İstikrar için hizmetteyiz

Güncelleme Tarihi:

İstikrar için hizmetteyiz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2016 21:08

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali “Milli ekonomiye verilen desteğin, çok daha fazla önem kazandığı bu dönemde İş Bankası aynen bu anlayışla, bu zor koşullarda da fonksiyonunu sağlıklı bir şekilde sürdürecektir. Ülke ekonomisinin istikrarı için tüm kaynaklarımızı sonuna kadar kullanacağımızı ifade etmek istiyorum” dedi.

Haberin Devamı

İŞ Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, milli ekonomiye verilen desteğin, çok daha fazla önem kazandığı bu dönemde Cumhuriyet’ten bir yıl sonra kurulan ve milli bankacılığın önderi konumundaki İş Bankası’nın aynı anlayışla, bu zor koşullarda da fonksiyonunu sağlıklı bir şekilde sürdüreceğini ifade ederek, “Ülke ekonomisinin istikrarı için bilançomuzu, imkanlarımızı, kaynaklarımızı, tecrübemizi, maharetimizi, birikimimizi sonuna kadar kullanacağız” dedi. Türkiye İş Bankası tarafından 2008 yılından bu yana düzenlenen, değişen ekonomi ve piyasa koşullarında bölgesel ve uluslararası fırsatların, Türkiye ekonomisinin bugünü ve geleceğine ilişkin fikirlerin gündeme geldiği “İş’le Buluşmalar” toplantılarının 40’ıncısı İstanbul’da gerçekleştirildi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in de katıldığı “Türkiye’nin Rekabet Gücünü Artırmak” başlıklı toplantıda konuşan Adnan Bali, bugünkü İş’le Buluşmalar’ın ayrı bir özelliği bulunduğunu, daha önce bölgesel düzeyde gerçekleştirdikleri toplantıya bu kez Anadolu’nun dört bir yanından, Iğdır’dan, Diyarbakır’dan, Van’dan, Denizli’den katılım olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

3 YIL GERİYE GİTTİ

Bali, özellikle Ortadoğu’da ve bölgede yaşanan sorunların yanı sıra bir insanlık dramına dönüşen mülteci sorunlarının etkisiyle hızlı büyümenin yerini, 2012’den itibaren yüzde 3-4 bandında sınırlı bir büyümeye bıraktığını belirtti. Siyasi istikrar anlamında da Türkiye’nin çok ciddi değişiklikler, belirsizler yaşadığını ifade eden Bali, “2014, 2015 her biri ikişer seçim, artan güvenlik sorunları, sadece bölgemizde de değil, şehirlerimize de yansıyacak şekilde. 2016’da seçimin de geride bırakılmasıyla nispeten daha öngörülebilir bir Türkiye beklerken, ani bir şekilde ortaya çıkan uçak kriziyle bozulan Türk-Rus ilişkileri ve onun ekonomi üzerindeki etkileri, zaten iyi gitmeyen turizm üzerindeki etkiler, bunun genel olarak ekonomiye yansıması... Bütün bunlardan sonra da sanki bu tablonun tek eksiği bir darbe girişimiymişçesine bir de darbe girişimi… 19 yılda geri aldığımız yatırım yapılabilir ülke notu 3 yılda tekrar geri gitti” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

