İşverenden IMF'ye destek

Güncelleme Tarihi:

İşverenden IMFye destek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2006 14:56

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Tuğrul Kudatgobilik, IMF'nin Türkiye'deki işgücü piyasalarına yönelik eleştirilerine destek verdi. TİSK'in aynı eleştirileri yıllardır ifade ettiğini belirten Kudatgobilik, Türkiye'deki işsizliğin çözümünün işgücü piyasalarında reform yapmaktan geçtiğini bildirdi.

Kudatgobilik IMF'nin işgücü piyasalarına ilişkin olarak dile getirdiği ücretler üzerindeki yüklerin azaltılması, esnek işgücü piyasası uygulamalarına gidilmesi, kıdem tazminatı ve diğer maliyet unsurlarının rekabet edilen diğer ülkeler düzeyine indirilmesi gibi konuların TİSK tarafından yıllardan beri ifade edildiğini belirtti. Bunların yapılmaması nedeniyle Türkiye’de işsizliğin temel sorun olarak tüm heybetiyle durduğu ileri süren Kudatgobilik, OECD ülkeleri arasında “en yüksek” işgücü maliyeti, “en yüksek” kıdem tazminatı, “en katı” işgücü piyasası gibi engellerin Türk çalışma hayatının ve istihdamın gelişmesine engel olduğunu, bu konuda ivedilikle yeni düzenlemelere gidilmesi gerektiğini vurguladı. Kudatgobilik şunları söyledi:

“Bütün bu sorunların çözümünde üçlü uzlaşı ve diyalog ön koşuldur. Kazanılmış haklara dikkat edilerek tüm ilgili kesimlerin uzlaşı ve işbirliğiyle Türk çalışma hayatının kanayan yaralarına çözüm getirilmesi gerekmektedir. Türkiye AB’ye üyelik sürecinde hizmet ve sanayi sektörlerinin uluslararası rekabet gücüne fevkalade ihtiyaç duymaktadır. Rekabet gücü kaybı ülkemiz kalkınmasını frenleyerek işsizlik yangınını ne yazık ki sürekli büyütmektedir. İşsizlik yangınının çözülmesi ise işgücü piyasalarında mevcut katılıkların, üçlü işbirliği çerçevesinde dengeli bir şekilde kaldırılmasıyla mümkün olacaktır. IMF’in saptamalarının bir kısmı doğrudur. Ancak reçete, Türk Hükümet- işçi ve işverenin elinde ve uzlaşısında yatmaktadır.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!