İTO'dan Maliye'ye ‘kazı yavaş yolun’ çağrısı

Güncelleme Tarihi:

İTOdan Maliyeye ‘kazı yavaş yolun’ çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

Yüksek düzeyde vergi ödeyen ve ihracat yapan üyelerini ödüllendirmek için dün bir tören düzenleyen İstanbul Ticaret Odası'nın Meclis Başkanı Atalay Şahinoğlu, yeni vergi yasasını eleştirerek, Maliye Bakanlığı'na ‘‘kazı yavaş yolun’’ çağrısında bulundu.

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) yüksek düzeyde vergi ödeyen ve ihracat yapan üyelerini ödüllendirdiği törende konuşan Meclis Başkanı Atalay Şahinoğlu, Maliye Bakanı Zekeriya Temizel'i peşin vergi konusunda ikna edemediklerinden yakınarak, ‘‘Biz vergi kanunu kaldırın demiyoruz. Kazı yavaş yavaş yolalım. Kademeli geçiş yapalım’’ dedi.

Törene katılan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel de işadamlarının Vergi Kanunu ile ilgili şikâyetlerine destek verdi. Demirel, Maliye Bakanı Zekeriya Temizel'in de katıldığı ödül töreninde, İTO Meclis Başkanı Atalay Şahinoğlu ile Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım'ın Vergi Kanunu ile ilgili eleştirilerini dinledi. Bu arada, uzun süredir Mehmet Yıldırım'ın sert eleştirilerine maruz kalan Maliye Bakanı Temizel de, ‘‘Ödüllendirilmek istiyorsanız sakın vergi kanunu hazırlamayın. Ama bu devlete hizmettir, riskleri üzerinize almanız gerekiyor’’ diye yakındı. Hem işadamlarının şikâyetleri, hem de Temizel'in siteminden sonra söz alan Demirel ise tartışmalara şu yanıtı verdi:

‘‘Vergi alan da, veren de birbirine muhabbetle bakmaz. Fakat, Türk halkı kadirşinastır. Vergi Kanunu başarılı olursa, bunu takdir edecektir. Bu nedenle Sayın Bakanın orta vadede takdir edilmeyi beklemesi gerekiyor. İşadamlarının, İTO'nun vergiyle ilgili endişelerini paylaşmamak mümkün değil. Ancak uygulama aşamasında bazı şeyler düzeltilecektir.’’

Demirel, Rusya'da yaşanan krizin globelleşmeden değil serbest pazar ekonomisinin kurumlarının oturmamasından kaynaklandığını da belirterek, işadamlarına ‘‘Panik yapmayın’’ mesajını verdi. Demirel, ‘‘Asıl Rusya'daki krizin Türkiye'nin ödemeler dengesine yapacağı etkiye dikkat etmek lazım. Pazar ekonomisinden ve rekabetten geri dönmeye kimsenin lüksü yok. Üçüncü yol tartışmaları laftır. İşinize, gücünüze bakın. Beni asıl korkutan paniktir’’ dedi.

Bakan Temizel: Haddinizi bilin

İTO ödül töreninde konuşan Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, İTO Başkanı Mehmet Yıldırım'ın Vergi Yasası'nın devlet ile halkı karşı karşıya getireceği şeklindeki sözlerine sinirlendi. Temizel, bu vergi sisteminin, bu düzenlemelerin özel sektörün önünde bir engel olsun diye değil, özel sektörün bu sistemin içerisinde devamını sağlamak için getirildiğini kaydederek, şöyle konuştu:

‘‘Bugün karşılıklı bakıştığımızda, neredeyse İstanbul Ticaret Odası'nın Başkanı, yüzümüzden gözümüzden ifadeler çıkartmaya çalışıyor. Bir kamu görevlisinin, bir siyasetçinin yüzüyle gözüyle kalkıp böyle ifadeler vermesi haddine mi düşmüş, olur mu öyle şey? Demokratik rejimlerde bunların kesin olarak yeri yoktur. Bunlar tartışılır, konuşulur. Bütün bunların sonucunda ortaya uygulanabilecek bir sistem çıkarılmaya çalışılmıştır.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!