MORALİMİZ BOZULMAZ

Adnan Bali, “Türkiye olumsuz gündemler fazla yaşadığı için, morali bozulacak bir ülke değildir. Bugün iki üç saat zaman farklarıyla çevremizdeki ülkelere baktığımızda 1.5 milyar nüfus, 25 trilyon doların üzerindeki milli gelir, 8 trilyon doların üzerinde ticaret hacmi söz konusu… Bu insanlar aynı coğrafyada aynı saatlerde kalkıp, aynı saatlerde iş yapıyorlar. Bu çok önemli imkandır. Milli ekonomiye verilen desteğin, çok daha fazla önem kazandığı bu dönemde İş Bankası’nın aynen bu anlayışla, bu zor koşullarda da fonksiyonunu sağlıklı bir şekilde sürdüreceğini ifade ediyorum. Ülke ekonomisinin istikrarı için bilançomuzu, imkanlarımızı, kaynaklarımızı, tecrübemizi, maharetimizi, birikimimizi sonuna kadar kullanacağımızı huzurlarınızda tekraren ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Özellikle darbe girişimi sonrasında ‘inanılmaz bir refleks’ gösterildiğini vurgulayan Bali, şöyle konuştu: “Biz o dönemi hiçbir olağan dışı tedbire başvurma gereği duymadan ilk baştan itibaren yönetebildiysek, vatandaşlarımız sayesinde yapabildik. Bu tabii sadece vatandaşımızın yapacağı bir fedakârlık değil. Kurumlara, hepimize görevler düşüyor. Büyük kurumlar olarak, sorumluluğu olan büyük kurumlar olarak bilançolarımızın, bu bilançoların sağladığı imkanların sadece kendi doğrumuz için değil, Türkiye’nin genel doğrusu için kullanılması gerekir. Eğer finansal kurumların bilançoları bir şeye lazım olacaksa, işte bugünlere lazım. Hepimiz, elimizi taşın altına koymalıyız ve 2-3 nesilde zar zor bir araya getirilmiş Türk işletmelerin değerlerini koruyacak şekilde davranmalı, asla acul kararlar alarak bunların çarçur edilmesine neden olmamalıyız. Bankalar olarak kâr yarışı değil feragat yarışı yapmalıyız. İş Bankası olarak bu samimiyet ve kararlılıkla çalıştığımızı ve çalışmaya devam edeceğimizi huzurlarınızda ifade etmek istiyorum.”

Haberin Devamı

Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü. M. Özyeğin’in de bir konuşma yaptığı toplantıda; Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünde KordSAGlobal CEO’su Cenk Alper, Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young, Yonca-Onuk Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Ekber Onuk ve HPE Türkiye Genel Müdürü Güngör Kaymak’ın konuşmacı olarak yer aldığı bir de panel düzenlendi.

BORÇ ÇEVİRMEDE PROBLEM YOK

KUR riskinin değerlendirilmesinde bir başka önemli hususun da döviz kredisi kullanımında öteden beri uygulanan mevzuat çerçevesinde firmaların döviz açığının, genellikle döviz geliri yaratabilen ve kur riskini daha etkince yönetebilen büyük ölçekli kurumsal firmalarda kümelendiğini ifade eden Bali, konuya reel sektörün yurtdışı kaynaklara erişimi bakımından da yaklaşıldığında, yurtdışı finansmana erişim ve borçların çevrilebilirliğinde biraz roll-over rasyoları, ilgi ve iştah düşmekle birlikte kayda değer bir problemle karşılaşılmadığını söyledi. 

Haberin Devamı

VAN’DA YENİ TİCARİ ŞUBE AÇTIK

BÖLGESEL ayırım yapmadıklarını vurgulayan Bali, “Güneydoğu’da terör ve güvenlik sorunları nedeniyle şunu diyebilirsiniz bankacı olarak ‘buradaki faaliyetlerimizi kısalım, şubelerimizi kapatalım.’ Bunlar yapılıyor iken İş Bankası şu anda Van’da ticari şube açıyor. Çünkü şunu görüyoruz biz; insanlar can pahasına onlarla uğraşırken, aynı zamanda bankacılık sistemine Diyarbakır’da, Van’da, Mardin’de insanlar taahhütlerini yerine getirebilecek şekilde sözünün eri, borcuna sadık davranıyorlar. O zaman size düşen de aynı samimiyet ve kararlılıkla çalışmak” dedi.

REEL SEKTÖRE DE İŞ DÜŞÜYOR

EKİM ayı sonunda yaygın kesime dokunan kredilerin tamamında faiz indirime gittiklerini anımsatan Bali, faiz indirimlerinin bireye, tüketiciye ve esnafa dokunan yani içinde yaşanan sürecin daralan şartlarından en fazla etkilenen kesimlerine yönelik olduğunu, burada teknik özellikleri, indirimlerinin önemli olmadığını, bir yaklaşımın, bir iyi niyetin ortaya konulmasının büyük önem taşıdığını kaydetti. Bali, “Ben bu iyi niyetin hep beraber benimsenerek, bu ekonomi için iyi sonuçlar yaratacak şekilde örnek olmasını, bir mesaj olmasını diliyorum. Bu konuda sadece bankalara değil, kamuya reel sektöre, bütün iş dünyası temsilcilerine rol düşmektedir” şeklinde konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!