Işveren, kadın işçi çalıştırmaz

Güncelleme Tarihi:

Işveren, kadın işçi çalıştırmaz
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2013 01:06

İSO Başkanı Bahçıvan hükümetin kadın istihdam politikasını eleştirdi.

Haberin Devamı

Çalışan kadınlara, ‘doğum yapmaları ve çok çocuk sahibi olmaları’ halinde işverene karşı yeni haklar getirmeyi planlayan hükümete ve kadınlara sanayiciden ilginç bir uyarı geldi. Türkiye’nin en büyük sanayi odası konumundaki İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, “Son dönemdeki düzenlemeler kadınların lehine gibi görünüyor ama bence yanlış bir etkisi olabilir. Genişletilen haklar, kadın istihdamını zorlaştıran adımlardır” dedi. Bu konudaki adımların özellikle kadınlar tarafından daha dikkatli analiz edilmesi gerektiğini söyleyen Başkan Bahçıvan, şöyle konuştu: “Bence buna kadınlar karşı çıkmalı. Böyle giderse, işverenler işe eleman alırken ‘kadın mı erkek mi’ diye düşününce, erkekten yana bir ayrıma gelebilirler. Türkiye’de kadınların işgücüne katılım oranı zaten düşük seviyelerde. Bizim, hem kadın çalışan sayımızı hem kadın girişimci sayımızı artırmamız gerekiyor.”

EĞİTİMDE İSTİKRAR YOK

Ak Parti Hükümeti’nin siyasi ve ekonomik istikrar açısından cumhuriyet tarihinin en iyi hükümeti olduğunu da vurgulayan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, hükümetin eğitim politikalarını ise sert bir dille eleştirdi. Bahçıvan bu konuda da şöyle konuştu: “Katma değeri yüksek kaliteli sürdürülebilir ekonomi ve büyüme için temel sorunumuz, bu hedefe göre bir eğitim altyapısı oluşturamamak.Eğitimde son yıllarda uzun vadeli politika oluşturulduğunu söylemek mümkün değil. Eğitim sorununu ciddi bir reformla uzun vadeli çözemezsek hedeflere ulaşamayız. Birçok alanda en istikrarlı dönemi Ak Parti ile yaşıyoruz ama ne yazık ki en istikrarsız eğitim politikalarını da bu dönemde gördük. 5 bakan değişti ki görev süreleri nerdeyse koalisyon hükümetleri dönemindeki kadar istikrarsız. Ulaştırmaya bakın, Maliye’ye, Enerji’ye hatta sağlığa hepsinde uzun süre aynı bakanları gördük. Ama eğitimde farklıbir durum söz konusu. Hiç kimsenin eğitim sistemiyle bu kadar çok oynama hakkı olmamalı. Bu konudaki sıkıntıları bir öğrenci velisi olarak da bizzat yaşıyorum. Hepimiz Türkiye’nin en önemli sermayesinin genç insan kaynağı olduğunu söylüyoruz ama eğitim politikaları yetersiz.”

BÜYÜME VE CARİ AÇIK

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye’nin yılın 2. Çeyrek Döneminde elde ettiği yüzde 4.4’lük performansın da çok iyi bir rakam olduğunu belirtirken bu başarıya sevinemeden ‘cari açığın yükseldiğini’ hatırlattı. Bahçıvan, “Bu büyüme dünyaya göre çok iyi ama nerden kaynaklandığı ya da kalitesi de artık çok önemli. Büyüme ile cari açık arasında ikilemden kurtulmak zorundayız. Büyümenin karşılığı yükselen cari açık olmamalı. Büyümenin, üretimden beslenen bir büyüme olması gerekiyor. Finans kaynakları bol iken böyle büyüyebiliriz ama finans imkanları azalınca hemen olumsuz etkisi karşımıza çıkıyor. Bu yüzden cari açığın artışı bu yüksek büyüme sevincimizi gölgeledi” dedi. Türkiye’nin yeni bir sanayi politikası oluşturması gerektiğini de savunan Bahçıvan, “Biz bu konudaki dönüşümün en önemli oyuncusu olmak istiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘TEİAŞ’ diye bir despot kurum var

Haberin Devamı

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye’nin enerjide çok yüksek oranlarda dışa bağımlıyken hâlâ güneş ve rüzgâr enerjilerinde yerinde sayıldığını da belirterek, Türkiye Elektrik İletim A.Ş.’nin (TEİAŞ) bu konudaki adımları engellediğini ileri sürdü. Bahçıvan şöyle devam etti: “Bakın bugün Teksas enerjiyi (kaya gazı) çözdü ve bir anda dünyada en çok yatırım çeken bölgelerden biri haline geldi. Çin’e gitmiş bazı sanayiciler bile oraya geri döndü. Nükleer enerji Türkiye için (istenmese de) önemli bir çözüm. Ancak, güneş enerjisi konusunda neden çok yavaş gidiyoruz? Rüzgarı da çok iyi kullanamadık. ‘TEİAŞ’ diye bir kurum var enerji yatırımlarının yavaş gitmesine neden olan da bu despot kurum. Kendilerinin konforundan dolayı ülke için önemli fırsatları geciktiriyorlar. Güneşte, rüzgarda muhteşem kaynak var ama bunları ana hatlara bağlama noktasında sorun çıkarıyorlar. Şu andaki yatırımlarla Türkiye büyümeye devam ederse, gelecek yaz elektrikte başabaş ya da eksiye dönebiliriz. En pahalı elektrik olmayan elektriktir. Türkiye bu boyuttaki bir kamu bürokrasisiyle hedeflerinde zorlanır.”

Haberin Devamı

Dış politikada ‘ekonomi’ye dikkat

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye’nin küresel kriz sürecinde Avrupa Birliği’ne yaptığı ihracatın gerilediğini ve buradaki kayıpların bölge ülkelerle telafi edildiğini hatırlattı ve şöyle devam etti: “Dış politikada ekonomik gerçekleri de dikkate almak gerekiyor. Biz ekonomik başarıda yakın komşularla iyi ilişkilerin etkisini hep söyledik. Bu başarının heba edilmemesi gerekir ve ‘bu konuda dikkatli olunmalı’ diyorum. Şu anda ihracatçılarımızdan, yatırımcılarımızdan bazı kayıplarımızın olduğunu duyuyoruz. Bunu inkar etmek mümkün değil. Umarım bu kayıplar kalıcı olmaz. Savaşın aktörü olmayı da kimse istemez. Tabii ki orada yaşanan insanlık dışı olaylara nötr kalma olanağı da yok. Yüzbinlerce mülteci var. Orada bir insanlık sorunu var. Buna da duyarsız kalınamaz.”

Haberin Devamı

Doğum izni 18 haftaya çıkacak

İlgili bakanlıklarca hazırlanan pakete göre doğum izni 18 hafta olacak. Mevcut durumda 16 hafta.
Doğum izni sonrasında isteyen anneler, çocuk 2 yaşına gelene kadar esnek (öğlene kadar) çalışabilecek.
Konu, Pazartesi günü Başbakan Ali Babacan başkanlığında yapılacak EKK’da yeniden masaya yatırılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!