İsviçre, ilk defa kaçak para iade etti

Güncelleme Tarihi:

İsviçre, ilk defa kaçak para iade etti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 1997 00:00

Haberin Devamı

Dünyanın kara para aklama merkezi olarak ünlenen İsviçre, tarihinde ilk defa bir ülkeye para iadesi yaptı. İsviçre 7 yıl önce yapılan talep ve açılan dava üzerine Mali'nin eski Cumhurbaşkanı General Musa Traoe'nin bir yakını tarafından İsviçre'ye kaçırılan 2.6 milyon doları faizi ile birlikte geri verdi.

Bankacılık sisteminin gizliliğe verdiği önem nedeniyle, dünyanın kara para aklama merkezi olarak bilinen İsviçre, tarihinde ilk kez bir ülkeye para iadesi yaptı. İsviçre 7 yıl önce yapılan talep ve açılan dava üzerine Mali'nin eski Cumhurbaşkanı General Musa Traoe'nin bir yakını tarafından İsviçre'ye kaçırılan 2.6 milyon doları faizi ile birlikte geri verdi.

Mali basını eski Cumhurbaşkanı Musa Traore ve yakınlarının yurt dışına kaçırdığı paraların toplam 250 milyon dolar civarında olduğunu ve İsviçre tarafından hazineye iade edilen miktarın kaçırılan toplam paraya kıyasla ancak yüzde 10'u civarında bulunduğu bildirildi.

Musa Traore 1191 yılında Mali'de meydana gelen bir ayaklanma sonucu iktidardan devrilmiş ve ‘‘cinayet’’ işlemekle suçlanarak idam cezasına çaptırılmış, fakat iktidara gelen ve şu anda Cumhurbaşkanlığı görevini sürdürmekte olan Alfa Ömer Konare eski başkanın cezasını müebbet hapse çevirmişti. Geçenlerde İsviçre’de bulunan Kongo-Kinsasa Dışişleri Bakanı da ülkenin eski başkanı Maraşal Mobutu'nun yurt dışına kaçırdığı paraların sadece 4 milyon dolarının bulunduğunu belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!