Japon Mazda artık Avrupalı

Güncelleme Tarihi:

Japon Mazda artık Avrupalı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2003 01:45

Mazda6’ya benzerliğiyle dikkat çeken Mazda2’nin test sürüşleri Barcelona’da yapıldı. Avrupalı tüketiciler için tasarlanan ve Avrupa’da üretilen Mazda2, sportif görünümü ve mükemmel yol tutuşuyla öne çıkıyor. Mazda2, yılın ikinci yarısında Türkiye’ye gelecek.

MAZDA'nın yeniden güçlenme stratejisi ‘‘Milenyum Planı’’nın ikinci ürünü olan Mazda2, Avrupa'lı tüketicilerin ihtiyaçları göz önüne alınarak, Avrupa'da tasarlanan ve Avrupa'da üretilen ilk Mazda modeli oldu. Mazda Motor, bu yeni modeliyle birlikte Avrupa'da yeni bir sayfa açıyor. Mazda2, İspanya'da Valencia fabrikasında üretiliyor. Mazda2'nin Avrupa pazarı için planlanan yıllık üretim miktarı 40 bin adet.

Mazda Motor, yeni modeli Mazda2'nin test sürüşünü geçtiğimiz günlerde İspanya Barcelona'da gerçekleştirdi. 8 ülkeden 60'a yakın otomotiv gazetecisinin katıldığı test sürüşünde, Mazda2'nin sürüş performansını tanıma şansına sahip olduk.

Mazda2, Avrupa'da Yılın Otomobili yarışmasında ikinci olan Mazda6'nin izlerini taşıyan bir model. Özellikle ön görünümü Mazda6'nın bir kopyası... Çekik gözlü farlar, ilk bakışta göze çarpan Mazda logosunun da içinde bulunduğu ızgara, tampondaki siyah ızgara ile sis farları ve motor kaputundaki çizgiler Mazda6'dan alınmışa benziyor. Sportif çizgilere sahip Mazda2, bu haliyle insanda direksiyona geçme isteği uyandırıyor. Zaten Mazda Motor, yeni modeliyle 25-35 yaş arası evli çiftler ve gençleri hedefliyor.

Yandan ve arkadan bakıldığında ise Mazda2, B segmentinde yer alan küçük bir model değil, daha üst sınıf bir model olarak görülüyor. Gerçektende otomobil MPV tarzı otomobiller gibi yüksek bir tavana sahip. Yüksek tavan yapısı, otomobilin iç mekanında ferahlık sağlıyor.

Mazda2'nin iç mekanında da abisi Mazda6'nın izlerini görmek mümkün. Öncelikle Mazda6'da bulunan gösterge tablosu ve orta konsolde bulunan klima, radyo ve CD çalardan oluşan grup, Mazda2'de de bulunuyor. Gümüş kaplama bu grup, otomobilin iç mekanında sportif bir hava yaratıyor. Yine Mazda6'da bulunan orta konsolün hemen üstündeki açılır kapanır göz de, Mazda2'de kullanılmış. Sert dolgu malzemeli koltuklar, sürücü ve yolculara yeterli sırt ve yan desteği sağlıyor. Mazda2'nin iç mekanında kullanılan malzeme kalitesi de dikkat çekici. bu otomobile üst sınıf bir hava veriyor.

Mazda2'nin, 1.2 lt. 75 beygir, 1.4 lt. 80 beygir ve 1.6 lt. 100 beygir benzinli ve 1.4 lt. 68 beygir dizel olmak üzere dört farklı motor seçeneği bulunuyor. Mazda2'de iki aşamalı açılan sürücü, yolcu havayastıkları, yan havayastıkları ve hava perdeleri, EBA, ABS, EBD ve DSC standart olarak bulunuyor.

Mazda2'nin test sürüşü sırasında en dikkat çeken özelliği ise yol tutuşu oldu. Yüksek hızlarda girilen virajlarda yol çizgisinden kopmaması ve direksiyon tepkisini anında hissettirmesi gibi özellikler, Mazda2'nin en büyük avantajları oldu. Mazda2'nin motor performansı B segmenti için yeterli görülüyor. Ancak vitesin konumu, sürücünün rahat vites değişikliği yapmasına ve hangi viteste olduğunu anlamasını zorlaştırıyor.

