Ä°ÅŸte, ‘Türkiye'nin Gayrimenkul Liderleri’

Güncelleme Tarihi:

İşte, ‘Türkiyenin Gayrimenkul Liderleri’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2017 11:50

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, yıl sonunda 2016'ya göre konut satışlarının yüzde 6-6,5 artacağını belirterek, "Sektörde kötüye giden bir şey yok, fazlasıyla iyiye gidiyor. Karlılıkta bir düşüklük var ve rekabet yoğun ancak sektörün geleceği sağlam." dedi.

Haberin Devamı

Capital ve Ekonomist dergileri tarafından, Daikin'in ana sponsorluğunda "Türkiye'nin Gayrimenkul Liderleri" (Real Estate Stars) ödül töreni düzenlendi.

 Tören kapsamında gerçekleştirilen "Fark Yaratanlar" başlıklı oturumda konuşan Elmas, 2017'den Sur Yapı olarak son derece mutlu olduklarını kaydederek, koydukları hedefler içerisinde 6 projeyi satışa çıkarmak olduğunu, yılın ilk yarısında her ay bir projeyi satışa sunduklarını söyledi.

 Son olarak kasım ayının son günlerinde Antalya'daki projelerinin ön satışına başladıklarını dile getiren Elmas, yıl başında 1 milyar lira gibi iddialı ciro hedefleri bulunduğunu, Antalya'daki satışları iyi giderse bu rakamı tutturacaklarını, orada da satışlarının iyi gittiğini anlattı.

 Elmas, Türkiye'nin ve gayrimenkul sektörünün geleceğine fazlasıyla inandıklarını, bu yüzden ellerini değil gövdelerini taşın altına koyduklarını, toplam 17 şantiyelerinin ve satış operasyonlarını sürdüğünü bildirdi.

Haberin Devamı

 Sektörle alakalı en büyük problemin olgu ve algı meselesi olduğunu ifade eden Elmas, Türkiye'de şu anda ekonomik anlamda ve veriler anlamında algının olgunun önüne geçtiğini bildirdi.

 Elmas, enflasyon hariç ekonomik verilerin ortaya son derece olumlu bir olgu koyduğunu belirterek, "Fakat algı tarafına baktığımızda ortam zehirlenebiliyor. Burada da en büyük etken dolar kuru.

Oradaki büyük dalgalanmalar, kısa vadeli aşırı yükselmeler kötümserlik algısını tetikliyor." diye konuştu.

 ABD ile yaşanan vize krizinin, bu ülkede şu an görülmekte olan davanın çok abartıldığını anlatan Elmas, "Halkbank'a bugüne kadar ceza kesilseydi kesilirdi zaten.

ABD'de hiçbir bankaya mahkeme kararıyla ceza kesilmedi. Bundan önce Hazine Bakanlığı kararıyla kesildi cezalar." ifadelerini kullandı. 

"GAYRİMENKULDE GELECEK SAĞLAM" 

Elmas, tüm müteahhitlerin, inşaatçıların her şeye rağmen işlerine dört elle sarıldığını belirterek, bugüne kadar sektöre ilişkin olumsuz bir şey duymadıklarını vurguladı.

 Yılın 10 ayında 2016'nın aynı dönemine göre konut satışlarında yüzde 8,2 yukarıda olduklarını dile getiren Elmas, ocak-ekim döneminde 1 milyon 150 bin konut satıldığını söyledi.

Haberin Devamı

 Elmas, yıl sonunda 1 milyon 400 bin gibi bir rakama çıkılacağını kaydederek, "Yani yüzde 6-6,5 gibi yukarıda kapatacağız. Sektörde kötüye giden bir şey yok, fazlasıyla iyiye gidiyor. Karlılıkta bir düşüklük var ve rekabet yoğun ancak sektörün geleceği sağlam." dedi.

İstanbul'da bir parça da olsa konut stokunun bulunduğunu dile getiren Elmas, bunun bazı bölgelerde yoğunlaştığını, ancak bir-iki yıl içerisinde bu stokun eriyeceğini vurguladı.

 Elmas, ortalığı yakıp yıkacak kadar bir stokun bulunmadığını belirterek, gayretlerini artırarak yollarını sürdüreceklerini sözlerini ekledi. 

"SEKTÖRE İLİŞKİN KORKULAN ŞEYLER OLMADI" 

Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal, 2016'da yaşanan darbe girişimini hatırlatarak, o dönemde 2017 için karanlık bir senaryo öngörüldüğünü, ancak bunların hiçbirisinin çıkmadığını söyledi.

Haberin Devamı

 Akbal, "Korkulan şeylerin olmamasının nedeni ekonomimizin temelinin sağlam olması. Ayrıca, bankacılık sektöründe yapılan reformların da etkisini gördük. İnsanlar 2017'de ertelediği alımları gerçekleştirdi." dedi.

 Eyüp Akbal, bu yıl satışlarda çok ciddi bir başarı elde ettiklerini kaydederek, özellikle 3. İstanbul Başakşehir Projesi'nde yabancılara ciddi satış yaptıklarını anlattı.

 Özellikle Körfez bölgesindeki yatırımcıların İstanbul'u, Başakşehir'i tercih etmesinin kendileri için de avantaj olduğunu aktaran Akbal, "Burada Fuzul Grup'un büyük bir güven etiketi oluşturması da etkili oldu." diye konuştu.

 Sektörün çatı örgütlerinin de ortaya koyduğu performansın bu yıl satışları artırdığını ifade eden Akbal, "Sektörde söylendiği gibi ciddi anlamda balon yok." dedi.

