Japon oto devleri zorda

Güncelleme Tarihi:

Japon oto devleri zorda
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

Geçen yıl Japon ekonomisinde başlayan durgunluk devam ediyor. Bir dönem dünya ekonomisinin motoru olan Japonya'da durgunluğu aşma yönünde çabalar olsa da, bu girişimler sonuç vermiyor. Japon ekonomisinde devam eden durgunluk geçtiğimiz yıl Güney Doğu Asya kriziyle birleşince Japonya'da araç satışları hızla düştü.

The Economist'in haberine göre, Japonya'da şubat ayında bir önceki döneme oranla yeni otomobil satışları yüzde 22 oranında düştü. Otomotiv sektöründeki bu genel düşüşe rağmen özellikle Avrupa'da fabrikaları bulunan Japon firmaları ihracatlarını artırıyor. Ancak beş otomobil devi olan Toyota, Nissan, Honda, Mitsubishi ve Mazda'dan sadece Honda ve Toyota başarılı olurken, Nissan, Mitsubishi ve Mazda talep yetersizliği nedeniyle zor günler yaşıyor. 1997 yılında kaybı olan firmalardan,Nissan ve Mazda henüz zarar etmezken, Mitsubishi firması geçtiğimiz yılı 845 milyon dolar zararla kapattı. 1990 yılında 13.5 milyon otomobil üreten Japon otomotiv sanayi, 1997 yılında 11 milyon sınırını aşamadı.Yine 1996 'da iç pazarda 5.4 milyon olan yeni araç satışı da 1997'de 4.8 milyona düştü.

Toyota ve Honda firmaları ise Amerikan pazarında atağa kalkarak satışlarını artırdılar. Geçen yıl Toyota Amerikan pazarına satışını yüzde 6.5 oranında artırırken, Honda yüzde 12'lik bir artış oranı yakaladı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!