2003 yılında Avrupa’da 210 bin adet otomobil satışı hedefleyen Mazda Motor, Avrupa'daki toplam satışlarının yüzde 14'ünün Mazda2 olmasını bekliyor. Mazda, yeni modeliyle B segmentinde orta vadede yüzde 2 pazar payı elde etmeyi hedefliyor. Avrupa’da mart ayından itibaren bazı ülkelerde satışına başlanacak olan Mazda2, Türkiye’ye yılın ikinci yarısında gelecek.

Modacı gözüyle Micra

Dünyaca ünlü 11 moda evinden değişik tasarımcıların oluşturdukları ekipler 11 Micra'ya kendi tasarımlarını ve dizaynlarını yansıtarak farklı bir çalışmaya imza attılar. Söz konusu modacılardan Yves Saint-Laurent yeni Micra'yı aşk ile donattı. Laurent çalışmasında kadın vücudundaki ince hatları yansıtan yılın tasarımını Yeni Micra'ya uyguladı. Dior Moda Evi'nin usta tasarımcısı John Galliano'nun Dior'un erotik temaslarını yansıttığı çalışmasında ‘‘Bir grup genç adamın ellerinde yükseltilen kadın imajı ile’’ erotik ve başarılı bir kadını tasvir etti. Tasarımcıların çalışmaları Eyfel Kulesi'nin yakınında Palais de Tokyo'da sergilendi. Dünyaca ünlü modacıların kendi tasarım ve dizaynlarını yansıttıkları Micra'ların bazıları internet üzerinden gerçekleştirilecek ve geliri hayır kurumlarına bağışlanacak olan bir açık artırma ile yeni sahiplerinin olacak. Micra'yı tasarlayan diğer modacıların isimleri şöyle: Sonia Rykiel, Jenan Charles de Castelbajac, Balmain, Viviane Cazeneuve, Marithe, Francois Girbaud, Lesage, Van Cleef and Arpels, Erik Halley ve Jerome Coste...

Otomotiv üretimi yüzde 80 arttı

Otomotiv sektörü 2003 yılına hızlı bir üretim artışıyla başladı. Sektörün üretimi, ihracattaki artışa paralel olarak yüzde 80'lik hızlı bir büyümeyle 32 bin adeti geçti. Otomotiv Sanayii Derneği'nin (OSD) verilerine göre, otomotiv sektörünün ocak ayındaki toplam üretimi 32 bin 239 adet olarak gerçekleşti. Sektörün üretiminde, geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 80'lik artış gözlendi. Ocak 2002'de otomotiv sektöründe 17 bin 905 adetlik üretim yapılmıştı.

Otomobil üretiminde ocak ayında yüzde 40'lık artış yaşandı. Bu hızlı artışla birlikte sektörün üretimi, geçen yılki 12 bin 194'lük düzeyinden bu yıl 17 bin 93'e çıktı. Ticari araç üretimi yüzde 173'lük rekor artışla 5 bin 24'ten 13 bin 722'ye yükseldi. Kamyonet üretimi yüzde 183 artarak 11 bin 996'ya, büyük kamyon üretimi yüzde 107 artarak 461'e, midibüs üretimi yaklaşık 4 kat artarak 414'e, minibüs üretimi yüzde 134 artarak 372'ye, otobüs üretimi yüzde 69 artarak 266'ya, küçük kamyon üretimi de yüzde 31 artarak 213'e ulaştı. Traktör üretimi ise yüzde 107 artarak 1424 adet oldu.

F&B Rover’ın yeni distribütörü oldu

F&B Otomotiv, MG ve Rover otomobillerinin yeni Türkiye distribütörü oldu. Distribütörlük anlaşması, MG Rover Uluslararası Pazarlar Satış ve Pazarlama Direktörü John Tweed, Avrupa Bölge Müdürü Jonathan Ryan ve F&B Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sabancı'nın katıldığı bir törenle imzalandı. İlk etapta Rover'ın 25, 45, 75 ve 75 Tourer modellerinin ve MG'nin TF, ZR, ZS, ZT ve ZT-T modelleri Türk otomobilseverlerin beğenisine sunulacak. Her iki markanın pazara sunulacak yeni modelleri de Avrupa ile aynı anda Türkiye pazarına tanıtılacak.

