşlarında da farklılık yakaladık. Birinci sınıf hizmet isteyenlerin çoğunun jetleri var ya da uçak kiralayabiliyorlar. Uçaklarımızda business kabinleri koza şeklinde. İstedikleri zaman yemek yiyebiliyorlar, çalışabiliyorlar ve koridora birilerinin üzerinden atlamadan çıkıyorlar.

Türk müşteri oranınız nedir?

- Bizim hattımızda Türk müşteri oranımız yüzde 30 kadar, hedefimiz yüzde 50’ye ulaştırmak. Zaten bir kere tecrübe eden vazgeçmiyor. Kanada dünyanın en gözde ülkesi, bu gerçek bize olan ilgiyi de artırıyor.

Haberin Devamı

ABD’Lİ YOLCU SAYISI ARTIYOR

Güvenliğin önemi her geçen gün arttı. Air Canada bunun için özel önlem alıyor mu?

- Bir kere öncelikle söylemeliyiz. Kanada dünyanın en güvenli ülkelerinden biri. Kanada Başbakan’ı metroya inip gezebiliyor. Ve Kanada dünyanın en huzurlu ülkelerinden. Bu bize de yansıyor. Air Canada’nın en önemli önceliği güvenlik. Şunu da söylemeliyim. 11 Eylül saldırısı sonrası Air Canada’nın Amerikalı yolcu sayısı da katlanarak arttı.

KANADA ÜZERİNDEN ABD’YE GİDİYORLAR

Amerika’ya gidenlerin bir kısmı Kanada üzerinden Amerika’ya geçmeye başladılar. Bu neden tercih ediliyor?

- Toronto New York’a çok yakın. Başka adresler için de yapanlar var. Air Canada, Transborder geçişi sayesinde, Kanada transit vizesi veya Kanada vizesi olan yolcularının ABD pasaport ve gümrük kontrollerinin Toronto Pearson havalimanında gerçekleştirip, ABD’ye giriş imkanı sunuyor. Air Canada CANPLUS programı, Amerika seyahatleri için alınması zorunlu olan Kanada transit vizesi veya Kanada vizesi için Türk vatandaşlarına büyük kolaylık sağlıyor. Pasaportunda son 10 yıl içinde alınmış ABD vizesi, Kanada vizesi veya oturumu olan yolcular, CANPLUS’la çok hızlı vize alabiliyor.

Haberin Devamı

JET LAG NEDİR?

Uçaklarla kısa zamanda uzun mesafeler kateden insanlarda farklı zaman dilimlerine ulaşılmasına bağlı olarak biyolojik ritmin bozulması.

NEDİME KONUKSEVER KİMDİR?

NEDİME Konuksever adını Atatürk dönemi öğretmenlerinden olan anneannesinden almış. Babası ve annesi de öğretmen. Konuksever, 11 yaşında Galatasaray Lisesi’nde yatılı öğrenci olmuş. Ardından da Boğaziçi Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’ne girmiş. Okurken rehberlik yapan Nedime Konuksever, iş yaşamına da 1990 yılında General Electric’te başlamış. Farklı şirketlerde iş geliştirme konusunda tecrübe kazandıktan sonra Air France-KLM ortaklığında Ülke Müdürlüğü yapan Nedime Konuksever, 2015 yılından beri Air Canada Türkiye Genel Müdürü. Evli ve bir çocuk annesi. 
 

BAKMADAN GEÇME!