Jeotermalci teşvik istiyor

Güncelleme Tarihi:

Jeotermalci teşvik istiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2017 01:35

Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Şişman, petrol ve doğalgaza verilen arama teşviklerinin kendilerine de verilmesini isterken, 2 milyon hanenin şu an jeotermal enerji ile aydınlatıldığını vurguladı.

Haberin Devamı

JEOTERMAL sektörü, yaptıkları arama çalışmalarında petrol ve doğalgaza verilen teşviklerin kendilerine de verilmesini, 2020 sonrası uygulanacak destek mekanizmasının da bugünden açıklanmasını istiyor. Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Şişman, bugün itibariyle 1000 MW’yi aşan jeotermale dayalı elektrik kapasitesini dayalı elektrik kapasitesini 3000 MW’ye çıkararak Türkiye’yi dünya lideri yapmayı hedeflediklerini söyledi. Şişman, petrol ve doğalgaz yatırımlarına verilen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) hariç mazot, KDV ve ÖTV istisnası gibi desteklerin kendi sektörlerine de verilmesi gerektiğini söyledi.

Şişman, bir grup gazeteciyle yaptığı sohbet toplantısında, jeotermal enerji sektörünün her yıl yüzde 60-70 civarında büyüdüğünü belirterek, “2007 yılında kurulu gücümüz yaklaşık 25 mW iken şu anda bin 53 mW’a ulaştık. Yıl sonu sonu itibariyle bin 86 megavat ile kapatacağız. Hali hazırdaki kurulu gücümüzle ABD, Filipinler ve Endonezya’dan sonra dünyadaki en büyük dördüncü ülke olduk” dedi. Petrol ve doğalgaz aramaları için verilen teşvikleri alamadıklarını kaydeden Şişman, jeotermal yatırımlarının da petrol ve doğalgaz aramalarından farklı olmadığını, riskli ve sermaye yoğun yatırımlar olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

İTHALAT ENGELLENDİ

Jeotermal sektörünün şuandaki potansiyeliyle 2 milyon hanenin elektrik ihtiyacını karşıladığını kaydeden Şişman, “2017 yılı Kasım ayı sonu itibariyle elektrik üretim santrallerinde 83 bin mW’lik kurulu gücümüz var. Bunun yaklaşık yüzde 1.2’si jeotermal santralinden karşılanıyor. 2017 yılını 289 milyar kWh elektrik üretimi ile kapatılacak. Bunun da yaklaşık 2.1’i yani 6 milyar kWh’ini jeotermal elektrik santrali karşılamış olacak” dedi. Bu santrallerde üretilen elektrikle yaklaşık 650 milyon dolarlık doğalgaz ithalatının önüne geçilmiş olduğunu kaydeden Şişman, “Jeotermal yüzde 100 yerli bir kaynak, 2007 yılında çıkarılan kanunla yerin altında uyuyan cevheri hep beraber hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

DESTEK AÇIKLANMALI

Türkiye’de bugüne kadar yenilenebilir enerji yatırımlarının artmasında ciddi bir rolü olan yenilenebilir enerji kaynaklarını destekleme mekanizmasının (YEKDEM) 2020 yılından sonra sona ereceğini kaydeden Şişman, 2020 yılından sonra devreye alınacak jeotermal santrallerin halen uygulanan kilovatsaat başına 10.5 cent seviyesindeki fiyat alım garantisinden yararlanmayacağını bildirdi. Jetormal sektöründe 2020 sonrasında uygulanacak destek mekanizmasının bugünden açıklanması gerektiğini dile getiren Şişman, kurulumu en az üç yıl gerektiren santral yatırımlarının 2020 yılından sonra da devreye girecek şekilde devam etmesi için bugünden destek mekanizmalarının ortaya konulması gerektiğini söyledi. Şişman, “Bunun adı YEKDEM olmaz da başka bir formül bulunur. Yeter ki yatırımların istikrarlı bir şekilde devamı ve elektrik arz güvenliğinde yerli ve yenilenebilir bir kaynak olan jetormalin ülke ekonomisine katkısını sürekli kılacak bir model oluşturulsun” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!