'İş'te sınırları kaldırdı

Güncelleme Tarihi:

İşte sınırları kaldırdı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2022 07:00

Türk girişimci Zeynep Turudi, kurduğu online platformla nitelikli işgücü ile işverenleri buluşturuyor. Türkiye’de iş arayan biri bu sisteme ücretsiz kaydoluyor ve CV oluşturuyor. Sonrasında tercihine göre ya yurtdışına çıkıp orada çalışıyor ya da ülkesinde evden çalışıp dövizle maaş alıyor. Employin5.com adlı site önce Türklere İngiltere’nin kapısını açtı. “Şimdi sırada Amerika ve Kanada var” diyen Turudi, “Sistemde bin firma, 7 bin CV var. 2023 yılında 10 kat büyüme hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

İngiltere’de yaşayan işinsanı Zeynep Turudi, Türk lokumu ve leblebisini dünyaya tanıttıktan sonra şimdi de yeni bir girişime imza attı. Türk gençlerinin istihdamına aracı olmak için online insan kaynakları platformu ‘Employin5.com’u kuran Turudi, nitelikli işgücünü işverenlerle buluşturuyor. Sisteme ücretsiz üye olarak CV oluşturan bir Türk, İngiltere’de bir firmanın çalışanı olabiliyor. Pandemi ile yaygınlaşan evden çalışma modeli sayesinde kimi işkollarında şehir değiştirmeye dahi gerek kalmıyor. Ankara ya da İstanbul’daki bir mühendis, Londra’daki firma için çalışıp dövizle maaş alabiliyor. ‘İş’te sınırları kaldıran girişimin hikâyesini ve hedeflerini kurucusu Zeynep Turudi ile konuştuk.

Turudi girişim fikrinin doğuşunu şöyle anlattı: “İngiltere’de iş dünyasını temsil eden derneklere üyeyim. Bu tip buluşmalarda işverenlerin sohbetinde en önemli gündem maddelerinden biri de doğru eleman bulamamak oluyordu. Konuyu araştırdım, teknoloji çağında işveren ve iş arayanı buluşturan uluslararası bir platform olmadığını gördüm. İngiltere’de eleman bulmak için faaliyet gösteren 40 bine yakın insan kaynakları firması var ancak doğru işgücüne ulaşmakta zorluk yaşanıyor. Bu noktada Türklerin genç ve dinamik oluşunun büyük avantajı var. İş fikrim buradan ortaya çıktı.”

Haberin Devamı

Üniversiteden hocalar ve start-up uzmanları ile 1.5 yıl ön çalışma yaptıklarını ve sitenin yaklaşık 1 yıl önce hizmete açıldığını belirten Zeynep Turudi, “Sitenin doğuşunda da Türk mühendisler çalıştı. Yabancılardan cazip teklifler gelse de bu işte Türklerin imzası olsun istedim. Site faaliyete başladığında da önce Türkiye’de iş arayan kişilere açıldı” dedi. Günümüzde insanların sadece yaşadığı şehirde iş aramasının doğru olmadığını belirten Turudi, kurdukları platformun özelliklerini de şöyle anlattı:

100 BİN TL GELİR

“Pandemi ile birlikte yaygınlaşan uzaktan çalışma sayesinde, iyi yetişmiş bir elemanın dünyanın her yerine iş yapabilme imkânı var. Londra’da bir şirketin aradığı mühendis Ankara’da yaşıyor olabilir. İşveren ısrarla kendi şehrinde arıyor bulamıyor, onun istediği özellikte biri ise Türkiye’de iş arıyor. İşte biz bu doğru eşleştirmeyi yapıyoruz. Mesela bir Türk mühendis bu yolla iş bulduğunda aylık 100 bin liraya varan gelir elde edebilir.”

Haberin Devamı

AMERİKA VE KANADA

Sistemde bin şirket, 7 bin CV olduğunu belirten Turudi, özellikle IT, tasarım-dizayn ve mühendislik alanlarının öne çıktığını, editörlükten, çevirmenliğe, veri girişinden, öğretmenliğe kadar pek çok kişinin bu sistem için uygun aday olduğunu belirtti. Uzaktan çalışmanın tek seçenek olmadığını da belirten Turudi, “İsteyen ülke değiştiririm diyor ve iş bulduğu şehre gidiyor, isteyen aynı şehirde iş arıyorum diyor ya da işin doğasına uygunsa evden çalışıyor. Üstelik sadece standart bir CV yüklenmiyor. Videolar, fotoğraflar ve sertifikalar gibi kişiyi en iyi yansıtacak özellikler de ekleniyor. İşveren de filtreleme ile istediği özellikte çalışana ulaşıyor” dedi. Yakın zamanda Amerika ve Kanada’ya da açılacaklarını dile getiren Turudi, “Hem Türkiye’de iş arayanlar hem de bu ülkelerde yaşayanlara hizmet vereceğiz. Hedefimiz 2023 yılında şirket ve CV sayısının 10 kat artması” dedi. Bugün sistemin her iki taraf için ücretsiz olduğunu belirten Turudi, ilerde işveren için ücretli üyelik sistemi geleceğini dile getirdi.

Haberin Devamı

LOKUMU VE LEBLEBİYİ TANITIYOR

İngiltere’ye göç eden ailenin kızı olan Zeynep Turudi’nin ilk ve lokomotif işi lokum. Ailenin Türkiye’ye gidip döndüğünde bavullarında hep lokum taşıdığını gören Turudi, 20 yıl önce kendi işini yapmak istediğinde ‘Bu iş neden lokum olmasın’ diyor ve yola çıkıyor. Bugün, Truede markası İngiltere’de British Museum dahil birçok önemli noktada satılırken, 35 ülkeye ihraç ediliyor. İkinci önemli girişimin leblebi olduğunu belirten Turudi, “Dünyada sağlıklı atıştırmalık sektörü hızla büyüyor. Biz de leblebiye hak ettiği değeri verelim istedik ve dünya pazarına sunmaya karar verdik. Pandemi döneminde doğan bu iş fikri hızla büyüyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!