İzlanda’dan yayılan kül bulutu, AB’nin İstanbul’daki zirvesini de vurdu

Güncelleme Tarihi:

İzlanda’dan yayılan kül bulutu, AB’nin İstanbul’daki zirvesini de vurdu
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2010 00:00

İzlanda’daki yanardağın yarattığı kül bulutu Avrupa’da hava trafiğini durdururken, Türkiye’de düzenlenecek Avrupa ülkelerinden katılımcıların olacağı toplantıların iptal edilmesine veya ertelenmesine yol açtı. TİSK’in Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi toplantısı 12 üyesinin katılamaması nedeniyle ertelendi.

Haberin Devamı

İZLANDA’daki Eyjafjallajökull yanardağının yarattığı kül bulutunun etkisiyle Avrupa’da hava trafiğinin kapanmasıyla, turist hareketini frenledi, ancak Türkiye’deki turistlerin de ülkelerine dönememesi nedeniyle turizmde ‘denge’ oluştu. Nisan ayında İstanbul’daki bir çok otel yüzde 100 doluluğa ulaştı. Buna karşın yakın zamanda düzenlenecek toplantı ve kongreler tehlikeye girdi. Avrupa ülkelerinden katılımcıların olacağı toplantıların iptal ve erteleme talepleri otellere ulaşmaya başladı. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) 19-20 Nisan tarihindeki Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi de ‘kül bulutu’na takıldı.
AB üyeleri katılamıyor
Türkiye - Avrupa Birliği Karma İstişare Komitesi’nin (Türkiye-AB KİK) İstanbul Point Otel’de yapılacak 28’nci toplantısı, komitenin AB kanadının İngiltere, Fransa, Almanya, Polonya, İsveç, İrlanda, Finlandiya, Hollanda, Danimarka ve Belçika’dan gelecek üyelerinin katılamaması nedeniyle ertelendi. TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, üyelerin yüzde 80’inin katılamayacak olması nedeniyle toplantıyı gerçekleştiremediklerini belirterek, şöyle konuştu: “Toplantıya katılacak 18 üyenin 12’si gelemeyeceğine dair bilgi verdi. Yunanistan, İtalya ve Kıbrıs’tan gelecek 8 üyemiz kaldı. İngiliz Eşbaşkan ile görüşüp, genel sekreterin de onayını alarak erteledik. Tarihini kararlaştıracağız. Mayıs sonu, haziran ayını düşünüyoruz. Kongre yemeğini İstanbul Modern’de yapacaktık ama iptal oldu. Otelde rezervasyonlarımızı iptal ederken de sıkıntı yaşamadık. Doğal afet olarak görüldüğü için sıkıntı olmadı.”
Zararımız olmuyor
Point Otel yetkilileri, uçuşların gerçekleştirilememesi nedeniyle yoğunluğuun arttığını belirterek, “Ciddi bir rezervasyon iptali olmadı. Münferit iptaller ve TİSK’in toplantı iptali geldi. İptallerin 10-15 bin Euro’luk zararı oldu ancak bunun dengelemesi de gerçekleşti. Çünkü ülkelerine dönemeyen turistler nedeniyle doluluğumuz artıyor. Bize yansıyan herhangi bir zarar yok” diye konuştu.
Toplantılar ertelenecek
Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, Avrupa’dan turistler gelemediği gibi, Türkiye’deki turistler de ülkelerine dönemediği için turizmde bir denge olduğunu belirterek, “Otellerin boş kalması söz konusu değil. Çarşamba gününde dolulukları neyse, o şekilde devam edecekler veya dolulukları artacak. Nisan, İstanbul için en kuvvetli aylardan biri. Oteller yüzde 80 doluluk bildiriyorlardı. Ancak İstanbul’daki bir çok toplantı ve kongre büyük ölçüde etkilenir. Bir kısmı ertelenir, bir kısmı iptal edilir” dedi.

Haberin Devamı

20 bin turist eve dönemedi Antalya’da kaldı

Haberin Devamı

AKDENİZ Turistik Otelciler Birliği Başkanı Sururi Çorabatır, Türk Hava Yolları ve Antalya Havaalanı yetkilileri ile koordineli çalıştıklarını belirterek, “Antalya’daki mevcut müşterilerimize problem yansıtmamaya çalıştık. Eğer uçuş kesin değilse otelden transfer yapmadık. Yanardağın kül püskürtmeye başladığı günden bu yana 18-20 bin yolcu Antalya’dan ayrılamadı. Otel, acenta ve müşteri arasında maddi boyutlarında problem olmadan çözülebileceğini düşünüyoruz. Mağduriyeti memnuniyete çevirmeye çalışıyoruz. Yaşanan olay sadece turizmi etkileyen olay değil. Eğer sezonun ortasına rastlasaydı etkileri o zaman tartışılırdı. Sezon başlangıcı oldugundan dolayı çok az etkileneceğini düşünüyorum” diye konuştu.

Haberin Devamı

AB maliye bakanlarına ‘Madrid-Paris özel oto ile 4 bin Euro’ önerisi

İzlanda’daki Eyjafjallajökull yanardağının kül püstürtmesinden kaynaklanan hava trafiği krizi, Avrupa Birliği maliye bakanlarının ve Merkez Bankası Başkanlarının Madrid’deki toplantısında da bazı iptallere neden oldu.
Maliye bakanları ve merkez bankası başkanları 2 gün süren toplantı sonrasında bir an evvel ülkelerine dönmek için daha önceden palanlanan basın toplantısı ve ikili görüşmelerini iptal ettiler.
Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde ve Alman Maliye Bakan Yardımcısı Joerg Asmussen, Yunanistan’ın borç krizini konu alan basın toplantılarını iptal ederek bir an evvel ülkelerine dönmeyi istediklerini bildirdi.
Bakan ve merkez bankası başkanlarını konuk eden Madrid’deki oteller bu krizi fırsata çevirdi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean Claude-Trichet ve bir çok maliye bakanın kaldığı Madrid’teki The Intercontinental Oteli, Madrid’ten Paris’e 4 bin Euro’ya şoförlü araç kiralayabileceğini duyurdu.
Küllerin her geçen dakika daha fazla ülkenin hava sahasına yayılması ve İspanya’dan Avrupa ülkelerine olan tüm tren seferlerinde yer kalmamış olması otellerin sunduğu şoförlü hizmetin üst düzey yetkililerece rağbet göreceğini gösterdiği belirtiliyor.
Madrid’teki AB toplantısına 27 AB ülkesi’nin maliye bakanı ve merkez bankası başkanları ile son günde Asya kıtasını ilgilendiren bir oturum nedeni ile bazı Asya ülkelerinin finans sektörü üst düzey yetkilileri katılmıştı.

Haberin Devamı

   

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!