Japonya'nın 'babası', yılın yöneticisi

Güncelleme Tarihi:

Japonyanın babası, yılın yöneticisi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2001 01:45

Time ve CNN iş dünyasında bu yılın en etkili 25 yöneticisini belirledi. Piyasaları yeniden şekillendirmedeki ustalıklarıyla adlarından söz ettiren yöneticiler listesinin bir numarası Japonya'da "Yılın Babası" olarak adlandırılan Nissan'ın CEO'su Carlos Ghosn.

Yabancı bir CEO'nun Japon iş dünyasına asla uyum sağlayamayacağı söylenirdi. Carlos Ghosn Japonlar'ın bu görüşünü değiştiren isim oldu. Nissan'ın 47 yaşındaki Lübnan asıllı Brezilya doğumlu Fransız CEO'su 1999 yılında Nissan'ın sürekli zararına bir son vermek üzere göreve geldi. ‘‘Cost killer’’ (maliyet katili) olarak nam salmış olan Carlos Ghosn Japonya'da iş dünyasının starına dönüştü. Uygulamaya koyduğu ‘‘Nissan İyileştirme Planı’’ çerçevesinde Japonya'da fabrikalar kapatıldı, işçiler çıkarıldı ve yeni otomobil tasarımcıları görevlendirildi. Ghosn, 2000 yılında 5.6 milyar dolar zararda olan şirketi bu yıl 2.5 milyar dolar kára ulaştırdı. İş hayatına 1978 yılında Michelin'de başlayan Ghosn, bu şirketin üretim birimlerinde ve Araştırma Geliştirme (Ar-Ge) departmanında 1981 yılına kadar çalıştı. 1981 yılında Michelin'in Le Puy üretim birimine yönetici olarak atanan Ghosn, bu görevini 1984 yılına kadar sürdürdü.

1984 ve 85 yıllarında Michelin'in tarım lastikleri departmanının araştırma bölümüne başkanlık yaptı. 1985 -1989 yılları arasında Michelin'in Güney Amerika operasyonunun başında olan Ghosn, 1989 yılında Michelin Kuzey Amerika operasyon yöneticisi ve başkanı oldu.

1989 yılında Michelin Kuzey Amerika bölümü ile, Uniroyal arasındaki birleşme görüşmelerini yürüten Ghosn bu birleşmenin ardından Michelin Başkanı ve CEO'su oldu. 1996 yılında Renault'a Başkan Yardımcısı ünvanıyla transfer olan Ghosn, 1999 yılında da Nissan'a Başkan ve CEO olarak transfer oldu. 25 Haziran 1999 tariniden bu yana Nissan'daki görevini sürdüren Ghosn evli ve 4 çocuk babası.

Carlos Ghosn (Nissan'ın CEO'su) 2000 yılında 5.6 milyar dolar zararda olan şirketi bu yıl 2.5 milyar dolar kára ulaştırdı.

Bill Gates (Microsoft'un patronu) Windows işletim sistemi dünyadaki bilgisayarların %90'una hakim durumda. Internet ulaşım sistemi MSN, televizyon kanalı MSNBC ve Xbox bilgisayar oyunları Gates imparatorluğunun diğer üyeleri.

Jerry Levin (AOL Time Warner CEO'su) ve Steve Case Kablolu TV ve dergilerinin yanı sıra ödemeli olarak mail kullanan 137 milyon kişiye hizmet veriyorlar.

Sir John Browne (BP yöneticisi) BP'nin güneş enerjisi teknolojisine 1 milyar dolar yatırım yapmasını sağladı. BP'yi dünyanın üç numaralı petrol şirketi yaptı.

Bob Rubin (Citigroup yöneticisi) Bill Clinton'un, ABD ekonomisini derin bir krizden çıkarıp tarihinin en uzun kalkınma dönemini yaşatma mucizesinin belki de baş mimarı.

Sandy Weil (Citigroup patronu) Citigroup adlı finansal aracılık kurumunun 100 ülkede 100 milyon müşterisi var.

Michael Dell (Dell Computer'ın patronu) 1984 yılında bilgisayar devi IBM'i yerinden etmek amacıyla yola çıktı. Bu yıl Dell dünyanın bir numaralı bilgisayar satıcısı oldu.

Meg Whitman (EBAY yöneticisi) EBAY'ı en başarılı Internet şirketlerinden birine dönüştürdü. 1 milyar dolarlık satış ve dünyadaki 37 milyon kullanıcı Whitman'ı Internet milyarderi ilk kadın yaptı.

Li Ka-Shing ( Hutchison Whampoa yöneticisi) Emlak, girişimcilik ve telekomunikasyon. Internet ve ticari projeleriyle Çin'in en başarılı girişimcilerinden biri.

Rupert Murdoch (News Corp. Patronu) Fox film stüdyosu ve TV'u; Asya, Avrupa ve Latin Amerika'daki uydu TV hizmetleri; spor takımları ve gazeteler.

Warren Buffett (Berkshire Hathaway) : Akıllı yatırımlarla dünyanın en büyük ikinci servetini elde etmeyi bilen Buffett şimdi, gelecekte yaşanabilecek terörist saldırılardan zarar görecek sigortacılara devletin desteğini temin etmek için çabalıyor.

Jean-Marie Messier (Vivendi Universal yöneticisi) Fransız bankacı 148 yıllık Fransız su şirketinin başına geçerek dünyanın en büyük medya şirketlerinden biri olan Vivendi Universal'ı kurdu.

Keiji Tachikawa (NTT Docomo'nun CEO'su) Mobil internetin başarısını önceden tahmin ederek şirketini kara geçirdi.

Liu Chuanzhi (Legend Computer'ın CEO'su) Legend Computer'ın satışlarının bu yıl % 25 artmasını sağladı.

Jeffrey Immelt (General Electric CEO'su) Dünyanın en başarılı CEO'su Jack Welch'in takipçisi olarak dünyanın en çok kar getiren şirketinde göreve başladı.

William Haseltine (Human Genome Science araştırmacısı ve yöneticisi) Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçların bulunmasını sağladı.

Moris Chang (Taıwan Semiconductor kurucusu) Bilgisayarlardan cep telefonlarına kadar her alanda mikroçip üreterek dünya lideri oldu.

Prince al-Waleed (Yatırımcı) 20 milyon dolarlık imparatorluğun sahibi. Yatırımcının hareketleri CEO'lar tarafından yakından takip ediliyor.

Oprah Winfrey (Harpo Entertainment Company'nin patronu) 112 ülkede şovu izlenen yıldız şirketiyle de başarılarını sürdürüyor.

Henry McKinnell (Pfizer yöneticisi) Pfizer'in sekiz ilacının her biri yılda 1 milyar dolar kazandırıyor.

N.R. Murthy (Infosys'in ortağı) Dünya genelinde büyük şirketlerin kullandığı ticari yazılım programlarının yaratıcısı.

Jorma Ollila (Nokia'nın CEO'su) 136 yıllık şirketi teknolojinin doruğuna çıkardı.

Carlos Slim (Yatırımcı) Latin Amerika'nın en zengin insanı. Restoran zincirleri, outlet center'larının yanı sıra Telefonos de Mexico'yu da yönetiyor.

Stanley O'Neal (Merrill Lynch başkanı) Üç yıl içinde büyük bir Wall Street şirketinin ilk Afrikalı Amerikalı CEO'su olması bekleniyor.

Andrea Jung (Avon yöneticisi) Avon'u yeniden yaratarak dünya genelinde kadınlara yönelik bir şirkete dönüştürdü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!