İzmir limanı özelleştirmesi yargıya taşınacak

Güncelleme Tarihi:

İzmir limanı özelleştirmesi yargıya taşınacak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2007 10:33

Liman-İş Genel Başkanı Raif Kılıç, İzmir Limanı özelleştirmesini yargıya taşıyacaklarını bildirdi.

Haberin Devamı

Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, İzmir Limanı özelleştirmesiyle ilgili olarak, “2005 yılı Kasım ayında başlayan teklif verme süresinin neden uzatıldığının, Rekabet Kurumu kararında aksi açık olmasına rağmen Mersin Limanı ihalesini kazanan PSA-AKFEN Grubu'nun ihaleye neden girdiğinin kamuoyuna açıklanması gerektiğini” dile getirdi.

Türkiye'nin en büyük iş kapasitesine sahip olan ve 2006 yılı net karı 70 milyon dolar olan İzmir Limanı'nın 1 milyar 275 milyon dolarla çok yüksek bir rakama özelleştirildiğini söylemenin “süreci çarpıtmak olduğunu” öne süren Kılıç, şunları kaydetti:

“Düz hesapla kapasitenin aynı kaldığı varsayımıyla limanın 49 yıl sonunda elde edeceği kar 3 milyar 430 milyon dolardır. Kaldı ki, kamuoyundan gizlenen ihale şartları belgesinde limanın şu anda kullanılmayan sahalarının farklı amaçlarla da kullanılmasına olanak sağlayan düzenlemeler mevcuttur. Limanın TCDD tarafından yaptırılan değer tespit rakamı 8 milyar dolardır. Bu nedenle TCDD İzmir Limanı açık bir şekilde peşkeş çekilmiştir.

Haberin Devamı

Bu ihale ile ilgili olarak Global Holding'in Kuşadası Limanı'na ortak olduğu unutulmamalıdır. Rekabet Kurulu İzmir Limanı ihalesine yolcu taşımacılığı yapıldığı için kısıt koymuştur. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı bunu da göz ardı etmektedir. 2003 yılının Aralık ayında Ofer-Kutman ve Hamdi Akın ile yapılan ve kamuoyuna yansıyan görüşmeler hala unutulmamıştır. Şimdi Galataport da Ofer'e mi verilecek?”

Ortadoğu'da yaşanan gelişmeleri görmezden gelip limanları satmakta direnmenin hesabının, bu kararı veren siyasi iktidardan bir gün mutlaka sorulacağını ifade eden Kılıç, “Sendikamız hukuka aykırı olduğunu düşündüğü İzmir Limanı özelleştirme ihalesini en kısa sürede yargıya götürecek ve gerek yasal gerekse meşru bütün haklarını kullanacaktır” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!