İzmit’e ‘Hollywood’ kuruldu, 81 ilin ‘bilim merkezi’ olacak

Güncelleme Tarihi:

İzmit’e ‘Hollywood’ kuruldu, 81 ilin ‘bilim merkezi’ olacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2011 00:00

Türkiye’nin Hollywood’dakilere benzer film stüdyolarını kurmak için Kocaeli’nde (İzmit) ilk adımın atıldığını belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Kocaeli’nde film stüdyoları kurulmaya başlandı. Hollywood filmleri hep stüdyoda çekildi. Bir endüstri ortaya çıkarmışlar. Türk dizilerinin çok fazla ülkede izleniyor olması bizi de hareketlendirdi” dedi.

Haberin Devamı

BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, ABD temasları kapsamında Los Angeles’da bulunan Universal Film Stüdyoları’nı ziyaret etti. Türkiye’nin Hollywood’daki gibi kendi stüdyolarını kurmak için Kocaeli’nde (İzmit) ilk adımın atıldığını belirten Ergün, “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından eski Seka arazisi olarak bilinen alanda 1500 dönümlük film stüdyoları kurulmaya başlandı. Hollywood filmlerinin tamamı stüdyoda çekildi. Bizse o filmlerde bambaşka bir dünya görüyoruz. Bir endüstri ortaya çıkarmışlar. Türk dizilerinin çok fazla ülkede izleniyor olması bizi de hareketlendirdi. Kocaeli’de kurulan stüdyolarda TRT ile Osmanlı dizisi çekiyorlar” dedi.

Dekor ve kostüm merkezi
“Bu sektör doğarken, sadece bir sanatsal faaliyet değil, bir endüstriye nasıl dönüşebilir, bunun çalışmasını yapmak lazım” diyen Ergün, Kocaeli’de stüdyoların yanı sıra dekor ve kostümleri yapan merkezlerin de olacağını ve buraların zamanla turizm merkezi haline geleceğini söyledi. Ergün, “Film stüdyosunun endüstriye dönüşüyle alakalı bir ön araştırma yapma imkanına sahip olduk. Yerel yönetimlerin bu konudaki çalışmaları neler olabilir, bu endüstriye bizim katkımız ne olabilir? Televizyonlar da bu işin içinde olmalı. Bu açılardan da belki zaman içinde maliyet avantajı sağlayacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

81 ile bilim merkezi geliyor
ABD temasları kapsamında San Francisco’daki Exploratrium Bilim Merkezi’ni de ziyaret eden Ergün, hükümetin desteği ve belediyelerin işbirliği ile Türkiye’nin 81 iline bilim merkezleri kurulacağını açıkladı. Konya, Kocaeli ve Bursa gibi illerde açılış hazırlıklarının yapıldığını belirten Ergün, bilim merkezlerine destek vermek isteyen şirketlerin yaptıkları katkının vergiden düşüleceğini söyledi.

Çocuklar bilimle tanışsın
Ergün, 2023 vizyonuna “81 ile bilim merkezi” projesinin ekleneceğini belirterek, şunları söyledi: “Çocukların küçük yaşta bilimle tanışması, Türkiye’den teknolojik icatların çıkmasını sağlar. Intel’in CEO’su Paul Otellini 16 yaşında Exploratrium Bilim Merkezi’nde çalışmış. Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey de bu merkezin yönetiminde. Türkiye’nin 2023 vizyonuna ‘81 ile bir bilim merkezi’ projesini de ekleyeceğiz.”

Haberin Devamı

TÜBİTAK’a buluşları ticarileştirecek yeni model geliyor

TÜBİTAK’ın önemli icatlar yaptığını ancak bunları ticarileşemediğini anlatan Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, bu nedenle kurumun bu alanda yeniden yapılandırılacağını söyledi. Ergün, TÜBİTAK’ın bir taraftan araştırmalarına devam ederken, bir taraftan da ortaya çıkan yeni buluşları ticarete dönüştürecek bir alanın yaratılacağını söyledi. Ergün, kurumun ticarileştirme sürecinde, patent başvuruları ve sektör ile görüşmeler yapacağını belirterek, şöyle konuştu: “Araştırmasını yapıp kullanamadığı ürünler var. Üç yıl boyunca bozulmayan yemekler var. Bu alanda üç yıl boyunca araştırma yapmış. Dolma gibi üç yıl boyunca bozulmayacak yemekler geliştirmiş. Ancak sanayiye aktaramamış.
Rafta kalmış. Asker de şimdi ithalini kullanıyor. Bunların rafta kalmaması gerekiyor. Böyle ürünler afet zamanlarında da kullanılabilir. TÜBİTAK’ın teknoloji transfer etmesi gerekir. Bazı enstitüler yapılan araştırmaların transfer merkezi olarak kullanılacak.”

Haberin Devamı

Belediyeler mekan oluşturacak

ÇOCUKLARIN temel bilim kurullarını dokunarak ve görerek öğrenmeleri gerektiğini belirten Nihat Ergün, şöyle konuştu: “Önemli olan küçük yaşta beliren ‘neden’ sorusu. Bu soruyla tetiklenen beyinler bilime ışık tutan birçok buluş yapıyor. Gelecek için bu şart. Dünyada bunun örnekleri çok fazla. Biz geç kaldık mı diye düşünebiliriz ancak iyi bir şey yapmak için hiçbir zaman geç kalınmış sayılmaz. Gaziantep’te küçük bir merkez açıldı. Konya’nın inşaatı sürüyor. Bursa hazırlanıyor. Kocaeli’de Seka’nın eski fabrikasında kurulmak üzere, 2014’te açılacak. Belediyeler mekan oluşturacak. Biz de TÜBİTAK üzerinden sergi alanındaki aletleri oluşturacağız. Bunların bir kısmını yerli üretip bir kısmını ithal edeceğiz.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!