İTO'dan sağda birleşmeye Adalet Partisi formülü

Güncelleme Tarihi:

İTOdan sağda birleşmeye Adalet Partisi formülü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Mehmet Yıldırım, ANAP ve DYP'nin bir yıl içinde Adalet Partisi adı altında birleşerek merkez sağı bütünleştirmesini önerdi. Yıldırım, İTO olarak hükümet tercihlerinin ise DSP, ANAP ve DYP koalisyonu olduğunu söyledi. Türkiye'nin siyasi partiler yasasını değiştirmemesi, lider sultasından kurtulmaması halinde 2000'li yıllara ancak bir Şark Devleti olarak gireceğini savundu.

CHP'nin Türkiye'de en demokratik, en teşkilatlı partisi olduğunu söyleyen İTO Başkanı Yıldırım, ‘‘DSP yarı Bülent Bey'in yarı Rahşan Hanım'ın partisi. Allah gecinden versin Bülent Ecevit'ten sonra DSP diye bir şey kalmaz. Ama CHP kuruluşundan beri altı başkan değiştirdi. CHP'ye haksızlık yapılıyor’’ dedi. Yıldırım, birleşme formülünü şöyle anlattı:

NİYETLERİ YOK

DYP ve ANAP içinde parti genel başkanlarına çekilmeleri yönünde baskı var. Bana göre liberal görüşün bu iki temsilcisi olan parti, bizim oylarımıza ihanet etti. Seçimdeki yenilgiden sonra bu başkanların çekilmesi isteniyor. Biri diyor ki önce öteki gitsin, diğeri diyor ki o gitmeden ben gitmem. Hiç birinin gitmeye niyeti yok.

Delege sistemini değiştirmediğimiz sürece, siyasi partiler yasası değiştirilmedikçe bu liderlerin gidecekleri yok. Yine lider sultasına kaldık. DYP'den üç ANAP tan üç kişi ve dışarıdan tarafsız bir siyasinin katılımıyla 7 kişilik bir komisyon oluşturulsun. Bu komisyon partileri birleşmeye hazırlasın. Bir yıl içinde her iki parti de ilçe kongrelerini yapsınlar. Sonra merkez sağda birleşme için Genel Kongre'ye gidilsin.

Bu 7 kişi Genel kongre'de aday olmayacak. Tansu Hanım da Mesut Bey de dileyen herkes bu kongrede Genel Başkanlığa aday olabilir. Artık merkez sağı birleştirmek lazım. Herkes liderlik kavgasına girdi. Köksal Toptan bir yerden, Mehmet Ağar bir yerden mücadele ediyor. Toptan milletvekili mi ki aday oluyor. Bence Mehmet Ağar daha haklı, çünkü aldığı oylar var.

GÜÇ SANDIKTA

Güç vatandaştan, sandıktaki oydan alınır. Ben de sandıkta adaleti sağlayalım diyorum. Çünkü bu sistemde hangi lider çekilirse çekilsin tabanda birleşmenin imkanı yok. Çiller de, Yılmaz da Başbakanlık yaptılar, Ama bir türlü lider olamadılar.

Bunlar olurken her iki parti de Genel Başkanları hariç DSP'nin kuracağı hükümete bakan versin. Bizim görüşümüz, DSP-ANAP-DYP yani DSP merkez sağ AP koalisyonunun kurulması yönünde. Türkiye 2 binli yıllara siyasi yapısını oturtarak, merkez sağı birleştirerek girmeli. Aksi taktirde 21. yüzyıla Şark Devleti olarak gireceğiz.

DSP, kurumlaşmış bir parti değil, Ecevit partisidir. Yarı Bülent Bey'in yarı Rahşan Hanım'ın partisidir. Allah gecinden versin Bülent Bey'den sonra ortada DSP diye bir şey kalmaz. Artık Türkiye'de Tansu'nun Partisi'ne, Mesut'un Partisi'ne, Ecevit'in Partisi'ne değil kurumlaşmış partilere ihtiyaç var. CHP bu anlamda en kurumlaşmış, teşkilatı olan parti.

300 bin üyesiyle Türkiye'nin en büyük ticaret odası olan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Mehmet Yıldırım, DYP ve ANAP'ın bir yıl içinde birleşerek, merkez sağda Adalet Partisi'ni (AP) oluşturmalarını önerdi. Yıldırım, AP'nin kuruluşunun tamamlanmasını beklemeden ANAP ve DYP'nin, DSP ile koalisyon kurmasını istediklerini de söyledi.

Birleşme nasıl olacak?

ANAP'tan üç, DYP'den üç ve dışarıdan bir siyasinin katılımı ile bir komisyon oluşturulacak. Bu komisyon, AP'nin kuruluşu ile merkez sağdaki bütünleşmenin hazırlıklarını yapacak.

Bu hazırlıklar sürerken, Mesut Yılmaz ve Tansu Çiller hariç her iki parti de DSP'nin kuracağı hükümete bakan verecek. Böylelikle şimdiden DSP-AP koalisyonu kurulmuş olacak. Ancak, birleşme hazırlıklarını yürüten komisyon üyeleri bu hükümette bulunamayacak.

DYP ve ANAP bir yıl içinde kendi ilçe kongreleri ve olağan kongrelerini yapacaklar. Bir yıl sonra da her iki merkez sağ parti ortak kongreye giderek AP'nin kuruluşunu gerçekleştirecek. Bu kongrede isterlerse Mesut Yılmaz da, Tansu Çiller de aday olabilecek. Kazanan bilğinin gücü ile merkez sağa lider olacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!