Temsa Avusturya'ya otobüs ihraç etti

Temsa'nın 2002 yılında bin adedin üzerinde otobüsten oluşan bir filoya sahip olan Postbus (Avusturya Posta Otobüsleri İdaresi) firmasına gerçekleştirdiği 5 adetlik Temsa Safari yolcu otobüsü satışı, 2002 yılı başında 60 adetlik filo satışan dönüştü. Postbus'un açtığı ihaleye, üretimini gerçekleştirdiği Temsa Safari Intercity yolcu otobüsleri ile katılan Temsa, Mercedes-Benz, Irisbus, Man, Volvo, Neoplan gibi markaları geride bırakarak, Postbus firmasına 60 adetlik filo satmayı başardı.

Temsa'nın ürettiği otobüsler, Fransa, Belçika, Hollanda, Macaristan, Hırvatistan, Luksemburg, Almanya ve Avusturya gibi Avrupa ülkelerinde kullanılıyor. İhracat alanındaki atılımlarıyla Türk ekonomisine de katkıda bulunan Temsa, çalışmalarıyla 2002 yılında ‘‘OSD İhracat Başarı Ödülü’’ne layık görülmüştü. Temsa Safari Intercity; Temsa'nın esnek üretim anlayışı çerçevesinde, Avrupa pazarlarına yönelik olarak değişik marka, tipte motor ve yürüyen aksam gibi ekipmanlarla gerçekleştirdiği üretim faaliyetlerinin ürünü.

Honda Civic'e makyaj

Mart 2003 ayında satışa sunulacak yerli üretim Honda Civic modelinde iç döşeme dizayn ve renkleri tamamen yenilendi. Mavi ve pembe renklerin hakim olduğu optitron göstergeler, tek parça orta konsol, sportif arka stop lambaları, arka disk frenler yeniliklerin başında geliyor. Aracın dış özelliklerinde sunroof ve güçlendirilmiş arka süspansiyon da yenilikler arasında bulunuyor. 3 yıl/100 bin km. garanti ile satılan Civic'lerin LS ve ES olmak üzere iki versiyonu var.

SOL ŞERİT

OPET'in madeni yağ şirketi Rom, yeni yıla yeni yüzle girdi. Rom Madeni Yağ A.Ş., Opet Madeni Yağ ambalajlarında değişiklik yaparak, piyasaya yeni yüzleri ile çıktı. Yaklaşık 6 ayda tamamlanan ambalaj ve etiket tasarım, kalıp oluşturma ve baskı aşamaları sonucunda, tüm ürünler yeni ambalajları ile pazara sunuldu.

ULUSLARARASI Karayolu Taşımacıları Birliği (IRU) tarafından seçilen ‘‘yılın en başarılı profesyonel sürücüsü’’ ödülüne, 53 yıllık profesyonel sürücü olan Raif Çelik Çiçekozman layık görüldü. Uluslararası Nakliyeciler Derneği'nin Genel Kurulu'nda düzenlenen törende, yılın en başarılı şoförü seçilen Raif Çelik Çiçekozman'a 2 bin 500 dolarlık BP-UND ödülü verildi. Çiçekozman, 9 milyon km. yol yaparak bu ödülü kazandı.

TOTAL Oil Türkiye'nin 30 Nisan 2003 tarihinde sona erecek kompanyasında, tüketicilere seçenekli hediyeler sunuluyor. Lipton Çay & Knorr Çorba Kampanyası ile Total Oil Türkiye, soğuk kış günlerinde tüketicilerin içini ısıtıyor. Kampanya için özel olarak tasarlanan Lipton paketlerinde 4 adet Lipton Yellow Laber bardak çay poşeti ve 2 adet Lipton Earl Grey bardak çay poşeti bulunuyor. Knorr paketlerinde ise üç adet mantarlı, domatesli veya tavuklu Knorr Çabuk Çorba poşeti yer alıyor.

BENDIX, ‘‘Gold Line’’ disk fren balatalarından sonra ‘‘Gold Line’’ fren diski de Türkiye'de yenileme pazarına sunuldu. Sadece yerli araçlar için üretilen Bendix ‘‘Gold Line’’ fren diski, titreşimi engelleyici özel bir kimyasal alaşıma sahip olduğu için titreşim problemini ortadan kaldırıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!