Haberin Devamı

 Akbal, Türkiye'de sürekli şekilde yenilenme ve konut ihtiyacı olduğunu kaydederek, ağırlıklı olarak İstanbul'un konuşulduğunu ancak artık Anadolu'ya da açılmanın zamanının geldiğini söyledi.

 Bu konuda belediyelerin yoğun bir talebi olduğunu dile getiren Akbal, "Fuzulev sistemi ile 40'a yakın bölgede çalışıyoruz. Uygun fiyatla inşaat yapacağız." diye konuştu. 

"İZMİR'E GELECEK MÜTEAHHİTLERİN BÖLGENİN FİYATLARINI KABUL ETSİN" 

Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, 2017'yi tahminlerinin üzerinde kapattıklarını belirterek, çok iyi bir yıl geçirdiklerini ve 500 milyon ciro ile seneyi kapatacaklarını söyledi.

 İzmir'in çok güzel bir pazar olduğunu dile getiren Sancak, İstanbul'da çok ciddi bir arz sorunu olduğunu, satılmayı bekleyen yaklaşık 450 bin konut bulunduğunu aktardı.

Haberin Devamı

 Sancak, "Bu da Konya'nın toplamında bulunan konut sayısı kadar. Bu arz fazlası, İstanbul için ciddi bir handikap. İzmir'de yılda 30 bin konut arzı var ve bu kadar da talep var. İzmir, İstanbul'un tek alternatifi." dedi.

İstanbul'dan İzmir'e gayrimenkul şirketlerinin gelerek proje yaptığının hatırlatılması üzerine Sancak, bazı firmaların İzmir'e gelerek metrekaresi 5 bin lira olan yerde 7 bin liraya konut satmaya çalıştığını söyledi.

 İzmirlilerin her şeyin farkında olduğunu dile getiren Sancak, "İzmir'e gelen firmalar İzmir'in fiyatlarını kabul ederek gelsinler." diye konuştu.

 Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, yılın 11 ayında 2016'nın aynı dönemine göre satışlarının yüzde 34 arttığını belirterek, "Sektör iyiye gitmiyor diye bir inanış var.

Muhakkak ki iyiye gitmeyen yönleri vardır ancak iyi yönleri de var." diye konuştu. 

"SIKINTILARI HEP BİRLİKTE AŞACAĞIZ" 

Daikin Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Hasan Önder, inşaat sektörü açısından 2017'nin biraz zorlu geçtiğini belirterek, gelecek yılın da zor geçeceğini, sektörde çok çetin bir rekabet olduğunu söyledi.

 Önder, "Bu sıkıntıları hep beraber aşacağız. Tabii ki kolay olmayacak ama fark yaratanlar zoru başaracak." dedi. 
Hasan Önder, inşaatın yaklaşık 300 sektörü etkilediğini ve ülke ekonomisinin sürükleyici gücü olduğunu kaydederek, burada yaşanacak her olumlu gelişmenin Türkiye ekonomisine pozitif katkı sağlayacağını bildirdi.

 Daikin hakkında bilgi veren Önder, hızlı bir şekilde gelişen inşaat sektörüne en iyi hizmeti verebilmek için yoğun bir şekilde çalıştıklarını aktardı.

 Önder, her iki marka projeden birisinden kendilerinin olduğunu söyledi. 

"TÃœRKÄ°YE'NÄ°N GAYRÄ°MENKUL LÄ°DERLERÄ°" BELLÄ° OLDU

Â
Etkinlikte, Real Estate Stars (Türkiye'nin Gayrimenkul Liderleri) ödülleri de sahiplerini buldu. 
Geçen yılın rakamlarına göre ciro bazında "Türkiye'nin En Çok Satış Yapan Şirketi" Nef olurken, "Türkiye'nin Adet Bazında En Çok Satış Yapan Şirketleri" kategorisinde Mesa birincilik ödülünü aldı.

 Sur Yapı, 2017 itibariyle "Türkiye'nin En Çok Konut Projesi Yürüten Şirketi" ödülünü almaya hak kazanırken, 2016 yılının "En Çok Proje Üreten Şirketi" ise Sinpaş Holding oldu. Gayrimenkul devi Emlak Konut ise bu alandaki çalışmaları ile özel ödüle layık görüldü.

 Bu yıl adet bazında "Türkiye'nin En Çok Konut Projesi Yürüten İlk 10 Şirketi" sırasıyla Sur Yapı, YDA İnşaat, Nef, Özyurtlar, Sinpaş Holding, Avrupa Konutları/Artaş, Teknik Yapı, Metal Yapı Konut, Pasifik İnşaat ve Tahincioğlu oldu. 

Geçen yıl "Türkiye'nin Ciro Bazında En Çok Satış Yapan İlk 10 Şirketi" Nef, Mesa, Dağ Mühendislik, Teknik Yapı, Sinpaş Holding, Sur Yapı, Tahincioğlu, Özyurtlar, Fuzul Group ve YDA İnşaat olarak sıralandı.

 2016'da "Türkiye'nin En Çok Proje Üreten İlk 10 Şirketi" Sinpaş Holding, Özyurtlar, Avrupa Konutları/Artaş, Nef, Tenik Yapı, Seha Yapı, Yiğit İDK Group, Dağ Mühendislik, Folkart ve Sur Yapı oldu.

 Yine 2016'da "Türkiye'nin Adet Bazında En Çok Satış Yapan İlk 10 Şirketi" ise Mesa, Nef, Teknik Yapı, Folkart, EYG Group, Yiğit İDK Group, Fuzul Group, Kuzu, Torunlar GYO ve DKY şeklinde sıralandı. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!